واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ شهريور ۱۳۹۴ (۹:۴۰ق.ظ)
ايران ظرف يک دهه آينده به تأمين کننده عمده گاز قاره سبز بدل شود موج - کميسيون انرژي اتحاديه اروپا در نشستي با شرکتهاي عمده نفت و گاز اروپا برآورد کرد که ايران ميتواند ظرف يک دهه آينده با صدور سالانه ٢٥ تا ٣٥ ميليارد مترمکعب گاز به اروپا به تأمينکننده عمده گاز قاره سبز بدل شود.
به گزارش خبرگزاري موج، تازهترين برآوردهاي کميسر امور انرژي و آبوهواي اتحاديه اروپا پيرو توافق جامع هستهاي اخير تهران و کشورهاي گروه ۱+۵، حاکي از آن است که ايران ميتواند تا پايان يک دهه آينده به عرضهکننده اصلي گاز طبيعي مورد نياز اتحاديه اروپا بدل شود.
بنابر اعلام ميگوئل آرياس، کميسر امور انرژي و آبوهواي اتحاديه اروپا و نماينده يک شرکت انرژي اروپايي، اتحاديه اروپا اکنون معتقد است که کشورهاي عضو اين اتحاديه ميتوانند تا سال ۲۰۳۰ سالانه ۲۵ تا ۳۵ ميليارد مترمکعب گاز ايران وارد کنند.
بر اين اساس ايران ميتواند بهاندازه مقدار کنوني واردات گاز اروپا از شمال آفريقا، در تأمين گاز مورد نياز قاره سبز نقشآفريني کند و از وابستگي اتحاديه اروپا به خريد گاز طبيعي از روسيه بکاهد.
روسيه هم اکنون سالانه ۱۳۰ ميليارد مترمکعب گاز طبيعي به اروپا صادر ميکند.
دولتهاي غربي و شرکتهاي نفت و گاز اروپا پس از چشمانداز توافق جامع هستهاي وين که اجراي آن ميتواند به لغو تحريمهاي اقتصادي و مالي تهران پايان دهد، بار ديگر به سوي مشارکت در توسعه و برداشت نفت خام و گاز طبيعي از ميدانهاي ايران متمايل شدهاند.
کميسر امور انرژي و آبوهواي اتحاديه اروپا اوايل ماه جاري ميلادي نشستي با نمايندگاني از شرکتهاي انرژي اروپايي از جمله آر دابليو.يي.اي.جي (RWE AG) آلمان، يي. او.ان.اي.جي (E.ON AG) آلمان، بي.پي انگليس، شرکت انگليسي –هلندي شل، رپسول اسپانيا، توتال فرانسه، انجي يا جي دي اف سوئز (Engie) فرانسه و استات اويل نروژ براي بررسي فرصتها در ايران برگزار کرد.
آرياس عنوان کرد که اين گردهمايي متعاقب ارتباط ميان کارکنان کميسيون انرژي و آبوهواي اروپا و مقامها در تهران انجام شد؛ افزون بر اين وزيراني از انگليس، فرانسه، ايتاليا، لهستان، آلمان و اسپانيا در ميان ديگر هيأتهاي خارجي به تازگي در سفر به تهران با مقامهاي دولتي ايران ديدار و گفت و گو کردند.
اين مقام اروپايي گفت: ما ميخواهيم شرکتهاي انرژي اتحاديه اروپا پيش از چينيها و آمريکاييها رهسپار پروژههاي نفت و گاز ايران شوند و در آنجا سرمايهگذاريهاي عمده داشته باشند.
يک نماينده يکي از شرکتهاي انرژي در قاره سبز همچنين گفت: نشست چهارم سپتامبر (جمعه ۱۳ شهريور) کميسر امور انرژي و آبوهواي اتحاديه اروپا با نمايندگان شرکتهاي نفت و گاز اروپا با هدف ترغيب شرکتهاي اروپايي به پيگيري فعال براي تقويت روابط با ايران برگزار شد.
وي افزود: آنها تلاش داشتند که به شرکتهاي اروپايي اطمينان دهند که هيچ مانعي براي همکاري و حضورشان در ايران وجود ندارد.
کميسيون امور انرژي و آبوهواي اتحاديه اروپا و شرکتهاي انرژي قاره سبز مسير خوبي را در ايران در پيش گرفتهاند.
انتظار ميرود اجرايي شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تا اوايل سال آينده ميلادي به طول بي انجامد، تا آن زمان تحريمهايي که شرکتهاي انرژي اروپا را از همکاري با ايران بازداشته است، پابرجا خواهد بود و مانع دور تازه همکاريهاي آنها با تهران ميشود.
يک سخنگوي کميسيون انرژي و آبوهواي اتحاديه اروپا تأييد کرد که چشمانداز قاره سبز درباره ايران يکي از محورهاي اصلي مورد بحث در نشست ۱۳ شهريور آرياس يا شرکتهاي عمده نفت و گاز اروپايي بوده است، اما؛ همزمان يادآور شد که تاکنون اقدامي رسمي براي آغاز همکاريها نداشتهاند.
وي افزود: زماني که شرايط مهيا شود ما مذاکرات جدي و سطح بالا را در حوزه انرژي با ايران آغاز خواهيم کرد.
به گفته مقامهاي اروپايي، با اين حال، در پشت صحنه، مذاکرات و کارها براي دور تازه همکاريها با ايران شتاب گرفته است.
آرياس گفت: بر اساس نخستين طرح آزمايشي، پيشبيني ميشود حجمي نزديک به سالانه ۳۵ ميليارد مترمکعب گاز طبيعي مايع شده (آل.ان.جي) از سوي ايران روانه بازار اروپا شود و انتظار ميرود اين حجم آل.ان.جي از طريق اسپانيا که هم اکنون بالاترين ظرفيت دريافت اين محصول در اروپا را دارد، به قاره سبز برسد.
انتظار ميرود اين حجم در راهبرد آل.ان.جي کميسيون انرژي اتحاديه اروپا که قرار است گزارش آن سال آينده منتشر شود، گنجانده شود.
اين بدان معناست که اتحاديه اروپا در کوتاه مدت برنامهاي براي متصل کردن ايران به پروژه کريدور جنوبي که قرار است براي انتقال گاز آذربايجان به قاره سبز احداث شود، ندارد.
در عوض، پس از دريافت محمولههاي آل.ان.جي ايران در اسپانيا، ميتوان با خطوط لوله گاز را به ديگر بخشهاي اروپا انتقال داد و بايد اين ظرفيت به طور چشم افسايي گسترش يابد.
تهران هم اکنون توجه خود را روي افزايش فروش نفت خام براي دسترسي سريع به منابع مالي بيشتر، متمرکز کرده است و از اين منظر بيش از اينکه نگاهش به بازار اروپا باشد، به بازارهاي سودآور آسيايي چشم دوخته است.
عزيز الله رمضاني، مدير امور بينالملل شرکت ملي گاز ايران، در ماه آوريل امسال اعلام کرده بود که ايران ميتواند سالانه ۳۰ ميليارد مترمکعب گاز به اروپا صادر کند اگرچه وي ابراز اميدواري کرد که اين هدف ظرف ۵ سال محقق شود، درحاليکه پيشبيني کميسيون امور انرژي و آبوهواي اتحاديه اروپا براي دستيابي به اين هدف ۱۵ سال است.
کميسيون انرژي اتحاديه اروپا از طرف خود هم اکنون منتظر تحولات در قراردادهاي نفت و گاز ايران با شرکتهاي بينالمللي است.
دولت ايران اعلام کرده است که دسامبر امسال با برگزاري کنفرانسي در لندن از مدل جديد قراردادهاي نفتي ايران رونمايي ميکند، که بر اساس اين قراردادها شرکتها براي افزايش توليد پاداش ميگيرند و آنها را به سرمايهگذاري مشترک با شرکتهاي ايراني تشويق ميکند.
در بروکسل همکاريها با ايران در حال هماهنگي با فدريکا موگريني، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپاست.
موگريني اعلام کرده است که به محض اجرايي شدن برجام، خواهان آغاز دور تازه همکاريهاي اتحاديه اروپا با ايران است و مذاکرات غيررسمي تا پيش از فرا رسيدن موعد مقرر براي شکلدهي به روابط با تهران در آينده هم اکنون آغاز شده است.
موگريني براي ادامه تلاشها در اين زمينه ماه جاري ميلادي با همتاي ايراني خود محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در اجلاس سازمان ملل متحد در نيويورک ديدار و گفت و گو ميکند.
مقامهاي اروپايي تأکيد کردند که بخش عمده گفت و گوهاي کنوني اتحاديه اروپا با ايران هم اکنون بر اجرايي شدن برجام متمرکز است.
روابط گذشته ايران و اتحاديه اروپا مدلي از گسترش همکاريهاي دو جانبه را پيشنهاد ميداد، پس از روي کار آمدن دولتهاي هفتم و هشتم در سال ۱۹۹۷ ميلادي، اتحاديه اروپا مشغول کار روي تنظيم چارچوبي براي همکاريهاي دو جانبه در زمينه انرژي، تجارت، اقتصاد و مسائل ژئوپوليتيک شد.
اتحاديه اروپا در آن زمان پيگير افزايش مبادلات تجاري و امضاي توافقنامههاي همکاري بيشتر با ايران بود که در پي تحريمها اين روند متوقف شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]