واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: از کوتاه آمدن مصباح یزدی تا دو راهی لاریجانی!/ گزینههای 180 درجهای شورای هماهنگی اصولگرایان
شاید خندهدار به نظر برسد که انتظار داشته باشیم علی لاریجانی و راستهای تند و تیز پایداری زیر یک سقف واحد کنار هم مشق سیاستورزی املا کنند.
به گزارش خبرنگار احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حسام رضایی: ائتلاف و دور یک میز نشستن اصولگرایان، کمکم برایمان تبدیل به رویایی دستنیافتی شده بود. اما چند وقتی است که این رویا، چهره حقیقت به خود گرفته است. از مدتها پیش سه تشکل موتلفه، پایداری و ایثارگران جلساتی را برای دست یافتن به فرمولی تازه جهت همگرایی هر چه بیشتر انتخاباتی برگزار کردند.
ماحصل این دورهمنشینیها، پیچیدهشدن صدای مولود تازهای از اردوگاه راست سیاسی بود. نام این نورسیده را نهادند، شورای هماهنگی اصولگرایان. با شنیدن نام این نوپای سیاسی، ناخودآگاه ذهنمان به سمت و سوی انتخابات ریاستجمهوری سال 84 رفت. آنجا که اصولگرایان از "محمدباقر قالیباف" گرفته تا "علی لاریجانی" و "علیاکبر ولایتی" و "محمود احمدینژاد" در قالب شورای هماهنگی، دور شمع وجود "علیاکبر ناطق نوری" گرد آمدند و تصمیم بر آن شد تا این شورا حرف اول و آخر را در میان تابعین اصولگرا بزند. اما اصولگرایان در آن مقطع زمانی، بیتفاوت به لسان شیخ نور، هر کدام راه خود را پیش گرفتند و در نهایت، صندلی ریاستجمهوری به احمدینژاد شهردار رسید.
با نگاه به گذشته، دریافتیم که هدف از شکلگیری قریبالوقوع شورای هماهنگی اصولگرایان، غایتی است که راستنشینان سیاسی در سال 84 به دنبال آن بودند؛ یعنی اجماع تمامی رنگهای طیف اصولگرا به زیر یک چتر و تبدیل شورای مزبور به قطب مرجعیت سیاسی اصولگرایان. البته این مرجعیت سیاسی با فرمانبرداری از جامعتین و فصلالخطاب قرار دادن منویات ایشان، اعتبار ماهوی پیدا خواهد کرد.
در همین راستا، "محمدرضا باهنر" دبیرکل جبهه پیروان آستینهایش را برای اجماع نیروهای اصولگرا بالا زده و در حال گفتوگو و رایزنی با شناخته شدههای طیف متبوع خویش است.
باهنر میداند که بایستی نتیجه سالها فراگیری فن سیاستورزی از پای منبر اساتید خود همچون "علیاکبر ناطق نوری" و "حبیبالله عسگراولادی" را امسال و در انتخابات پارلمان دهم به کار بگیرد. به همین خاطر است که مرد سیاستمدار کرمانی، امروز بیش از هر زمان دیگری خود را همسنگ شیوخ رختبربسته از عالم خاک و همچنین کنار گود نشسته اصولگرایان، در جایگاه گرانیگاه اردوگاه راست میبیند.
باهنر در اولین گام از تور دیدارهایش با رجال اصولگرا، به سراغ متولیان جامعه روحانیت مبارز رفت. در این دیدار، جامعه روحانیت مبارز از طرح جبهه پیروان برای ساماندهی شورای هماهنگی اصولگرایان استقبال کرد و قرار بر این شد که اعضای این شورا به دو روش "اقناعی" و "توافقی" از میان احزاب اصولگرا و با صلاحدید این نهاد روحانی انتخاب شوند. به نظر میرسد که جامعه روحانیت مبارز با نقشآفرینی در تعیین اعضای شورای هماهنگی و از طرفی جذب جبهه یاران کارآمدی و تحول ایران اسلامی(یکتا)، رُل ممتازی در جفتوجور کردن لیستهای انتخاباتی اصولگرایان داشته باشد.
از طرف دیگر "بهروز نعمتی" نایبرئیس فراکسیون رهروان ولایت، فراکسیون متبوع رئیس مجلس، از دیدار باهنر و لاریجانی پرده برداشت و گفت: "رهروان با گروههایی تعامل میکند که عاقلان اصولگرایی هستند". اینکه در این دیدار چه گذشته بر کسی محرز نیست اما آنچه مسلم است، باهنر در معادلات سیاسی امروز، حاضر است برای همگام شدن لاریجانی با شورای هماهنگی، به هر کاری اقدام کند.
اما همگام شدن لاریجانیها با شورای هماهنگی یک مانع پیش روی خود دارد. این مانع به ساز و کار گذشته اصولگرایان برای دستیافتن به ائتلاف باز میگردد. در این ساز و کار، صحبت از مثلثی بود که جامعه روحانیت مبارز، جامعه مدرسین و موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره ) به ریاست "آیتالله مصباح یزدی"، هر کدام اضلاع آن را تشکیل میدادند. به بیان بهتر آیتالله مصباح یزدی که خود یکی از اعضای جامعه مدرسین است، همواره در کنار جامعتین، برای خود سهمی جداگانه در سکانداری کشتی اصولگرایان قائل بود. این مسئله، قاعدتا باتوجه به رابطه نه چندان گرم جبهه پایداری با رئیس مجلس در سالیان اخیر، مانعی برای حضور علی لاریجانی در شورای هماهنگی محسوب میشود. اما خبرهای درگوشی از کنار کشیدن موسسه امام خمینی(ره) از مثلث نامبردهشده و فعالیت آیتالله مصباح یزدی زیر بیرق جامعتین حکایت دارد.
کشاندن پای لاریجانی به شورای نوظهور اصولگرایان به همین سادگیها هم نیست. لاریجانی خواهان زیاد دارد. از دولت گرفته تا بخشی از بدنه اصلاحطلبان. حتی "ابوالحسن نواب" از اعضای شاخص جامعه روحانیت مبارز، بر اجماع اصولگرایان حول علی لاریجانی تأکید دارد. گذشته از اینها، شاید خندهدار هم به نظر برسد که انتظار داشته باشیم علی لاریجانی و راستهای تند و تیز پایداری زیر یک سقف واحد، کنار هم، مشق سیاستورزی املا کنند، مگر آنکه حافظه تاریخ در ثبت و ضبط جنجال استیضاح وزیر کار دولت دهم، مُهرپراکنی عدهای خودسر علیه لاریجانی در شهر قم (در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در سال 91) که بعدها به حلقه پرتو ضمیمه شدند و این مورد آخری که متن برجام، دستاویزی برای درگیری لفظی لاریجانی با متبوعین جبهه پایداری در مجلس شد را معیوب بدانیم. اظهارات بهروز نعمتی موید گزاره طرح شده است. نعمتی درباره نوع رویکرد فراکسیون رهروان نسبت به پایداریها میگوید: "هیچ تفاهمی با پایداریها نداریم".
تئورسینهای شورای هماهنگی اصولگرایان، علاوه بر علی لاریجانی، گوشه چشمی هم به ائتلاف با "محمدباقر قالیباف" و "علیاکبرولایتی" دارند. اما به قول "حسن بیادی" از چهرههای نزدیک به شهردار تهران، "قالیباف ذیل هیچ مجموعهای قرار نخواهد گرفت". شاید بیادی پر بیراه هم نگفته؛ تلاش قالیباف برای تأسیس حزب "آزادگی ایران اسلامی" مهر تأییدی بر این اظهارات است.
اما درباره ولایتی بحث فرق میکند؛ دیدار با مسئولین کشورهای خارجی در ساختمان شیشهای واقع در جنوب پارک نیاوران، خلاصهای از تکانههای سیاسی این روزهای رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام است. اصولگرایان میانهرو به خصوص قالیبافیها، ولایتی را یکی از مسببان اصلی پیروزی "حسن روحانی" در انتخابات ریاستجمهوری سال 92 میدانند و بر این باورند که در صورت کنارکشیدن ولایتی از میدان رقابت، قالیباف فاتح پاستور یازدهم لقب میگرفت. از این جهت بعید به نظر میرسد که در آینده، شاهد همخوانشدن سیاسی قالیباف و ولایتی در شورای هماهنگی باشیم.
الغرض؛ ایده تشکیل شورای هماهنگی اصولگرایان بسیار میمون و مبارک است اما رعایت واقعنگری در سپهر سیاست ایران، مسئلهای است که فعالین طیف اصولگرا باید به رعایت آن اهتمام داشته باشند. "حسین فدایی" دبیرکل جمعیت ایثارگران در اظهاراتی از برنامه شورای هماهنگی برای ائتلاف همه اصولگرایان از "علی لاریجانی" تا "سعید جلیلی" سخن گفته؛ اظهاراتی که با حمایت برخی چهرهها از جمله "احمد توکلی" نماینده اصولگرای مجلس مواجه شده است. در اینباره باید گفت که اجماع همه بزرگان طیف اصولگرایی، بنابر دلایلی که نگارنده گزارش به آن اشارت نظری داشت، کاری در عمل نشدنی است؛ اما اگر به فرض این ادعا از سوی جبهه پیروان مطرح شود که اصلا هدف ما، اجماع همه مهرههای تأثیرگذار اصولگرا نیست، این سوال مطرح میشود که پس فرق شورای هماهنگی با شورای همگرایی اصولگرایان که سابق "سیدرضا تقوی" زعامت آن را به عهده داشت، در چه خواهد بود؟
انتهای پیام/
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
جریانی با تقسیمبندی دانشجویان، تشکلها را پیاده نظام احزاب میداند
مردم از وضعیت اقتصادی ناراضیاند/ مگر مُرده باشیم که آمریکا به این کشور بازگردد
باهنر: تشکیل شورای هماهنگی اصولگرایان تا پایان شهریور
زاکانی: برخی علاقه دارند جریان ارزشگرا را در احمدینژاد محدود کنند
افتخاری: مهمترین نقطه ضعف اصولگرایان دست کم گرفتن رقیب است
تلفن همراه رئیس جمهور؛ گفتگو با اصلاحات یا تکزنگ به لاریجانی یا...؟
نسیم هستهای در بهارستان دهم/ وقتی انتخابات روی خط مذاکرات قرار میگیرد!
۰۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]