واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ شهريور ۱۳۹۴ (۱۱:۰ق.ظ)
انتقال اورانيوم مازاد ايران به روسيه يا بانک سوخت بين المللي موج - گروه بين الملل
يکي از موارد فني و مهم توافق شده بين ايران و شش قدرت جهاني در 14 ژوئيه مربوط به فرآيند انتقال اورانيوم مازادي مي شود که ايران مجاز به نگهداري آن نيست. در اين خصوص تا کنون دو راه مطرح شده است؛ يا ايران بخشي از اورانيوم غني شده مازاد خود را به روسيه انتقال بدهد يا اينکه بانک سوخت آژانس بين المللي انرژي هسته اي ماموريت تحويل اورانيوم مازاد را بر عهده بگيرد.
هنوز در اين خصوص نمي توان به اطمينان گفت که تکليف انتقال اورانيوم مازاد ايران به محض اجرا شدن توافق هسته اي چيست.
در تازه ترين خبر، سايت روسي اسپوتنيک به نقل از نماينده روسيه در شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي نوشت: «همکاري ايران و روسيه براي بررسي همه جنبه هاي طرح انتقال اورانيوم کم غني شده ايران در ازاي اورانيوم طبيعي به اوج خود رسيده است.»
گريگوري بردينکوف روز جمعه اعلام کرد: «مساله امضاي توافقنامه ميان ايران و روسيه در زمينه انتقال اورانيوم با غناي پايين همچنان مطرح است. اين يک طرح پيچيده و نسبتا مشکل است و ما اميدواريم بتوانيم به راههاي قابل قبول دوجانبه براي همه مسائل دست يابيم و هم اکنون مشغول کار بر روي جزئيات فني هستيم.»
از سويي ديگر چندي پيش خبرگزاري ريانووستي نيز به نقل از سرگئي ريابکوف، معاون وزير خارجه روسيه، اعلام کرد که ذخاير مازاد اروانيوم با غناي کم ايران در بانک هستهاي بين المللي، در کشور قزاقستان نگهداري مي شود. وي گفت: «اورانيوم مازادي که ايران مجاز به نگهداري آن نيست، را ميتواند به قزاقستان تحويل دهد تا در نيروگاه "اولبا متالوژي" که بانک بينالمللي هستهاي در آن مستقر است، ذخيره شود.»
اما بر اساس اعلام منابع خبري، تاسيسات ذخيره سازي در قزاقستان احتمالا سال 2017 ساخته شود و ايران تا آن زمان احتمالا وارد فاز جديدي از همکاري خود با روسيه شده و انتقال مازاد اورانيوم کم غني شده خود را به اين کشور تحويل مي دهد.
يک منبع ديپلماتيک بلندپايه روسي در اين خصوص گفت: «حل مسائل فني براي انجام عمليات انتقال اورانيوم غني شده زير 20 درصد از ايران تا پيش از ژانويه يا فوريه 2016 پايان نخواهد يافت. بدين ترتيب، اين اقدام قبل از آغاز سال جديد ميلادي انجام نميشود. مجموعه اي از اقدامات مربوطه شامل، رويههاي قانوني و سازماني، امضاي قراردادهاي دو جانبه، برنامهريزي براي انتقال اورانيوم و آمادهسازي تاسيسات ذخيرهسازي هنوز کامل نشده است.»
محتمل ترين اتفاق، به ثمر رسيدن رايزني ها در همين عرصه يعني انتقال اورانيوم از ايران به روسيه باشد. اين دو کشور در سال 2014 قرارداد احداث بلوکهاي دوم و سوم نيروگاه هستهاي بوشهر را نيز امضا کردند و به نظر مي رسد انرژي هسته اي بسترساز روابط عميق ايران و روسيه براي عصر بعد از توافق وين باشد.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]