واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ شهريور ۱۳۹۴ (۱۵:۲۳ب.ظ)
مذاکرات ايران و روسيه براي ساخت مشارکتي هواپيما موج - ساير رسانه ها؛ يک کارشناس حملونقل هوايي از آغاز مذاکرات ايران و روسيه براي ساخت مشارکتي هواپيما خبر داد.
مهر نوشت:
بيژن بنکدار، کارشناس حملونقل هوايي، با اشاره به مذاکراتي که بين ايران و روسيه در نمايشگاه هوايي مکس روسيه انجام شد، گفت: مذاکراتي با سازنده هواپيمايي سوخو ۱۰۰ انجام گرفت که البته اين مذاکرات هنوز در مراحل اوليه است، اما؛ براي ساخت مشارکتي اين هواپيما مذاکراتي انجام شده است.
وي با اشاره به انتقال تکنولوژي ساخت هواپيما از شرکتهاي روسي به شرکتهاي ايراني، افزود: در حال حاضر فرصتهاي خوبي در بخش حملونقل هوايي در اختيار ايران قرار دارد و بايد منافع ملي براي ورود و خريد هواپيما در نظر گرفته شود، چراکه؛ در حال حاضر بزرگترين شرکتهاي سازنده هواپيما در دنيا ابراز تمايل براي همکاري با ايران دارند.
اين کارشناس حملونقل هوايي در خصوص احتمال ورود هواپيماهاي روسي به کشور، اظهار داشت: در حال حاضر مذاکرات در اين زمينه انجام شده است، اما؛ هنوز در شرايط مطالعه و بررسي هستيم. البته بررسيهايي در زمينه توليد سيستمهاي الکترونيکي، موتور و بدنه هواپيما و تستهاي پروازي اين هواپيما انجام گيرد تا شرايط ايمني اين هواپيما مشخص شود.
وي با اشاره به اين که بررسيهايي بايد در زمينه توليد سيستمهاي الکترونيکي، موتور و بدنه هواپيما و تستهاي پروازي اين هواپيما انجام گيرد تا مشخص شود هر کدام از اين مراحل بايد در چه شرکتي انجام شود، گفت: اين هواپيما هنوز وارد پروسه توليد قطعي نشده است و در مراحل اوليه قرار دارد، بنابراين نميتوان نظر کارشناسي دقيقي در اين خصوص داد. از اين نوع هواپيما فقط يک يا دو نوع توليد شده و در کشور ما هم اين هواپيما وجود ندارد.
اين کارشناس هوا و فضا با اشاره به اين که در شرايط فعلي همکاري خوبي براي انتقال تکنولوژي از روسيه به ايران وجود دارد، گفت: امسال شرايط جديدي در سطح بينالملل براي ايران ايجاد شده که اين موضوع رقابت را تشديد کرده است، ضمن اين که کشورهاي غربي تمايل زيادي به همکاري با ايران دارند که روسيه هم سعي دارد از اين بازار عقب نماند.
وي با تأکيد بر اين که ما بايد منافع کشور را در نظر بگيريم و از بهترين تکنولوژيها استفاده کنيم، افزود: ما بايد با هر دو طرف مذاکره داشته باشيم، زيرا؛ نياز ما در بخش هوايي بسيار گسترده است، بنابراين بايد با در نظر گرفتن منافع، بهترين انتخاب را داشته باشيم.
اين کارشناس حملونقل هوايي با بيان اين که در ۳۰ سال گذشته که با تحريم اين صنعت روبرو بوديم، دستاوردهاي بزرگي به دست آوردهايم، ادامه داد: توان بالاي ايران براي شرکتهاي غربي جذابيت ايجاد کرده و ايران را به عنوان يکي از هاب هاي منطقه در نظر ميگيرند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 7]