تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):دعایی که بیشتر امید اجابت آن می رود و زودتر به اجابت می رسد،‌ دعا ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830062783




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حفره امنيتي پيش‌بيني نشده برجام


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: حفره امنيتي پيش‌بيني نشده برجام
كنگره قرار است تا كمتر از دو سه هفته ديگر تصميم خود را در مورد برجام بگيرد و در مقابل آن هم باراك اوباما، رئيس‌جمهور امريكا، ايستاده و از قبل اعلام كرده كه دست رد كنگره بر برجام را با وتو پاسخ مي‌دهد.
نویسنده : سيدرحيم نعمتي 


كنگره قرار است تا كمتر از دو سه هفته ديگر تصميم خود را در مورد برجام بگيرد و در مقابل آن هم باراك اوباما، رئيس‌جمهور امريكا، ايستاده و از قبل اعلام كرده كه دست رد كنگره بر برجام را با وتو پاسخ مي‌دهد. به همين جهت است كه اوباما حتي در روزهاي تعطيلات تابستاني خود هم با نامه‌نگاري به سناتورهاي هم‌حزبي آخرين تلاش‌هايش را كرده تا مطمئن شود لابي‌گري‌هاي جمهوريخواهان امتياز وتوي او را باطل نخواهد كرد. جدال اوباما با رقيبان جمهوريخواهانش چندان طول نخواهد كشيد و كنگره تا 17 سپتامبر مهلت دارد تصميم خود را بگيرد و بعد از آن هم اوباما به آن پاسخ مي‌دهد. آيا برجام مي‌تواند به سلامت دوره‌هاي زماني خود را به سرانجام برساند؟

  عنصر متمرد
دوره‌هاي زماني برجام بر اساس فرمول‌هاي مندرج در آن پيش‌بيني شده و دستورالعمل‌هايي هم در نظر گرفته شده تا گذر از اين دوره‌ها، زير نظر بانيان برجام متشكل از ايران، گروه 1+5 و نماينده اتحاديه اروپا كنترل شود. درواقع در برجام مكانيسمي براي كنترل اجراي تعهدات طرف‌هاي آن در نظر گرفته شده تا تضميني باشد بر اجراي صحيح و به موقع كل برجام و رساندن آن به سرانجام مقصود كه عادي شدن برنامه هسته‌اي ايران از سوي شوراي امنيت و آژانس بين‌المللي انرژي اتمي است. با وجود تضمين درون‌برنامه‌اي برجام، يك مسئله اساسي باقي مي‌ماند كه آن هم مربوط مي‌شود به تضمين خارج از اين برنامه براي اجراي آن. درست است كه پنج كشور اصلي شوراي امنيت به همراه ديگر اعضاي اين شورا با تصويب قطعنامه 2231 مهر تأييد بر برجام زده‌اند و از اين جهت است كه متعهد به اين برنامه شده‌اند اما انتشار مطلبي در روزهاي اخير نشان از وجود عنصري است كه چندان خود را متعهد به اين برنامه نمي‌بيند و مي‌توان آن را به عنوان پاشنه آشيل برجام در نظر گرفت. اين مطلب مربوط مي‌شود به اطلاعاتي مربوط به زندگينامه شخصي ايهود باراك، نخست وزير و وزير جنگ سابق اسرائيل كه روزنامه نيويورك تايمز در 21 آگوست و طي گزارشي آن را منتشر كرده است. باراك خود معترف شده كه دست‌كم سه بار برنامه حمله به تأسيسات هسته‌اي ايران در سال‌هاي 2010، 2011 و 2012 را در دستور كار داشته و بنيامين نتانياهو، نخست‌وزير رژيم‌صهيونيستي هم در هر سه مورد در جريان كار بوده و هم با اجراي حملات با او توافق داشته اما هر سه مورد هر كدام به دليلي ناكام ماندند. علت ناكامي در مورد برنامه حمله اول گزارش رئيس ستاد مشترك ارتش اسرائيل بوده كه با انگشت گذاشتن بر مشكلات عملياتي، نيروهاي خود را فاقد توانايي‌هاي عملياتي براي اجراي اين حمله دانسته بود. در سال 2011، برنامه حمله بار ديگر از سوي نتانياهو و او مورد توجه قرار مي‌گيرد اما دو وزير كابينه يعني موشه يلعون و يووال استاينيتز در لحظات آخر از نظر موافق خود انصراف دادند و همين هم باعث شد تا او و نتانياهو از همراه كردن كابينه نااميد شده و پرونده ماجراجويي را براي بار دوم ببندند. برگزاري رزمايش مشترك رژيم‌صهيونيستي با امريكا در 2012 و آمدن وزير دفاع امريكا در آن موقع باعث شد تا نتانياهو و او براي بار سوم برنامه حمله به تأسيسات هسته‌اي ايران را از دستور كار خود خارج كنند.
  حمله پيشگيرانه
باراك با ذكر اين سه مورد نكته‌اي قابل توجه را مطرح كرده و آن اينكه او و ديگر مقام‌هاي رژيم‌صهيونيستي اصل حمله نظامي به تأسيسات هسته‌اي ايران را خارج از معادلات منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي مرتبط با فعاليت‌ هسته‌اي ايران در نظر مي‌گيرند و اين اقدام را تحت عنوان اقدام يا حمله پيشگيرانه تعريف مي‌كنند، عنواني كه باراك و ديگر مقام‌هاي رژيم‌صهيونيستي بارها مطرح كرده‌اند. حالا سؤال اصلي اينجاست كه آيا بعد از توافق وين و رسيدن مذاكرات هسته‌اي ايران با گروه 1+5 به برجام، باز هم مقام‌هاي رژيم‌صهيونيستي همين ديدگاه را نسبت به فعاليت هسته‌اي ايران دارند يا اينكه نظر آنها بعد از برجام با جامعه بين‌الملل هماهنگ بوده و تغيير كرده يا دست‌كم خواهد كرد؟ به طور كلي مي‌توان گفت كه تا اينجاي كار نشانه‌اي از تغيير ديدگاه مشاهده نمي‌شود. توجه به چند مقطع اين موضوع را تأييد مي‌كند. اول اينكه نتانياهو همان روزهاي پاياني مذاكرات وين بر موضوع حمله به ايران تأكيد مي‌كرد و گفته بود:«در صورتي كه توافق هسته‌اي بين ايران و گروه 1+5 صورت بگيرد ممكن است اسرائيل به تأسيسات هسته‌اي ايران حمله كند». مقطع دوم بعد از رسيدن در برجام آن سخنراني نتانياهو در كنگره امريكا بود كه به نمايندگان قول داد:«حتي اگر اسرائيل مجبور باشد كه به تنهايي بايستد، اسرائيل خواهد ايستاد». او با اين قول متذكر شد كه براي حمله به ايران چندان هم منتظر امضاي كاخ سفيد نمي‌ماند و به اين ترتيب، همان گزينه قبل مبني بر حمله پيشگيرانه را براي خود محفوظ داشت. نكته سوم در توجه به خاطرات ايهود باراك است كه وين وايت از انديشكده لوب لاگ به آن توجه كرده و با اين نكته از نتانياهو همخوان است. لوب لاگ در تحليل اطلاعات آن سه مورد از حمله به ايران متذكر مي‌شود كه در هيچ‌كدام از اين سه مورد اخذ اجازه از امريكا مدنظر مقام‌هاي تل‌آويو نبوده يا دست‌كم آنها فقط در لحظه آخر يا به قولي، وقتي كار از كار مي‌گذشت قصد اطلاع به امريكا را داشته‌اند. حالا كه نتانياهو از تنها ايستادن مي‌گويد اين تحليل وايت را تأييد مي‌كند و نشان مي‌دهد كه او و ديگر همكارانش در تل‌آويو موضوع حمله به ايران را خارج از معادلات جامعه بين‌الملل و يكسويه از طرف خود ارزيابي مي‌كنند.

  فقدان تضميني از برجام
وايت با توجه به اين تحليل است كه هنوز امكان ماجراجويي رژيم صهيونيستي را حتي بعد از تصويب و اجراي برجام رد نمي‌كند به خصوص اينكه به قول او، رئيس‌جمهور آينده امريكا يك نفر از طرف باند «شاهين» يا همان جمهوريخواهان باشد. در واقع، حمايت عمومي جمهوريخواهان در مخالفت با برجام و رأي قاطع آنها در كنگره بر رد آن مي‌تواند موجب دلگرمي نتانياهو باشد كه هنوز مي‌تواند روي گزينه ماجراجويي، صرفنظر از تبعاتش حساب كند. اين دلگرمي حتي در صورت روي كار آمدن يك رئيس‌جمهور دموكرات بعد از انتخابات سال آينده امريكا هم به طور كلي منتفي نيست، چراكه او باز كارت جمهوريخواهان را دارد و البته اين كارت در برابر مخالفت‌ كاخ سفيد با اقدام نظامي رژيم‌صهيونيستي كارايي دارد. نتانياهو در كارنامه سياسي خود و مواردي مثل شهرك‌سازي يا حمله به غزه در سال گذشته ميلادي نشان داده كه انتخابش برخلاف معادلات جامعه بين‌المللي است و تا آنجا در اين انتخاب پيش مي‌رود كه هم جامعه بين‌الملل و هم خود را به دردسر مي‌اندازد. با توجه به اين سابقه است كه تحليل وايت در اقدام يكجانبه نظامي نتانياهو عليه ايران توجيه مي‌شود و حالا بايد پرسيد كه مكانيسم مندرج در برجام چه تضميني در برابر اين موضوع در نظر گرفته است؟ بررسي برجام تضميني را نشان مي‌دهد و قطعنامه 2231 هم هر چند متوسل به بند 41 از فصل هفتم منشور سازمان ملل شده اما با توجه به حمايت سنتي و قاطع امريكا از رژيم‌صهيونيستي در شوراي امنيت، مي‌توان گفت كه اين قطعنامه نمي‌تواند مانع جدي مقابل ماجراجويي رژيم‌صهيونيستي باشد. در واقع، چنين انتحاري هر چند كاخ سفيد را در برابر عمل انجام شده يا حتي ناخواسته قرار مي‌دهد اما مسئله اين است كه كاخ سفيد تا چه ميزان حاضر است سنت خود در حمايت از رژيم‌صهيونيستي در برابر برجام را كنار بگذارد. بايد گفت كه مكانيسم برجام چنين انتخابي را براي كاخ سفيد يا هر قدرت ديگري در عرصه بين‌الملل طراحي نكرده و نمي‌توان انتظار داشت كه كاخ سفيد سنت خود را براي برنامه‌اي كنار بگذارد كه در واشنگتن و از سوي يك جناح قدرتمند مثل جمهوريخواهان مخالفت‌هاي جدي شده است. اين موضوع نشان مي‌دهد كه برجام حتي با وجود توافق جامعه بين‌الملل بر اجراي آن و رعايت تمام شرط و شروط‌هاي آن باز از يك ناحيه به طور جدي آسيب‌پذير است و انتخاب خارج از قاعده بازي توسط رژيم‌صهيونيستي مي‌تواند پاشنه آشيل آن و باعث برهم زدن كل برجام باشد.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن