تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):در راه خدا از ملامت و نكوهش ملامتگران نترس.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831149622




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«آژاكس» نماد 60 سال بي‌اعتمادي به امريكا


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: «آژاكس» نماد 60 سال بي‌اعتمادي به امريكا
كودتاي 28 مرداد ماه يكي از مهم‌ترين سر فصل‌هاي تاريخ معاصر است كه هنوز اثرات آن در ديدگاه‌هاي ملت ايران نسبت به جهان معاصر و قدرت‌هاي خارجي غير قابل انكار است.
نویسنده : مهدي پورصفا 


كودتاي 28 مرداد ماه يكي از مهم‌ترين سر فصل‌هاي تاريخ معاصر است كه هنوز اثرات آن در ديدگاه‌هاي ملت ايران نسبت به جهان معاصر و قدرت‌هاي خارجي غير قابل انكار است.
جنبش ملي شدن صنعت نفت يكي از مهم‌ترين قيام‌هاي اصلي ايرانيان، به خصوص در دوران پس از شكل‌گيري جهان دو قطبي در سال‌هاي پس از جنگ جهاني دوم بود.
از سوي ديگر قيام ملت ايران براي مقابله با نفوذ خارجي و آزاد‌سازي نفت را مي‌توان جدي‌ترين حركت پس از قيام مشروطه دانست؛ قيامي كه البته در كودتايي كه سالروز آن فرا رسيده است، از بين رفت و تمام اميد‌ها را از بين برد. تاثير اين مسئله چنان بود كه حتي امروز و پس از گذشت نزديك به 60 سال از آن واقعه هنوز ايالات متحده امريكا از آن به عنوان يكي از اقدامات مداخله گرايانه خود در تاريخ ايران نام برده و آن را موجب بي‌اطميناني ملت ايران مي‌داند.
از سوي ديگر اين كودتا عملاً پيكان تلاش‌هاي ضد استعماري ايران را به سمت امريكا چرخاند و همچنان ايران، امريكا را به عنوان يك قدرت متجاوز و استعمارگر مي‌شناسد كه در صدد تحميل منويات خود ضد دولت قانوني اين كشور است و حالا پس از سال‌ها هنوز امريكا را به عنوان اصلي‌ترين دشمن خود مي‌شناسد.
در مورد علت و عوامل كودتا سخنان فراواني گفته شده است و گذشت تاريخ نيز اسناد فراواني را در اين باره افشا كرده است، اما در اين ميان آنچه هنوز بر طبق اسناد افشا نشده است، نقش انگليس در اين مسئله و شبكه‌اي است كه اين كشور از مدت‌ها در حال ايجاد آن بوده است.
شايد هنوز روايت‌ها بر سر اين اتفاق به طور كامل منتشر نشده باشد و هنوز بايد به فكر اسناد جديدي درباره آن بود. با اين حال آنچه كه هنوز به عنوان روايت رسمي ارائه مي‌شود، اين گونه است.
 
  چه شد كار به كودتا كشيد
پس از بركناري رضا شاه و به قدرت رسيدن محمد رضا پهلوي در شهريور 1320، فضاي سياسي كشور تا حدودي باز شد و مصدق نيز با حضور در انتخابات دوره چهاردهم مجلس بيشترين رأي را از حوزه انتخابي تهران كسب كرد. با تلاش‌هاي مصدق و آيت الله كاشاني، طرحي در مجلس به تصويب رسيد كه هر گونه مذاكره ميان دولت و شركت‌هاي خارجي را در زمينه نفت بدون اجازه و كسب تكليف از مجلس منع مي‌كرد.
در نهايت با حمايت مردم و ترور انقلابي حاجعلي رزم آرا نخست وزيروقت كه مخالف ملي شدن صنعت نفت بود، ملي شدن صنعت نفت به سرانجام رسيد و همين مسئله به تعارض‌هاي حقوقي فراوان بين ايران و انگلستان و امريكا انجاميد كه در نهايت شوراي امنيت سازمان ملل متحد حق را به ايران در اين مسئله داد. همين مسئله سبب شد در نهايت بحث ايجاد كودتا در دستور كار سرويس‌هاي جاسوسي ‌ قرار گرفت.
طرح انجام كودتا و دخالت نظامي در ايران از ابتداي روي كار آمدن دولت مصدق و نهضت ملي شدن نفت در نزد برخي از جناح‌هاي حاكم بر انگلستان وجود داشت، اما انسجام نيروهاي طرفدار ملي شدن نفت و مخالفت‌هاي اوليه دولت امريكا با اقدام نظامي موجب به تأخير افتادن اين امر شد.

    انگليسي‌ها فعال مي‌شوند
نيروهاي انگلستان با فعال نمودن شبكه‌هاي جاسوسي خود و نفوذ در تشكيلات نيروهاي ملي و مذهبي و ايجاد تفرقه بين آنها از يك سو و روي كار آمدن ژنرال آيزنهاور از حزب جمهوريخواه در امريكا كه از افزايش قدرت حزب توده در ايران و گسترش نفوذ شوروي و انعقاد قرارداد بازرگاني با اين كشور وحشت داشت از سوي ديگر باعث شد كه سازمان سيا براي اولين بار عمليات كودتاي نظامي در يك كشور خارجي را تجربه نمايد.
طرح كودتا از سوي امريكايي‌ها عمليات  
«تي. پي. آژاكس» نام گرفت و كرميت روزولت به منظور اجراي اين امر به ايران آمد و انگليسي‌ها نيز كريستوفر وودهاس را مأمور اين كار كردند و نام عمليات خود را عمليات چكمه گذاشتند. در داخل ايران نيز شبكه مخفي شاپور ريپورتر (فرزند اردشير جي از حاميان اصلي رضاخان در كودتاي سوم اسفند 1299) و اسدالله علم و برادران رشيديان تحت حمايت خانواده صهيونيستي لرد روچيلد انگليسي به نام «عمليات بِدامَن» فعاليت مي‌كردند.
     از قتل افشار طوس تا گريختن شاه به ايتاليا
وظايف اين گروه نفوذ در رهبري احزاب و سازمان‌هاي سياسي و مذهبي و ايجاد ناامني و هرج و مرج در كشور و به آتش كشيدن و غارت اموال مردم بود. نمونه بارز اين كار تظاهرات متعدد حزب توده به بهانه‌هاي مختلف، وجود سرلشكر فضل‌الله زاهدي (عامل اصلي كودتا) در مصدر وزارت كشور، رخنه شك‌برانگيز شمس قنات‌آبادي در بيت آيت‌الله كاشاني (با توجه به سوابق وي در بعد از كودتا) و قتل افشارطوس و دهها عمليات ديگر زمينه‌ساز اهدافي بود كه در نهايت محمدرضا پهلوي با حمايت دولت‌هاي امريكا و انگليس فرمان عزل محمد مصدق نخست‌وزير را صادر و در شب 25 مرداد سال 1332 به وسيله سرهنگ نعمت‌الله نصيري (فرمانده گارد جاويدان) به وي ابلاغ كرد، ولي قبل از هر اقدام ديگري نصيري توسط سرهنگ ممتاز (رئيس كلانتري يك) بازداشت و كودتا خنثي شد. محمدرضا پهلوي پس از اين واقعه به همراه ثريا اسفندياري (همسر) و محمد خاتمي (خلبان) و ابوالفتح آتاباي (آجودان خود)  ابتدا به كلاردشت و رامسر و از آنجا به عراق و سپس، به ايتاليا گريخت.
مجدداً در روز 28 مرداد سال 1332 كودتاچيان از سردرگمي، انفعال، بي‌برنامگي دولت (به رغم اطلاع قبلي از وقوع كودتا از جمله نامه مورخه 27 مرداد 1332 آيت‌الله كاشاني كه با پاسخ سرد و منفي مصدق مواجه شد) استفاده كرده و نظاميان با كمك اراذل، اوباش، چاقوكشان و فواحش تهران به خيابان‌ها ريختند و در عصر همان روز كار دولت مصدق را خاتمه دادند و نخست‌وزير به همراه چند تن از وزراي كابينه، خود را تسليم نمودند و سرلشكر فضل‌الله زاهدي با فرمان شاه كه از قبل صادر شده بود به نخست‌وزيري كودتا منصوب شد و محمدرضا پهلوي نيز بعد از سه روز به ايران بازگشت و بر مصدر قدرت نشست.

    حركت در مسير عوامل داخلي كودتاي 28 مرداد
پس از كودتا سرلشكر زاهدي امور دولت را در دست گرفت. دكتر مصدق در روز ۲۹ مرداد خود را به زاهدي تسليم كرد و بازداشت شد. فرمانداري نظامي به رياست سرتيپ تيمور بختيار به تعقيب و دستگيري و شكنجه مخالفان پرداخت. شاه از رم بازگشت. مذاكرات نفت با شركت نفت ايران و انگليس و چند شركت امريكايي و اروپايي شروع شد كه در آخر به قرارداد كنسرسيوم منجر شد. كمك‌هاي مالي امريكا به دولت ايران رسيد و در تقويت حكومت تازه مؤثر افتاد.
اين دوران به عنوان يك دوران سياه در تاريخ ايران شناخته مي‌شود كه حتي در نوشته‌هاي نيروهاي چپ نيز از آن به تلخي ياد مي‌شود. در اين ميان بسياري از دولتمردان و انقلابيون ايراني هنوز با تلخي از كودتاي 28 مرداد ياد مي‌كنند. كودتاي 28 مرداد نماد عميق بي‌اعتمادي ايران به امريكا است و هنوز مدت‌ها زمان باقي است كه بتوان آن را فراموش كرد.  از آن زمان تاكنون نه تنها دخالت‌هاي امريكا در امور داخلي ايران قطع نشده است، بلكه همچنان به شكل فزاينده‌اي افزايش يافته است كه از آن جمله مي‌توان به حمله به صحراي طبس و همچنين درگيري در منطقه خليج فارس و انهدام هواپيماي مسافربري اشاره كرد.  طي يك دهه اخيز نيز به بهانه پيشرفت برنامه صلح‌آميز هسته‌اي ايران شديدترين تحريم‌ها به سركردگي امريكا بر ايران تحميل شد. در اين ميان و با نگاهي به اين كارنامه مي‌توان دلايل سخنان چندي پيش مقام معظم رهبري در جلوگيري از نفوذ امريكا به ايران را فهميد. دلايلي كه به راحتي مي‌توان با نگاهي به كودتاي 28 مرداد به درستي آنها پي برد. حالا سؤال اينجاست كه با اين دلايل آشكار تلاش برخي براي فراهم كردن فضاي نفوذ امريكا در كشور پذيرفتني است يا بايد به اين مسئله شك كرد كه آنها هم در همان مسيري قدم برمي‌دارند كه افرادي همچون رشيديان‌ها و ساير عوامل داخلي كودتاي 28 مرداد در آن قدم گذاشتند.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۱۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن