واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ شهريور ۱۳۹۴ (۱۴:۳۱ب.ظ)
مرکز پژوهشهاي مجلس کليات طرح صيانت از حريم عفاف و حجاب را رد کرد موج - مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي کليات طرح صيانت از حريم عفاف و حجاب را قابل پذيرش ندانست و پيشنهاد کرد: اين طرح از دستور کار کميسيون مشترک تخصصي و مجلس خارج شود.
به گزارش خبرگزاري موج، مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي به بررسي طرح صيانت از حريم عفاف و حجاب پرداخت.
در اين گزارش تاکيد شده است: هيچ ادله محکم و شواهد قابل توجهي مبني بر اين که تشديد مجازات بدحجابي و تسهيل اجراي آن باعث بهبود وضعيت بدحجابي خواهد شد، در دست نيست.
در بخشي از اين گزارش آمده است: يکي از مهمترين اهداف فرهنگي جمهوري اسلامي ايران، حفظ کرامت زن و پرهيز از نگاه ابزاري به او، ضمن فراهم سازي امکان فعاليت اجتماعي زنان است، براي نيل به اين مقصود تلاش شده تا زمينه گسترش بدحجابي به عنوان يکي از ظواهر نگاه ابزارگونه به زن با قانونگذاري در حوزه حجاب از بين برود.
در ادامه اين گزارش تصريح شده است: بررسي قوانين و سياستهاي وضع شده در اين راستا نشان ميدهد به علت تصويب ماده 136 قانون مجازات اسلامي با موضوع جريمه نقدي و حبس زنان فاقد حجاب شرعي از 10 روز تا دو ماه، جرم انگاري بدحجابي يک بخش جدايي ناپذير سياست رسمي نظام در اين حوزه محسوب ميشود، با وجود اين در راستاي فرهنگ سازي در حوزه حجاب و عفاف نيز سياستهايي به تصويب رسيده است.
مرکز پژوهشهاي مجلس خاطرنشان کرد: به رغم تدوين قوانين متعدد در اين عرصه، شيوههاي خاص بدحجابي در جامعه شيوع پيدا کرده است که برخي صاحبنظران يکي از علل آن را ضعف ضمانت اجرايي قوانين و عدم اجراي کامل آن ميدانند از همين رو طرح صيانت از حريم عفاف و حجاب در تاريخ 16 مهر 93 با هدف بازنگري در قوانين موجود در عرصه حجاب، افزايش ضمانت اجراي قوانين از طريق ايجاد تنوع و تسهيل شيوه
اعمال مجازات درخصوص بدحجابي و همچنين اصلاح و تقويت مجازاتهاي تعيين شده درخصوص ممنوعيت نصب و به کارگيري تجهيزات ماهواره تهيه و اعلام وصول شده است.
مرکز پژوهشهاي مجلس يادآور شد: در اين گزارش تلاش شده با توجه به اهميت موضوع و وجود ديدگاهها و رويکردهاي مختلف درخصوص مقابله با بدحجابي، جهت ارزيابي اين طرح ضمن برگزاري نشستهاي متعدد درخصوص موضوع با توجه به نظر کارشناسان و فعالان فرهنگي حوزه حجاب و عفاف به ارزيابي طرح صيانت از حريم عفاف و حجاب بپردازد.
در ادامه اين گزارش همچنين آمده است: با توجه به شرايط زماني، سابقه موضوع و فرآيند سياستگذاري حجاب در جمهوري اسلامي ايران و با در نظر داشتن نظرات کارشناسي کليات طرح قابل پذيرش نيست.
در اين گزارش، بي توجهي طرح به ضرورت و لزوم ايجاد مطالبه عمومي و وفاق جمعي در برخورد با بدحجابي، افزايش امکان گسست بين نظام و مردم با توجه به فقدان مطالبه عمومي و در نتيجه اعمال مجازات بيشتر نسبت به بدحجابي و امکان شکل گيري مقاومت مردمي، تقليل بدحجابي از امري نابهنجار و غيرارزشي به يکي از تخلفات راهنمايي و رانندگي و کاستن از ارزش حجاب از مهمترين ايرادات در کليات اين طرح عنوان شده است.
همچنين براساس اين گزارش، گسترش تصور تخطي از ارزش حجاب با پرداخت هزينه نقدي، ترديد در تأثير سياست تشديد و تسهيل مجازات در بهبود بدحجابي با نگاهي به تجربيات صورت گرفته گشت ارشاد در مقايسه با هزينههاي اجتماعي آن، ايرادات و چالشهاي شکلي طرح از جمله مشخص نبودن پيوند منطقي مواد طرح و عدم تناسب برخي از مجازاتهاي در نظر گرفته شده نسبت به موضوع تخلف از ديگر ايرادات در کليات اين طرح است.
در بخش ديگري از اين گزارش آمده است: با عنايت به موارد فوق، از نظر کارشناسي هيچ ادله محکم و شواهد قابل توجهي مبني بر اين که تشديد مجازات بدحجابي و تسهيل اجراي آن باعث بهبود وضعيت بدحجابي خواهد شد، در دست نيست، بلکه برعکس برخي کارشناسان بر اين نظر هستند که هرگونه تشديد مجازات بدون توجه به مطالبه و خواست عمومي و زيرساختهاي لازم ميتواند نتيجه عکس داشته باشند.
مرکز پژوهشهاي مجلس در بخش ديگري از اين گزارش يادآور شد: طرح صيانت از عفاف و حجاب، جرم انگاري جديدي در موضوع انجام نداده، بلکه تلاش کرده است تا جرم انگاريهايي که در گذشته در اين خصوص صورت گرفته بود را از طريق تعيين مجري و تشديد مجازات کارآمد کند. ازسوي ديگر با توجه به چالشهاي پيشروي اجراي ماده 136 قانون مجازات اسلامي و تشکيل پروندههاي متعدد در دادگاهها با تغيير نوع مجازات از جرم به تخلف، روند رسيدگي را تسهيل کند.
بنا بر اين گزارش، طرح صيانت از حريم عفاف و حجاب مهر 93 با هدف بازنگري در قوانين موجود در عرصه حجاب، افزايش ضمانت اجراي قوانين از طريق ايجاد تنوع و تسهيل شيوه
اعمال مجازات درخصوص بدحجابي و همچنين اصلاح و تقويت مجازاتهاي تعيين شده درخصوص ممنوعيت نصب و به کارگيري تجهيزات ماهواره توسط تعدادي از نمايندگان تهيه و در هيات رييسه مجلس اعلام وصول شد.
کليات طرح صيانت از عفاف و حجاب در کميسيون مشترک قضايي و حقوقي، فرهنگي مجلس شوراي اسلامي بررسي و تصويب شده است.
لاله افتخاري نماينده مردم تهران و عضو کميسيون فرهنگي مجلس درباره اين طرح گفت: اکثر نمايندگاني که با کليات اين طرح موافقت کردهاند خواستار اصلاحاتي در اين طرح هستند، از اين رو کارگروه مشترکي متشکل از اعضاي مرکز پژوهشهاي مجلس، اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي، وزارت کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تشکيل شده و خلاهاي اين طرح را بررسي ميکنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]