واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۴ شهريور ۱۳۹۴ (۱۵:۰ب.ظ)
تدوين ساماندهي عشاير در افق 1404 موج-رئيس سازمان امور عشاير از تدوين برنامه اي راهبردي براي ساماندهي امور عشاير کشور در افق و چشم انداز 1404 خبر داد.
به گزارش خبرگزاري موج، کرمعلي قندالي در نشست شوراي عشايري استان همدان همچنين از تهيه 47 هزار کيلومتر راه عشايري به صورت نقاط رقومي مشخص و اطلس راههاي عشايري تا يکي دو سال آينده خبر داد.
وي همچنين عنوان کرد: از محل ماده ۱۸۰ به جامعه عشايري کم لطفي ميشود؛ چراکه جامعه عشايري دو درصد جمعيت ايران را تشکيل ميدهند و بايد به ميزان همان دو درصد به عشاير سهم داده شود.
قندالي با بيان اين که دو درصد سهم عشاير از ماده ۱۸۰ معادل ۱۲۰ميليارد تومان است و با اين مبلغ ميتوان مشکلات عشاير را حل کرد، افزود: تنها راه توانمند کردن عشاير است؛ چراکه اگر اين مردم توانمند نشوند توقعات به اندازه اي بالا ميرود که ديگر مسئولان نيز از عهده توقعات بر نميآيند.
رئيس سازمان امور عشاير اظهار کرد: پيشنويس مصوبه اختصاص 180 ميليارد تومان تسهيلات به هيئت دولت تقديم شده و قرار است اين تسهيلات براي کمک به جامعه عشايري صرف شود که با تخصيص اين رقم استان همدان را به طور ويژه لحاظ خواهيم کرد.
وي با اشاره به اين که گسستن پيوند بين شهر، روستا و عشاير سبب ايجاد بحران در کشور ميشود، افزود: روال توسعه در هر جامعه اي جامعنگري بوده و بخشينگري به آن آسيب ميزند که از اين رو بايد ايران را با تمام ايرانيان در نظر گرفت چرا که يکپارچگي سبب ايجاد تعاملات در کشور و موجب ميشود تا به توسعه پايدار دست پيدا کنيم.
قندالي با اشاره به اين که 200 تشکل عشايري در کشور وجود دارد، تشکلهاي عشايري از اهميت بالايي برخوردار هستند و از اينرو در شوراي عالي عشاير مصوب شد تا 50 ميليارد تومان کمک بلاعوض براي آنها در نظر بگيريم که اگر در هيات دولت مصوب شود بخش قابل توجهي از مشکلات عشاير برطرف ميشود.
رئيس سازمان امور عشاير با تاکيد بر اين که تقويت تشکلهاي عشايري در اولويت سازمان قرار دارد، تصريح کرد: تقويت تشکلهاي عشايري سبب ميشود تا مشکلات موجود در زمينه صادرات، آموزش، خريد و واسطهگري برطرف شود؛ چراکه مشکلات عشاير با واگذاري امور به خود آنها برطرف ميشود.
وي با اعلام اين که شوراي عالي عشاير بر اساس مصوبهاي در سال 1359 راهاندازي شد، تصريح کرد: در ابتداي انقلاب که کشور با مسائل مختلف و متعددي درگير بود، تصويب شوراي عالي عشايري در دستور کار قرار گرفت و اين موضوع نشان از اهميت عشاير در نزد مسوولان داشت.
قندالي با بيان اينکه تصويب اين شورا کار بزرگي بود، عنوان کرد: اما به اندازه عمر اين مصوبه به آن کمتوجهي و کملطفي شده است که البته بايد به اين نکته نيز توجه داشت که در برخي شهرها شوراي عشايري جايگاه ويژهاي دارد.
رئيس سازمان امور عشاير بيان کرد: متاسفانه چند سالي به شوراي عشايري توجه نشد اما در سال گذشته با برگزاري جلسه شوراي عالي عشاير مصوبات خوبي در راستاي حمايت از عشاير انجام شد.
وي افزود: بر اساس مصوبات اين شورا که در ۲۰دي سال گذشته برگزار شد ارتقاي سطح سواد، دانش و مهارت عشاير در دست انجام و پيگيري است و در بحث بهداشت و فرهنگ عشاير نيز طرحهايي در دست تدوين است تا اين مباحث را در سطح ملي و کلان در نظر بگيريم و پيگيري کنيم.
قندالي با بيان اينکه بايد جلسات شوراي عشايري در استانها دوبار و در شهرستانها چهار بار در سال تشکيل شود، افزود: اگر از 60 درصد ظرفيت شوراهاي عشايري و آييننامه ساماندهي عشاير استفاده شود بخش بسياري از مشکلات عشايري رفع ميشود.
رئيس سازمان امور عشاير همچنين با اشاره به اين که بحث محيط زيست و منابع طبيعي از مباحث مهم کشور است و شکي در آن نيست، تصريح کرد: ولي عشاير را نبايد مجرم و مخرب منابع طبيعي دانست، اگر در کوچ عشاير تعجيل و تأخير وجود دارد بايد علت آن را بررسي کنيم.
وي با بيان اين که بهترين راهکار در عرصه حفاظت از منابع طبيعي و مراتع تعامل و سازگاري با عشاير است، افزود: در سال گذشته با 140 ميليارد تومان اعتبار، طرح زنجيره توليد و جدا کردن دام از گله براي پرورش اجرا شد که اين طرح در حفظ مراتع طرح موثري بود.
قندالي با اشاره به اينکه عشاير بهترين ابزار براي سازمان امور عشاير و سازمان محيط زيست در زمينههاي مختلف هستند، خاطرنشان کرد: امسال از آمار آتشسوزي در کشور کمترين تعداد به مناطق استقرار عشاير مربوط است چرا که عشاير از منابع طبيعي و مراتع خود به خوبي حفاظت ميکند.
رئيس سازمان امور عشاير در بخش ديگري از سخنانش با بيان اين که واگذاري ايلراهها براساس قانون مطلقاً ممنوع است، گفت: متاسفانه شاهد هستيم که با سدسازي و راه سازي اين ايلراهها از بين رفته است و وقتي راهي براي حرکت عشاير وجود نداشته باشد بايد با خودرو تردد کنند تا به مقصد مورد نظر برسند.
وي با بيان اين که نقشه راههاي عشايري را به صورت رقومي در کل کشور تهيه ميکنيم، افزود: نقشه 47 هزار کيلومتر راه عشايري به صورت نقاط رقومي برداشته شده و به دنبال اين هستيم اطلس راههاي عشايري را تا يکي دو سال آينده تهيه کنيم.
قندالي درباره ساماندهي سرريز جمعيت عشاير نيز گفت: مطالعات و عمليات اجرايي ساماندهي و اسکان عشاير بايد بر اساس ساز و کار مشخصي صورت گيرد؛ ابتدا بايد ساز و کار مناسبي در راستاي تجهيز منابع توليد و اشتغال براي عشاير وجود داشته باشد تا بتوان آنها را اسکان داد در غير اين صورت شاهد توسعه و گسترش حاشيهنشيني در شهرها خواهيم بود.
رئيس سازمان امور عشاير همچنين از سال گذشته اقدامات صورت گرفته براي صادرات دامهاي عشاير خبر داد و اضافه کرد: از سال گذشته صادرات دام سبک آغاز شده و موفق شديم يک ميليون و 400 هزار رأس دام از کشور صادر کنيم که در طول تاريخ انقلاب بينظير بوده است.
وي افزود: يکي ديگر از اقداماتي که براي عشاير صورت گرفته اين است که دامهاي آنها در ميادين ميوه و ترهبار توسط تشکلهاي عشايري مورد عرضه قرار ميگيرد تا عشاير به سود واقعي دست پيدا ميکنند و اميدواريم در استان همدان نيز شاهد اجراي اين مسئله باشيم.
قندالي افزود: اکنون عشاير دام زنده را کيلويي 9 هزار تومان عرضه ميکنند و اين در حالي است که در چرخه خريد دام تا رسيدن گوشت به بازار، سود حاصله از آن دلالان ميشود.
رئيس سازمان امور عشاير با اعلام اين که بيمه عشاير و دامهاي آنها از اهميت بالايي برخوردار است و در حال حاضر در کشور 22 درصد خانوارهاي عشايري بيمه هستند، گفت: وضعيت خدمات بيمه دام و عشاير در استان همدان مناسب است و موضوع بيمه دام و بيمه اجتماعي عشاير ملاک ما براي ارزيابي مديران استاني است.
وي با اشاره به اين که تا کنون فقط 23 درصد جمعيت عشاير کشور بيمه شدهاند، افزود: اگر هزار و300 خانوار عشايري استان همدان بيمه شده باشند، اين استان در کشور رتبه نخست را دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]