واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ شهريور ۱۳۹۴ (۹:۵۶ق.ظ)
افزايش نقش طلاق در بازار مسکن و تغييرات ناشي از آن در صنعت ساختمان موج - مشاور اجتماعي وزير راه و شهرسازي درباره نقش طلاق در بازار مسکن گفت: با توجه به افزايش تعداد خانوارها با ابعاد کوچک، نياز به مسکن با متراژ کمتر از ۵۰ مترمربع در سالهاي آينده افزايش مييابد.
به گزارش خبرگزاري موج، سعيد معيدفر، مشاور اجتماعي وزير راه و شهرسازي، در خصوص افزايش نقش طلاق در بازار مسکن و تغييرات ناشي از آن در صنعت ساختمان گفت: از نظر جمعيتشناسي، خانوارها غير از کميت، داراي بعد هم هستند که در حال حاضر تعداد خانوادهها در کشور در حال افزايش است اما از سوي ديگر بعد آنها (يعني تعداد اعضاي يک خانواده) روز به روز در حال کاهش است؛ به اين معنا که خانواده ديگر شامل والدين، فرزندان و سالمندان نيست، بلکه در حرکت به سمتي هستيم که ناگزيريم تعريف خانواده را به «زندگي تکنفره» تقليل دهيم.
مشاور اجتماعي وزير راه و شهرسازي ادامه داد: اگر متوسط تعداد اعضاي يک خانوار در ۱۰ تا ۱۵ سال پيش پنج نفر بود، الان به حدود سه نفر رسيده است. به اين معنا که هم خانواده يک نفره (فردي که ناخواسته يا تعمدا ازدواج نکرده) داريم و هم در برخي مناطق سنتيتر کشور خانوارهايي که تعداد اعضاي آنها چندين نفر است. به عنوان مثال در حال حاضر در کشور زناني داريم که به تنهايي زندگي ميکنند و چون نميتوانند در کنار والدين خود باشند به زندگي تکنفره روي آوردهاند.
وي با بيان اين که اين سبک زندگي در ايران يکي از سبکهاي زندگي عصر حاضر در دنيا است، افزود: اين تحول ارزشي-فرهنگي در تمام دنيا خودنمايي ميکند، البته ما کاري به اين نداريم جامعه ايراني اسلامي نيز اين ارزش را به رسميت ميشناسد يا خير، چون ما قرار است اثرگذاري وضع موجود بر بازار مسکن را تحليل کنيم.
عضو هيأت علمي دانشکده علوم اجتماعي دانشگاه تهران با اشاره به کوچک شدن کمي و بعدي خانوار در ايران در سالهاي اخير و افزايش خانوادههاي تکنفره که ناشي از کاهش ازدواج يا افزايش طلاق است، تأکيد کرد: با وجود اين نوع خانوارها نياز به مسکن افزايش قابل توجهي يافته است.
اين جامعهشناس خاطرنشان کرد: از سويي ديگر با کاهش ابعاد خانوارها، ابعاد خانههاي مورد نياز و مساحت مسکن مورد تقاضا در کشور به خصوص در کلانشهرها نيز رفتهرفته کاهش يافته و ديگر به خانههايي با متراژ بالاي ۱۵۰ متر کمتر نياز داريم، بلکه؛ در بسياري از شهرهاي بزرگ تمايل به سکونت در خانههاي زير ۵۰ متر به دليل کمتر شدن اعضاي خانوادهها بيشتر شده است. کما اين که در تهران آپارتمانهاي کمتر از ۳۵ مترمربع بيشتر مورد توجه متقاضيان مسکن است تا خانههاي بالاي ۷۰ مترمربع.
مشاور وزير راه و شهرسازي با اشاره به همگامي جامعه ايراني و ساير کشورهاي در حال توسعه با تغييرات ابعادي خانوارها و ارزشهاي فرهنگي اين حوزه در غرب اظهار کرد: زماني خانه محل برگزاري عروسي، ختم، ميهماني، جلسات طايفهاي و فاميلي يا حتي برخي مشاغل و اقتصاد خانگي مانند لحافدوزي، قاليبافي، دامداري کوچک و... بود، اما؛ امروزه نقش «مسکن» در خيلي از خانوادهها به «خوابگاه» تقليل يافته و بسياري از کارکردهاي خانه به معناي سنتي آن از بين رفته است.
معيدفر افزود: همه اين مسائل سبب ميشود تا تمايل به ساخت واحدهاي مسکوني کوچک و سوئيتهاي يک يا دو نفره به خصوص در طبقههاي اقتصادي متوسط و دهکهاي مياني افزايش يابد که عمدتا خواهان واحدهاي ارزان ساخت هستند، اگرچه هنوز تمايل به ساخت واحدهاي با متراژ بالا و لوکس ساخت در ميان اقشار مرفه وجود دارد، اما؛ از آنجايي که سرعت تغييرات ارزشي خانوادههاي قشر مرفه بيشتر از قشر متوسط است، آنها نيز به واحدهاي مسکوني کوچکتر تمايل يافتهاند که به همين دليل نهادهاي متولي مسکن در کشور اعلام ميکنند از يکسو تعداد زيادي خانه لوکس خالي در تهران و ساير کلانشهرها داريم و از سويي ديگر کفه ترازوي «تقاضاي مسکن» واحدهاي مسکوني زير ۵۰ مترمربعي نسبت به «عرضه» آنها سنگيني ميکند.
وي با اثرگذار دانستن حرکت کلي فرهنگ و ارزش در کشور به سمت کوچک شدن ابعاد خانوار در بازار مسکن، يکي از مهمترين مسائل اثرگذار در کوچک شدن ابعاد خانوارها را افزايش طلاق ذکر کرد و گفت: با افزايش طلاق در کشور نياز به ساخت واحدهاي مسکوني ارزانقيمت و با متراژ کمتر از ۵۰ مترمربع افزايش مييابد؛ به خصوص که برخلاف فرهنگ رايج در غرب که طلاق، آغاز تنهايي دائمي نيست و فردي که از همسرش جدا ميشود، بلافاصله با فرد ديگري ازدواج ميکند، در ايران طلاق آغاز يک تنهايي طولانيمدت به خصوص براي زنان است که همين موضوع سبب ميشود نياز بيشتري به مسکن در کشور با وجود روند افزايشي طلاق احساس شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]