واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: آمانو: توافق محرمانه ايران و آژانس مطابق استانداردهاست
ادعاي دستيابي آسوشيتدپرس به توافق محرمانه بين ايران و آژانس، واكنش منفي مخالفان توافق هستهاي ايران و 1+5 در داخل امريكا و تلآويو را به دنبال داشت ولي ديده بان هستهاي سازمان ملل گفته كه اين توافق محرمانه را بر اساس استانداردهاي پادماني ميداند.
ادعاي دستيابي آسوشيتدپرس به توافق محرمانه بين ايران و آژانس، واكنش منفي مخالفان توافق هستهاي ايران و 1+5 در داخل امريكا و تلآويو را به دنبال داشت ولي ديده بان هستهاي سازمان ملل گفته كه اين توافق محرمانه را بر اساس استانداردهاي پادماني ميداند.
آسوشيتدپرس روز پنجشنبه مدعي دستيابي به نسخه اوليه توافق محرمانه بين ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي شد. اين توافق هرچند همان توافق نهايي نيست كه بين ايران و آژانس امضا شده، ولي آسوشيتدپرس ميگويد كه تفاوت چنداني با نسخه نهايي آن ندارد. حساسيت برانگيزترين بخش اين توافق كه بلافاصله موجي از مخالفت مخالفان توافق در واشنگتن و تلآويو را به دنبال داشت، بخشي از آن است كه ظاهراً، نمونه برداري محيطي از سايت نظامي پارچين را به متخصصان ايراني واگذار ميكند البته اين فقط مربوط به دوره حدوداً شش ماههاي است كه ايران و آژانس براي حل مسئله ابعاد نظامي احتمالي برنامه هستهاي ايران گذشته و حال با يكديگر همكاري ميكنند ولي همين موضوع نيز با واكنش مخالفان روبهرو شده است. به گزارش شبكه خبري سيانان، ليندسي گراهام، كه براي رياستجمهوري آينده ايالات متحده خيز برداشته، روز پنجشنبه گفت: «اجازه دادن به ايران براي بازرسي از سايتهاي خود، خصوصاً يك سايت نظامي بدنام، مثل اين است كه به زندانيان اجازه داده شود خودشان زندان را اداره كنند.» او افزود: «به بازرسيهايي كه انجام نميگيرند، نميشود اعتماد كرد.» به گفته گراهام، اين بازرسيهاي انجامنشده ايالات متحده امريكا را در خطر قرار ميدهند.» يووال استاينيتز وزير انرژي رژيم صهيونيستي با لحني طعنهآميز از اين توافق ياد كرده و گفته: «يكي بايد به اين نوآوري جهاني و تفكر خلاق خوشامد گويد. آدم تنها از خودش ميپرسد كه آيا بازرسان ايراني هم مجبورند تا پيش از بازديد از سايت و جستوجوي شواهد اتهامي ۲۴ روز صبر كنند؟»
حجم انتقادات به حدي بود كه مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي را وادار به واكنش كرد. آمانو گفته كه گزارش آسوشيتدپرس در اين مورد كه ايرانيها، خود از تأسيسات پارچين بازرسي ميكنند، اطلاعات نادرست ارائه ميكند. آمانو ميگويد: «من از اظهاراتي كه ظاهراً قرار است نشان دهد آژانس، وظيفه خود را در بازرسي اتمي به ايران واگذار ميكند، آشفته شدهام. اينجور اظهارات ارائهدهنده اطلاعاتي نادرست در زمينه روش انجام راستيآزماييهاي مهم ماست.» به گفته آمانو «نقشه راه» بين اين آژانس و تهران، در مورد نظارت بر برنامه هسته اي، «محرمانه» است و اين خود از رويههاي معمول اين سازمان است. آمانو ميگويد كه توافقات انجام شده به لحاظ فني دقيق و منطبق با روال معمول ماست و به هيچ وجه استانداردهاي ما را به خطر نمياندازد. «سرج گس» يكي از سخنگويان آژانس نيز گفت: «توافق جداگانه با ايران با الزامات مورد تأييد آژانس بينالمللي انرژي اتمي سازگار است.» وزارت خارجه امريكا نيز گفته كه آژانس «به هيچ وجه» مسئوليت بازرسي از سايت نظامي پارچين را به بازرسان ايران نخواهد سپرد. جان كربي، سخنگوي وزارت امور خارجه امريكا، با انتشار بيانيهاي گفت: «اين شيوه كار آژانس بينالمللي انرژي اتمي نيست.» او افزود: «كارشناسان اتمي دولت امريكا به طرحهاي فني آژانس براي بازرسي ابعاد نظامي ممكن برنامههاي پيشين ايران اطمينان دارند.» سيانان از قول مقامات ارشد وزارت خارجه امريكا مدعي شده ايرانيها در بازرسي از سايت پارچين نقش خواهند داشت، اما آنها تنها كساني نيستند كه در اين امر ايفاي نقش خواهند كرد. اين مقام ارشد وزارت خارجه امريكا گفت: «قرار نيست ايران از خودش بازرسي كند.» رضا نجفي سفير ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي در واكنشي محتاطانه بدون تأييد دسترسي آسوشيتدپرس به اين سند گفته كه بخشي از نقشه راه محرمانه است و نه ايران و نه آژانس نميتوانند اين محتوا را آشكار كنند و تعهد دارند، به خصوص آژانس تعهد دارد كه محتواي اين ترتيبات را محرمانه نگه دارد. نجفي گفت: ما انتظار داريم كه جنجالهاي رسانهاي تا روز اجراي توافق برجام و حتي بعد از آن هم احتمالاً ادامه پيدا كند، بنابراين اين گونه خبرسازيها هدفشان اين است كه روند بررسي اجراي برجام و تصويبش و بعد هم اجراي برجام را تحت تأثير قرار دهند.
اوباما: فشار اقتصادي و نظامي را حفظ ميكنيم
با پيوستن سناتور «كلير مككاسكيل» به موافقان برجام، تعداد سناتورهاي حامي توافق هستهاي ايران و شش كشور موسوم به 1+5 اكنون به 26 نفر رسيده و رئيسجمهور امريكا براي داشتن قدرت عملي وتوي مخالفت كنگره با برجام، تنها به هشت رأي ديگر در سنا نياز دارد. اوباما همچنين روز پنجشنبه در نامهاي به سناتورهاي دموكرات قول داد كه فشار اقتصادي عليه ايران را حفظ كند و گزينه نظامي عليه اين كشور در دسترس باشد. به گزارش فارس به نقل از فايننشال اكسپرس، باراك اوباما رئيسجمهوري امريكا در نامهاي به سناتورهاي دموكرات قول داد كه فشار اقتصادي عليه ايران را حفظ كند و گزينه نظامي عليه اين كشور در دسترس باشد. وي در اين نامه كه به سناتور جرولد ندلر ارسال شده تأكيد كرد كه اگر ايران به سمت ساخت سلاح هستهاي برود و توافق را نقض كند، همه گزينهها از جمله گزينه نظامي روي ميز است. وي همچنين گفت كه واشنگتن تحريمهاي غيرهستهاي عليه ايران را به ويژه به خاطر حمايت از حزبالله و آنچه اوباما نقش ثبات زداي ايران در يمن خوانده، حفظ ميكند. اوباما همچنين روز پنجشنبه در يادداشتي در پايگاه خبري - تحليلي NJ. com به دوران جنگ سرد كشورش با شوروي سابق اشاره كرده و ضمن طرح اتهامات بيپايه خاطرنشان كرده «توافق هستهاي» با ايران مشكلات امريكا با تهران را حل نميكند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]