تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكات دانش، آموزش به كسانى كه شايسته آن‏اند و كوشش در عمل به آن است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827171894




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا کشاورزان منابع طبیعی را می‌کُشند؟/ از آتش زدن خاک حاصلخیز تا تبدیل کردن آن به مرتع!


واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: چرا کشاورزان منابع طبیعی را می‌کُشند؟/ از آتش زدن خاک حاصلخیز تا تبدیل کردن آن به مرتع!
آتش زدن زمین، استفاده نامناسب از آب، از بین بردن خاک حاصل‌خیز و تبدیل آن به مرتع، از اقداماتی است که کشاورزان ایرانی در سال‌های اخیر انجام داده‌اند. ولی چرا چنین اتفاقاتی می‌افتد؟
به گزارش نامه نیوز ، کشاورزان را نگهبانان زمین می‌دانند. زمینی که مردم جهان از آن تغذیه می‌کنند و حیاتشان در گرو حیات زمین است. با این همه مروری بر اخبار چند وقت اخیر نشان می‌دهد که کشاورزان مناطق مختلف کشور، سهوا یا در برخی مواقع عامدانه اقداماتی انجام می‌دهند که به دنبال آن منابع طبیعی آب و خاک که محصولات کشاورزی از وجود این منابع تامین می‌شوند، را به مخاطره می‌اندازند. در بعضی مواقع مخاطراتی که برای منابع طبیعی ایجاد می‌شود تاثیرات جبران‌ناپذیری دارند. مثلا با توجه به وجود بحران آب در کشور، جایی برای استفاده نادرست از منابع آبی که 90 درصد آن در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، وجود ندارد. ولی گزارش‌هایی می‌رسد مبنی بر اینکه کشاروزان در زمینه‌های مختلف به موضوع بحران آب بی‌توجهی کرده و اقداماتی انجام داده‌اند که منجر به اتلاف بیش از حد منابع آبی شده است. برای نمونه در ابتدای سال زراعی جاری، مسوولان جهادکشاورزی بارها اعلام کرده‌اند که به دلیل وجود بحران آب در ایران باید کشت محصولات آب‌بری مانند هندوانه محدود شده و به فکر محصولات جایگزینی به جای محصولات آب‌بر بود تا ضمن برطرف کردن احتیاجات غذایی مردم، برای کشاورزان سود منطقی هم داشته باشد. ولی با رسیدن به فصل برداشت محصولات کشاورزی مشخص شد که نه‌تنها هشدارهای مربوط به کم‌آبی و کشت محدود محصولات آب‌بر، نتیجه‌بخش نبوده بلکه در مواردی نتیجه‌ عکس داده است. به این معنی که هشدارهای مربوط به کشت نکردن هندوانه کشاورزان را ترغیب کرده است که به کشت بیشتر هندوانه بپردازند! چرا که احتمال می‌دادند که ممکن است با ایجاد محدودیت برای کشت هندوانه قیمت آن بالاتر رود. نتیجه چنین اقدامی این بود که بازار با مازاد بیش‌از حد هندوانه، این محصول پر آب، مواجه شد و قیمت آن به کیلویی 100 تومان رسید! چه بسیار هندوانه‌هایی که برای نداشتن سود از بته خارج نشده و به میادین نرسیدند و چه بسیار هندوانه‌هایی که به دلیل بالا بودن هزینه‌های حمل‌ونقل آن که بیش‌از قیمت نهایی هندوانه تمام می‌شد به میوه‌فروشی‌ها نرسیدند. از آتش زدن خاک حاصل‌خیز تا تبدیل کردن آن به مرتع!
مصرف بی‌محابای آب فقط یکی از اقدامات تخریب‌گرانه است. چندی پیش علیرضا شعبان‌نژاد، رئیس سازمان جهاد کشاورزی اظهار کرد: هنوز شالیکاران برای از بین بردن آفت کرم ساقه‌خوار برنج، آن را آتش می‌زنند. آنها همچنین کاه و کلش زمین‌های خود را آتش می‌زنند، در حالی که این کار باعث می‌شود حاصلخیزی خاک از بین برود و زمینه نابودی عناصر و موجودات زنده فراهم شود. او اضافه کرده بود:‌ در این عمل ظرفیت نگهداری آب از بین می‌رود، رطوبت خاک کم شده و فرسایش خاک افزایش می‌یابد. مجتبی شادلو، رئیس اتحادیه باغداران نیز در این زمینه اظهار کرده بود: وجود کاه و کلش در زمین‌های کشاورزی بسیار مفید است، چون می‌توانند به عنوان علوفه مورد استفاده دام قرار گرفته و هم می‌تواند در تولید کود موثر باشد و همچنین برای مبارزه با کرم ساقه‌خوار نیز راه‌های متعددی وجود دارد. او یادآور شد: روش آتش زدن ساقه‌ها و کاه‌ها و کلش‌ها اصلا روش مناسبی نیست، چون ضمن آلودگی‌های زیست‌محیط، باعث می‌شوند که از ظرفیت کلش‌ها و کاه‌ها برای اینکه مورد استفاده دام قرار بگیرند و از آن برای تولید کود استفاده شود، بی‌بهره بمانیم. ولی متاسفانه اکنون کشورزان از این روش استفاده می‌کنند. همچنین در زمینه تخریب منابع خاکی زمین، بهمن اسکندری، مدیر کل منابع‌طبیعی استان زنجان با بیان اینکه بخش قابل توجهی از اراضی این استان توسط کشاورزان به دلیل استفاده بیش از حد به مراتع زراعت تبدیل شده است، گفت: کشاورزان یک یا دو سال از این اراضی محصول خوبی به دست می‌آورند ولی پس از مدتی این اراضی به زمین‌هایی کم‌بهره تبدیل می‌شود.

او با بیان اینکه بر اساس آخرین آمارها یک میلیون و 200 هزار هکتار منابع‌طبیعی در سطح استان زنجان وجود دارد، افزود: قسمتی از این اراضی اغلب توسط دامداران مورد تهدید قرار می‌گیرد. در استان زنجان به تبع سایر استان‌ها به دلایل مختلف بحث ترمیم و تبدیل مراتع به سایر کاربری‌ها وجود دارد. اغلب این تغییرات به زراعت دیم تبدیل شده است و درصد ناچیزی نیز به سایر کاربری‌ها که مربوط به طرح‌های عمومی و عمرانی است، اختصاص دارد. چرا کشاورزان زمین را می‌کُشند؟
برای بروز چنین رفتارهایی از کشاورزان، دلایل متعددی را ذکر کرده‌اند. یکی از این دلایل این است که گفته می‌شود به دلیل نبودن انجمن‌های سراسری که بتواند شبکه‌ای را برای هماهنگی و ساماندهی امور کشت کشاورزی انجام دهد، چنین چیزی رخ داده است. عده‌ای از کارشناسان معتقدند که به دلیل پایین بودن نرخ باسوادی در میان کشاورزان، اغلب آنها در زمینه‌ استفاده از روش‌های مناسب برای افزایش بهره‌وری دانش کافی نداشته و در بسیاری از امور کشاورزی، از شیوه‌هایی استفاده می‌کنند که در مواردی به منابع آب و خاک، آسیب وارد می‌شود. از نگاه برخی نبود انجمن‌‌های قوی برای انتقال دانش نوین روز به کشاروزان عاملی شده است تا این وضعیت استمرار داشته باشد. البته به نظر می‌رسد که اغلب کارشناسان بخش اقتصاد کشاورزی اجماع نظر دارند مهم‌ترین دلیل یکه باعث می‌شود کشاورزان دست به اقداماتی بزنند که نابودی زمین را به دنبال دارد، رسیدن به سود کوتاه مدت است. پایین بودن قیمت محصولات کشاورزی و در واقع تامین نبودن معاش کشاورزان سبب شده که آنها بی‌توجه به منافع بلند مدت خود و همچنین منابع طبیعی اقداماتی کنند که در دراز مدت به خود و منابع آسیب وارد می‌کند. مجتبی شادلو، رئیس اتحادیه باغداران، در این زمینه بیان کرد: اقداماتی از قبیل آتش زدن زمین کشاورزی به این دلیل رخ می‌دهد که کشاورزان می‌توانند ارزان‌تر نسبت به هزینه‌های موجود فائق آیند. به نظرم کشاورزان نیاز به حمایت دارند تا بتوانند نگاه‌ منطقی به پروسه کاشت، داشت و برداشت داشته باشند و در نتیجه فعالیت‌های آنها بتوانیم استفاده حداکثری از محصولات زمین کرده و آسیب کمتری به منابع طبیعی وارد کنیم. همچنین بهمن اسکندری، مدیرکل منابع‌طبیعی استان زنجان نیز تصریح ‌کرد: متاسفانه توجه کشاورزان به سود کوتاه مدت است، در حالی‌ که باید چشم‌اندازی بلندمدت به تصمیمات اتخاذ شده داشت. در شرایطی که می‌توان اراضی و مراتع را حفظ کرد با یک تصمیم غلط اتفاقی رخ می‌دهد که جبران آن سالیان متمادی را می‌طلبد، به همین خاطر انتظار داریم کشاورزان توجه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشند. به هر حال، با توجه به شرایط موجود باید بررسی کرد که آیا وضعیت معاش کشاورزان به آنها اجازه می‌دهد که نگاه جامع‌نگری به پروسه کشت و داشت و برداشت داشته باشند؟ در این زمینه، غلامرضا حداد کشاورز، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه صنعتی شریف هم به اقتصادنیوز گفته است:شرایط کشاورزان به گونه‌ای است که منطقی است اگر کشاروزان کار را رها کرده و کارگری دیگران را بکنند. او تاکید دارد که استمرار وضعیت نازل بودن قیمت محصولات کشاورزی و نبودن امکان رقابت برای کشاورزان سبب خواهد شد که همه ساله خیل عضیمی از آنها زمین را رها کرده و راهی شهر برای کارگری شوند. همچنین فاطمه پاسبان، یکی دیگر از کارشناسان کشاورزی نیز معتقد است: اگر ما شاهد اقدامات ناهنجاری از قبیل کشت خشخاش توسط کشاورزان هستیم، به دلیل خلافکار بودن آنها نیست بلکه به دلیل ناچار بودن آنها است. در واقع به نظر این کارشناسان وضعیت معاش کشاورزان به گونه‌ای است که برای بقا چاره‌‌ای جز انجام این قبیل رفتارهای آسیب‌زننده ندارند ولو اینکه حیاتشان در گرو پایداری منابع طبیعی باشد.



منبع: اقتصاد نیوز


۱۹ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن