واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ شهريور ۱۳۹۴ (۱۴:۵۹ب.ظ)
مديرکل دفتر مطالعات پايه شرکت مديريت منابع آب ايران: عمليات اکتشاف منابع آب در کشور، نيازي به خارج ندارد موج - مديرکل دفتر مطالعات پايه شرکت مديريت منابع آب ايران با اشاره به توانايي ايران در کاربرد روش هاي مختلف ژئوفيزيک در اکتشاف منابع آب، بر عدم نياز به کمک طرف هاي خارجي تاکيد کرد.
رضا راعي، مديرکل دفتر مطالعات پايه شرکت مديريت منابع آب ايران به خبرگزاري موج گفت: با تلاش هاي صورت گرفته در چند دهه اخير و با رويکرد وزارت نيرو در واگذاري کارها به بخش خصوصي، شرکت هاي ايراني به حدي از توانمندي رسيده اند که بدون کمک شرکت هاي خارجي قادر به انجام عمليات اکتشاف منابع آب با بهره گيري روش هاي گوناگون از جمله ژئو فيزيک هستند.
وي که در حاشيه نشست تخصصي کاربرد روش هاي ژئوفيزيک در اکتشاف منابع آب سخن مي گفت، افزود: اساسا براي بررسي منابع آب، به خصوص آبهاي زيرزميني، روش مختلفي انجام مي شود که برآيند نتايج اين اقدامات، نقشه راه بهره برداري از منابع آب در يک محدوده را مشخص مي کند که مواردي چون حجم، خصوصيات آب گذاري، کيفيت آب و نيز قيمت بهره برداري در هر مترمکعب را در بر مي گيرد.
اين کارشناس و پژوهشگر مسائل آب ادامه داد: در حوزه آبهاي زيرزميني، يکي از روش هاي مطالعه منابع آب، استفاده از دانش ژئوفيزيک است.
راعي در توضيح اين شاخه از علوم زمين شناسي گفت: در روش هاي مختلف ژئوفيزيک ابتدا امواج الکتريکي، مغناطيسي، راديويي، لرزه اي و غيره از سطح زمين به لايه هاي پايينتر ارسال و سپس اين امواج به سطح زمين باز مي گردد که البته فناوري انجام اين کار، متفاوت است. بررسي و تحليل رفت و برگشت اين امواج، مواردي مانند ضخامت لايه، حجم، قابليت آب گذاري و کيفيت آب را مشخص مي کند.
وي با اشاره به سابقه به کارگيري روش هاي ژئوفيزيک در اکتشاف منابع آب، يادآور شد: در ابتدا از روش هاي مذکور تنها براي سدسازي و نه اکتشاف منابع استفاده مي شد و از سال 42 و با تشکيل وزارت آب و برق، با ايجاد اداره کل آبهاي زيرزميني، اکتشاف آبهاي زيرزميني به صورت ويژه در دستور کار قرار گرفت و از روش هاي ژئوفيزيک بهره گيري شد هرچند همچنان شرکت هاي خارجي حضوري پررنگ داشتند.
راعي با بيان اينکه از دهه چهل شمسي به تدريج مهندسين ايراني نيز وارد اين ميدان شدند، خاطرنشان کرد: با تلاش هاي شادروان مهندس اميرحسين موسوي، رييس بخش آبهاي زيرزميني دفتر بررسي هاي منابع آب وزارت نيرو، بومي سازي اين روشها تسريع و در دهه 60 اکيپ هاي ژئوفيزيک در وزارت نيرو تشکيل شد و اين رشد تا جايي ادامه يافت که در دهه هفتاد دانشجوياني از دانشگاه هاي مختلف از جمله دانشگاه هاي ليورپول و استانبول براي کارآموزي به ايران مي آمدند؛ بنابراين در حال حاضر از سطح دانش و تکنولوژيک قابل توجهي برخوردار هستيم.
مديرکل دفتر مطالعات پايه شرکت مديريت منابع آب ايران با يادآوري راهبرد وزارت نيرو در تقويت بخش خصوصي در حوزه هاي مختلف از جمله اکتشاف منابع آب، تصريح کرد: از اواسط دهه هفتاد وزارت نيرو به تدريج کارهاي اجرايي را به بخش خصوصي واگذار و خود، به سياست گزاري و نظارت عاليه اکتفا کرد که نتيجه آن را بعد از گذشت 2 دهه با حضور تعداد زيادي شرکت ايراني در اين حوزه، مشاهده مي کنيم. در حال حاضر بيش از بيست شرکت مشاور ايراني هم در بخش اکتشاف منابع آب زيرزميني و هم در زمينه سدسازي، خدمات ژئوفيزيک را عرضه مي کنند که هرکدام در يک يا چندين روش، متخصص هستند.
وي درباره ضرورت برگزاري نشست تخصصي کاربرد روش هاي ژئوفيزيک در اکتشاف منابع آب گفت: در وهله اول به دنبال آشناسازي مديران و کارشناسان حوزه آب کشور با روش هاي نوين مورد استفاده ژئوفيزيک در جهان هستيم.
راعي در پاسخ به اين سوال که اين بازار چه جذابيتي براي بخش خصوصي مي تواند داشته باشد، تاکيد کرد: کاربرد روش ژئوفيزيک بسيار فراتر از اکتشاف منابع آب است و در بسياري از پروژه هاي عمراني، از اکتشاف معادن مختلف گرفته تا بررسي خطوط انتقال آب و برق و غيره روشهاي ژئوفيزيک کاربرد دارد که همين مساله، از يک سو تعيين ارزش اقتصادي اين حوزه را دشوار مي سازد و از طرف ديگر بازار کار بسيار جذاب و سودآوري را ترسيم مي کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]