تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خير دنيا و آخرت با دانش است و شرّ دنيا و آخرت با نادانى. 
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830497835




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

الگوی چندجانبه‌گرایی در مناقشات خاورمیانه


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


الگوی چندجانبه‌گرایی در مناقشات خاورمیانه بین الملل > خاورمیانه - کدام الگوی چندجانبه گرانه قابلیت به کارگیری برای منطقه خاورمیانه را دارد؟

نوذر شفیعی* با پايان يافتن دوران دو قطبي جنگ سرد، نظريه چندجانبه گرايي در تئوري هاي روابط بين الملل مورد توجه قرار گرفت. عمده ترين دليل اين امر نيز معطوف به ضرورته هاي مديريت مناقشات منطقه اي در جهان بوده است. تعاريف ارائه شده در مورد چندجانبه گرايي روي اين مفهوم اجماع نظر دارند كه کشورها به اصول رفتاري معين و مشخصي دست مي زنند كه مستلزم توسعه و متضمن هنجارها، هویت های مشترک و نهادهای رسمی و غیر رسمی در ارتباط با همکاری و مدیریت مناقشات منطقه اي و بين المللي در مقاطع زمانی طولانی می باشد. بر اساس تعريف مزبور، اين اميد در سال هاي پس از جنگ سرد به وجود آمد كه كشورها از طريق توسل به رفتارهاي چندجانبه گرانه امكان حل و فصل و مديريت مناقشات امنيتي در سطوح منطقه اي و بين المللي را به شكل بهتري پيدا مي كنند. با اين وجود، اكنون اين پرسش اساسي ايجاد مي شود كه آيا الگوي چندجانبه گرايي براي مديريت و حل و فصل مناقشات منطقه خاورميانه موفق و كارآمد بوده است؟ با توجه به منفي بودن پاسخ به اين پرسش، دلايل آن چيست؟ در نهايت، كدام الگوي چندجانبه گرانه قابليت به كارگيري براي منطقه خاورميانه را دارد؟ بدون ترديد، فرضيه اي كه امروزه در مورد مناقشات و درگيري هاي منطقه خاورميانه مورد توجه محافل كارشناسي و ديدگاه تحليلگران قرار دارد عبارتست از اينكه الگوهاي چندجانبه گرايي براي حل و فصل مسايل و بحران هاي اين منطقه به شدت ناكارآمد نشان داده اند.
به عبارت بهتر، اساسا اشكال چندجانبه گرايي براي مديريت مناقشات منطقه خاورميانه به نحو شايسته اي فعال نمي شوند. حتي به نظر مي رسد متاسفانه مجموعه بازيگران اين منطقه عمدتا از الگوهايي مانند «موازنه قوا» تبعيت مي نمايند. در حاليكه مبناي الگوي موازنه قوا، به كارگيري قدرت براي محدود كردن قدرت در محيطي است كه بارزترين مشخصه آن «دشمني» است و بازيگران در رفتارهاي امنيتي و دفاعي خود، الگوي رفتار حفظ نظام تهديد يا روابط بازدارندگي را دنبال مي كنند. برخی تحليلگران در ارزيابي چرايي شكست چندجانبه گرايي در قبال بحران هاي خاورميانه به ویژگی ها و متغیر های ژئوپلیتیکی اين منطقه اشاره مي كنند از جمله: 1- جغرافیای طبیعی متنوع
2- جغرافیای انسانی پیچیده
3- متغیر های ژئوکالچری متضاد
4- متغیر ژئواکونومیکی(نفت و گاز)
5- رقابت شدید میان قدرت های بزرگ منطقه
6- حاکمیت های ضعیف، شکننده و عمدتا وابسته به قدرت های بزرگ خارجی
7- دخالت قدرت های بزرگ خارجی
8- فقدان انسجام از منظر توزیع منافع و تهدیدات پس از برشماري ويژگي هاي مزبور اين قاعده كلي را استنتاج مي كنند كه شبکه منطقه ای خاورمیانه از نوع «مدل فاقد معیار» در جهان است که در درون آن حلقه های متمایز اما به هم مرتبط مختلف قابل شناسایی هستند. در واقع، به دلیل آن که متغیر های ژئوپلیتیکی مزبور موجب پیچیده شدن شبکه های منطقه خاورميانه می شوند، به همین دلیل در مورد اين منطقه باید گفت به دلیل نوع سازه شبکه خاورمیانه که اساسا فاقد معیار است و همچنین متغیر های ژئوپلیتیکی آن که در تعامل با تمایل زیاد مداخله خارجی جنبه ی منفی یافته است، همواره در وضعیت هاي 3 گانه زير قرار دارد: 1-تهدیدات خارجی زیاد
2- قابلیت منطقه ای ضعیف
3-ظرفیت سیاسی منطقه ای پایین با اين وجود، اكنون اين پرسش مطرح مي شود كه براي مديريت بحران ها و مناقشات فعلي خاورميانه بايد از كدام الگوي چندجانبه گرايي بهره جست؟ فرضيه اي كه در اين نوشتار كوتاه مورد توجه است اتكا به «الگوي كنسرتي» است؛ چرا كه در اين الگو، اساس رفتار بازيگران همكاري ميان چند قدرت بزرگ منطقه بر پايه اصول مشترك و مورد قبول مي باشد. در اين الگو، قدرت هاي بزرگ منطقه خاورميانه از تهديد يكديگر پرهيز مي كنند و اساسا به ايجاد معادله هاي استراتژيك در روابط يكديگر مي انديشند.
در توضيح راهكار مزبور بايد گفت، راهبرد اساسی چندجانبه گرايي در قبال منطقه خاورميانه بهره گيري از نظريه «امنيت از طريق كنسرت قدرت ها» است كه لازمه آن دستیابی به «ایدئولوژی مشترک» نيز مي باشد.معنی اين راهبرد آن است که کشورهای قدرتمند در منطقه خاورميانه در قالب یک مجموعه امنیتی نسبت به مناقشات منطقه ای احساس مسئولیت مي نمایند.
ارزش و اهمیت راهکار مزبور در آن است که در منطقه خاورميانه انعطاف ناپذیری قابل توجهی میان کشورها و بازیگران سیاسی وجود دارد و به همین دلیل سایر راهکارها مانند موازنه قوا، بازدارندگی، همگرایی تخصصی و ... پاسخگوی تامین امنیت منطقه ای نخواهند بود.

عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس 4952

کلید واژه ها: خاورمیانه -




دوشنبه 16 شهریور 1394 - 08:30:00





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن