تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):صله رحم، اعمال را پاكيزه، اموال را بسيار، بلا را برطرف و حساب (قيامت) را آسان مى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855381422




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بند تاریخی عماد آباد مرودشت ثبت ملی شد


واضح آرشیو وب فارسی:ایران ایزی تراول:
بند تاریخی عماد آباد مرودشت ثبت ملی شد
بند تاریخی عماد آباد مرودشت ثبت ملی شد مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس خبر از ثبت اثر فرهنگی ، تاریخی بند عماد آباد مرودشت در فهرست آثار ملی ایران داد . 
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان فارس مصیب امیری گفت : در اجرای قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب آبان ۱۳۰۹ و نظام نامه اجرایی آن مصوب ۱۳۱۱ ، بند (ج) از ماده واحده قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب بهمن ۱۳۶۴ و بند ششم از ماده سوم قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور ، مصوب ۱۳۶۷ ، مراتب اثر فرهنگی ، تاریخی بند عماد آباد به پایان رسید . 
امیری گفت : بند تاریخی عماد آباد که متعلق به قرون اولیه تا متاخر اسلامی است در استان فارس ، شهرستان مرودشت ، بخش مرکزی ، دهستان رودبال ، ۵/۱ کیلو متری شمال غرب روستای عماد آباد ، بر روی رودخانه پلوار (سیوند) قرار گرفته و پس از طی تشریفات قانونی لازم به شماره ۳۱۱۲۳ مورخ ۲۶/۶/۹۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
پرهام جواهری در کتاب چاره آب در تاریخ فارس در صفحات ۱۲۸ تا ۱۳۶  در این باره می گوید: «بر روی رودخانه سیوند، ۱۵ کیلومتر تا برخورد به رودخانه کر، بند زیبایی بنا شده است که چون در نزدیکی روستای عماد آباد است به همین نام خوانده می شود. سیوند بزرگترین سرشاخه ی رودخانه کر است. چشمه های قصر یعقوب در نزدیکی صفا شهر سرچشمه های این رود است که از بند عماد آباد ۲۱۰ کیلومتر دور می باشد. در میانه ی راه نیز چشمه ها و شاخه های دیگری به این رود می ریزد. 
دیرینگی این بند به پسین سال های دوره قاجار نزدیک به یک صد سال پیش می رسد. در سرگذشت بنای این بند گفته شده است که چون آبیاری زمین های پر بار عماد آباد از آرزوی دیرین مردم این روستا بود، روزی کل میرزا احمد از سرشناسان روستای عماد آباد بر سر راه لشکر قوام قرار گرفت و خواست که برای روستایش بندی بسازند. چون قوام خواسته اش پذیرفت، معماری از شیراز بدانجا فرستاد و کار بنای بند آغاز شد. سنگ های آهکی بدنه ی بند از کوه سبز در آن سوی رودخانه کر تهیه گردید، جایی که ۵/۴ کیلومتر تا جایگاه بند راه است. سنگ ها را با شتر و الاغ تا به کنار رودخانه کر رساندند و از آنجا با قایق به سوی دیگر بردند و باز هم سوار بر شتران و خران تا به جایگاه بند رسید. 
بند عماد آباد را از سنگ و ساروج ساخته اند. در هر گوشه از سمت راست و سمت چپ، چه در سراب و چه در پایاب دستکی دارد تا روندگی آب، کرانه های رودخانه را در گرد بند نشوید و دور و برش لخت نشود. بلندای این دستکها ۶ متر است که در پایاب نمای پلکانی دارد و در سراب در پشت نهشته ها پنهان است. دستک سمت راست در پایاب ۵/۱۷ متر و دیگری در سمت چپ ۵/۷ متر درازا دارد. بلندای بند هم ۴ متر است و درازایش به ۱۴ متر می رسد. 
سر ریز بند را شیب دار همراه با کمی خمیدگی ساخته اند. در ساختن لبه ی سرریز سنگ هایی به بلندای ۲۵ و درازای ۴۰ سانتیمتر بکار گرفته اند. این سنگ ها در نمای بیرونی ۶۰ درجه تراشیده شده و در درازای هم چیده شده است. شمارگانی از این سنگ ها که بر روی تاج جا دارد اکنون کنده شده است. پیش تر ها آبگیری از این بند تنها از سمت راست و برای ۱۵۰ هکتار زمین های کشاورزی روستای عماد آباد انجام می پذیرفت. چون مردم دیگر روستاهای پیرامون بند، بهره ای از این آب نمی بردند گاهی کار به درگیری می کشید. برای نمونه گفته شده است که جون در پی چند سال خشکسالی، کدخدای روستای بزرگ فتح آباد راه آبی از بند به زمین های روستایش باز نمود، خبر به مردم عماد آباد رسید و ستیزی سخت در گرفت. نزدیک بود که کار به کشت و کشتار رسد که چند نفر میانجی پیدا شدند و آشتی سرگرفت.
 
پردازش آب در درون جوی کشاورزی روستای عماد آباد با جابجایی دریچه های چوبی کشویی که در ستون های سنگی مهار می شود انجام می پذیرفت. این نمونه دریچه ها را مردم آنجا تخته زن می گویند. شمارگان دریچه ها در بند عمادآباد هشت تخته است که یازده تکیه گاه سنگی آنها را در بر می گیرد. تکیه گاه های میانی شامل نه ستون سنگی به بلندای ۶۰ سانتیمتر و پهنای ۲۵ سانتیمتر است. چهار تا از این ستونها که در میانه ی بند جا دارد به جرزهایی به پهنای ۱۴۰ سانتی متر دوخته شده است تا روندگی تند آب، آنها را در هم نشکند. 
بند عماد آباد بسان بسیاری از بندهای کهن، آسیاب هایی نیز در گرد خود دارد. شمارگان آسیاب ها در بند عماد آباد دو دستگاه است که یکی در کرانه های راست و دیگری در کرانه های چپ ساخته شده است.
هر آسیاب در بر گیرنده ی تنوره ای در سراب ، آب دالانی که آب را از تنوره به سنگ آسیاب می برد ، دهلیزی که آب را از آسیاب به پایاب می رساند، انبار غله ،اتاق آسیابان، آسیاب و راهرو و پلکانی برای دسترسی به آسیاب است. 
نام سازنده ی این بنای زیبا دانسته نیست. بی گمان استادی کارآزموده و آشنا به دانش مهندسی آب روزگار خویش بوده است. 
بررسی پایداری بند، گویای ایستایی آن در برابر پدیده های واژگونی و لغزش است. این بررسی در سه نمود گوناگون از کارکرد بند انجام گرفته است. منبع: خبرگزاری میراث آریا




۹۴/۵/۲۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایران ایزی تراول]
[مشاهده در: www.iraneasytravel.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن