واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تجویز بیرویه آزمایشهای تشخیص طبی در قم؛
وقتی آزمایشگاهها جور کمکاری پزشکان را میکشند
شناسهٔ خبر: 2894657 - سهشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۸
استانها > قم
قم - بخش مهمی از هزینه سلامت در سبد خانوادههای قمی به عکسبرداریهای پزشکی و آزمایشهای تشخیص طبی مربوط میشود. آزمایشهایی که کارشناسان معتقدند بیرویه برای بیماران تجویز میشود. خبرگزاری مهر - گروه استانها: «ما گاهی برای یک ماه بعد هم تمام نوبتهایمان را واگذار کرده ایم. بیماران روز جمعه میآیند و در صف میایستند تا مجبور نباشند به جای دیگر مراجعه کنند. دستگاههای ما معمولاً تا نیمه شب فعال است. البته طبیعی است چون کیفیت کاری که اینجا به شما ارائه میدهیم با مراکز دولتی قابل قیاس نیست».این را مدیر یکی از مراکز تصویربرداری پزشکی در واکنش به اعتراض به نحوه نوبت دادن در مجموعهاش میگوید.آزمایشهای تشخیص پزشکی و تصویربرداریهای لازم برای تشخیص بیماریها، هم از لحاظ هزینهای که به دوش مردم میگذارد و هم زمانی که در راهروهای مراکز تصویربرداری و بیمارستانها برای این موضوع صرف میشود، یکی از دغدغههای درمانی مردم است.هر چند طرح تحول سلامت سهم پرداختی مردم از نظام درمان را به میزان قابل توجهی کاهش داده و مشکلات بسیاری را در حوزه درمان رفع کرده اما هنوز معطلی در مراکز تصویربرداری پزشکی و پیدا کردن یک مرکز خوب و مورد اعتماد دغدغه بسیاری از مردم است.طبق استانداردهای ملی به ازای هر ۵۰۰ هزار نفر باید یک دستگاه MRI وجود داشته باشد که با این حساب در شهر قم ۳ دستگاه کفایت نیازهای مردم را میکند اما در عمل با وجود حتی تعداد بیشتری از مراکز، باز صفهای طویل پشت در اتاقهای MRI دیده میشود.
دردسرهای پیدا کردن پزشک زنسارا شهریاری باردار است و چند باری از ابتدای دوران بارداری برای سونوگرافی به مراکز تصویربرداری پزشکی مراجعه کرده است. او از صف طولانی که در مراکز دولتی و حتی غیر دولتی برای این موضوع با وجود وضعیت فعلیاش باید تحمل کند، ناراحت است. گلایه دیگر شهریاری کمبود پزشک متخصص خانم در این زمینه است که موجب شده او مجبور شود به پزشک آقا مراجعه کند.نیره ابراهیمی دختر ۲۶ سالهای است دو هفته پیش به دلیل بیحسی که در دست و پایش ایجاد میشد، با نظر پزشکان به بیماریام اس مشکوک شده بود. او میگوید در آن شرایط که مشخص شدن وضعیت سلامتی برایش حیاتی شده بود برای پیدا کردن یک جای خالی در تختهای MRI دچار زحمت بسیاری شده است.مصرف دارو در قم وضعیت بدی دارد و به راحتی میتوان گفت که ۷۰ درصد مصرف دارو بدون دلیل استاین در حالی است که رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم معتقد است تعداد مراکز تصویربرداری پزشکی و امکانات موجود در این زمینه کافی است اگر فرهنگ درست استفاده از این تجهیزات در جامعه وجود داشته باشد.ابوالفضل ایرانیخواه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه درصد قابل توجهی از بررسیهای آزمایشگاهی تشخیصی شامل سونوگرافیام آر آی و ... غیر ضروری است اظهار داشت: از این بابت هزینه هنگفتی به مردم و دولت تحمیل میشود.وی با بیان اینکه اقداماتی در کشور برای جلوگیری از این روند شروع شده، افزود: یکی از این اقدامات کیفی سازی امور پزشکی است. قرار است یک متخصص رادیولوژی در یک ساعت بتواند فقط ۶ یا هفت بیمار را ببیند که همین موضوع موجب بالا رفتن کیفیت کار او خواهد شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان قم ابراز داشت: این کار آسانی نیست اما ما آن را آغاز کردیم و امیدواریم بتوانیم به خوبی انجامش دهیم.غلبه کمیت بر کیفیتوی گفت: متأسفانه شاهد هستیم یک متخصص سونوگرافی از تهران میآید و در یک روز ۲۰۰ سونوگرافی انجام میدهد. مشخص است چنین کاری به چه کیفیتی انجام میشود.به عقیده ایرانیخواه در مصرف دارو هم استان قم وضعیت بدی دارد و به راحتی میتوان گفت که ۷۰ درصد مصرف دارو بدون دلیل است.او مشکل را از فرهنگ جامعه در این زمینه میداند و میگوید: بیمار پزشک را وادار میکند که برایش دارو، MRI و سونوگرافی تجویز کند و اگر این کار صورت نگیرد گویا پزشک وظیفهاش را به خوبی انجام نداده است.رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در حالی تمام تقصیر در این مقوله را به دوش مردم میاندازد که در بسیاری از موارد مشکل از جایی شروع میشود که پزشکان وقت کافی برای معاینه بیمار نمیگذارند. وقتی شرح حالی کافی از بیمار پرسیده نمیشود و در شرایطی که پزشک گاهی حتی چند ثانیه را برای معاینه از بیمار دریغ میکند و فقط میخواهد از طریق تجویز آزمایشهای به تشخیص برسد، چطور میتوانیم تمام تقصیر را از مردم بدانیم؟
رئیس دانشگاه علوم پزشکی وعده حل این مشکل را در طرح تحول سلامت میدهد. به گفته او در این طرح پزشک باید ساعتی هشت بیمار را ویزیت کند و طبیعی است که در این صورت زمان کافی برای معاینه دقیق خواهد داشت و نیازی نیست از آزمایشهای متعدد استفاده کند.رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در حالی تمام تقصیر در این مقوله را به دوش مردم میاندازد که در بسیاری از موارد مشکل از جایی شروع میشود که پزشکان وقت کافی برای معاینه بیمار نمیگذارندوی میافزاید: اگر این هشت بیمار به ۹ بیمار تبدیل شود، بیمارستان هزینه هیچ یک از بیماران را به پزشک پرداخت نخواهد کرد.به گفته ایرانیخواه، اتفاق دیگری که قرار است بیفتد محدود شدن تعداد مجوزهای آزمایشگاهها است تا جلوی تجویز بیرویه آزمایشهای تشخیص طبی گرفته شود.فضای شلوغ و پر استرس بیمارستان همه را کلافه کرده. کسانی که در طول راهرو، یک صف طولانی تشکیل دادهاند مرتب این پا آن پا میکنند. بعضی دو به دو با هم حرف میزنند یا بین نرمافزارهای تلفن همراهشان وقت میگذرانند. یک سونوگرافی که چند دقیقه زمان بیشتر نیاز ندارد گاهی ساعتها از بیماران زمان میگیرد.شاید اگر برخی پزشکان وقت بیشتری برای معاینه بیمار میگذاشتند، اگر مردم آنقدر نسبت به صحت معاینهها بیاعتماد نبودند و اگر رابطه خوب میان برخی پزشکان و صاحبان مراکز تصویربرداری و آزمایشگاههای تشخیص طبی نبود، شاهد صفها طولانی و ملال آور نبودیم و نیازی به توسعه روزافزون این مراکز با هزینههای میلیاردی احساس نمیشد.خبرنگار: زینب آخوندی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]