واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: زیبا کلام: تشبیه ظریف به مصدق کاملاً طبیعی است/ رهامی : نقطه قوت اصلاح طلبان در سال 92 در معرض آسیب است
رئیس دبیر کل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها گفت: دوستان ما در حزب ندا دغدغههایی دارند که باید با دید مثبت به آنها نگاه شود
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، "کودتای 28 مرداد، مسائل امروز تحولات آینده" عصر امروز ( 26 مرداد) در دفتر اجتماعات حزب اراده ملت ایران برگزار شد با حضور صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و محسن رهامی دبیر کل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها در دفتر اجتماعات حزب اراده ملت ایران برگزار شد.
زیبا کلام در ابتدای این نشست اظهار داشت: کودتای 28 مرداد مانند بسیاری از وقایع دیگر تاریخ معاصر اسلام بیش از آن که مورد تجزیه و تحلیل درست و واقعبینانه قرار گرفته باشد، بیشتر کارکرد و بهره برداری سیاسی از آن به عمل آمده است.
وی افزود: قبل از انقلاب اسلامی، گفتمان اپوزیسیون اعم از مذهبیها و غیر مذهبیها بر این مبنا بود که کودتای 28 مرداد به عنوان یک ضایعه ملی، کشور را به سمت قهقرا کشانده است.
زیبا کلام ادامه داد: قبل از انقلاب، قهرمان اپوزیسیون درباره نهضت ملی شدن صنعت نفت دکتر مصدق بود و ایشان جمله ای به فضل آیت الله کاشانی نگاه خوبی نداشتند.
زیبا کلام تصریح کرد: پس از انقلاب اسلامی، کودتی 28 مرداد به عنوان یک وسیله و ابزار بسیار نیرومند جهت آمریکا ستیزی در دست حاکمیت قرار گرفت.
وی با اشاره به چرایی قیام 31 تیر 1331 گفت: مصدق بر سر مسئله ارتش با شاه اختلاف نظر داشتند. شاه معتقد به فرمانروایی ارتش بود این در حالی است که مصدق معتقد به کاهش و تقلیل بودجه ارتش بود. اختلافها در این زمینه بالا گرفت و نهایتاً مصدق از سمت خود استعفا داد و شاه که نمیخواست جایگاه نخست وزیری خالی بماند احمد قوامالسلطنه را در این جایگاه گماشت.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران افزود: مردم در تاریخ 30 تیر سال 31 به خیابانها آمدند و علیه قوام شعار دادند و همین حرکت مردم باعث شد که شاه پس از گذشت چهار روز استعفای قوام را بپذیرد و بار دیگر مصدق نخست وزیر کشور شود.
زیبا کلام ادامه داد: همین اتفاقات یک سال بعد یعنی در مرداد سال 32 میان مصدق و شاه اتفاق افتاد و شاه ارتشبد فضل الله زاهدی را جایگزین مصدق در مقام نخست وزیری کرد.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود ابراز کرد: سؤالی که مطرح میشود این است که آن جمعیت هواخواه مصدق در تاریخ 28 مرداد 32 کجا بودند؟ الآن که 62 سال از آن کودتا میگذرد همچنان این سؤالات بی جواب مانده است
زیبا کلام در بخش دیگری از این نشست و در پاسخ به چرایی تلاش شبکه های مجازی مبنی بر تشبیه محمد جواد ظریف به محمد مصدق گفت: من به تعمدی بودن این موضوع معتقد نیستم. علی رغم همه تبلیغات سویی که علیه مصدق شکل گرفته، اما تصویری که امروز از مصدق داریم یک تصویر مثبت است .
وی ادامه داد: داستان هسته ای ، تلاشهای تیم مذاکره کننده باعث برانگیخته شدن عواطف ایرانیان نسبت به وزیر امور خارجه و همکاران وی شد. ظریف توانست به عنوان یک انسان وطن پرست احترامها را به سوی خود جلب کند بنابراین تشبیه وی به محمد مصدق کاملاً طبیعی است.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در بخش دیگری از صحبتهای خود و با بیان این که مسئله هسته ای و ملی شدن صنعت نفت دو مسئله کاملاً متفاوت هستند ابراز کرد: نظام در طول 12 سال گذشته به خصوص در 8 سال دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد سعی کرد که از مسئله هسته ای یک تصویر ملی به مردم القا کند و این موضوع را با ملی شدن صنعت نفت یکسان نشان دهد اما بسیاری از مردم این نگاه را نپذیرفتند.
در ادامه این نشست محسن رحامی دبیر کل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها با اشاره به خلأ حضور احزاب سیاسی در ماجرای کودتای 28 مرداد سال 32 خاطر نشان کرد: احزاب در حکم اسکلت ساختمان سیاسی کشور هستند اما در ماجرای کودتای 28 مرداد شاهد بودیم که به تدریج احزاب به حاشیه کشیده شدند و جای خالی نهادهای مدنی برای بسیج مردم کاملاً حس میشد.
روحامی با تاکید بر این که تهذب گرایی در مرداد سال 32 امری منفور تلقی میشد گفت: افرادی همچون محمد مصدق آیت الله کاشانی و ابوالفضل زنجانی به عنوان نقطه اتصال احزاب به حساب میآمدند اما به تدریج تهذب گرایی بدل به امری غیر مقدس شد و در این میان احزاب بدلی وارد نهضت مقاومت ملی شدند.
وی ادامه داد: این احزاب بدلی سفارشی مدام بر جدایی مذهب از دولت تاکید میکردند.
دبیر کل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها با بیان این که کودتای 28 مرداد در غیاب مجلس اتفاق افتاد تصریح کرد: با همه احترامی که برای دکتر مصدق قائل هستم اما باید موضوع انحلال مجلس را در کودتای 28 مرداد موثر بدانیم چرا که این اتفاق آسیب جدی به نهضت مصدق وارد کرد.
روحامی با عنوان این مطلب که نهضت ملی فاقد یک تشکل قوی و منسجم بود گفت: ای نهضت صرفاً در اطراف مصدق جمع شده بود و با خانه نشینی وی این تشکل نیز منحل گردید.
روحامی در بخش دیگری از این نشست و درباره اظهارات اخیراً صادق خرازی رئیس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان گفت: تلاش داریم که میان اصلاح طلبان یک دستی و انسجام ایجاد کنیم چرا که این انسجام در سال 92 جواب داد.
روحامی افزود: ما از عضویت حزب ندای ایرانیان در شورای هماهنگی اصلاح طلبان استقبال میکنیم. دوستان ما در حزب ندا دغدغههایی دارند که باید با دید مثبت به آنها نگاه شود اما این که اظهارات افرادی مثل آقای خرازی را عامل شکاف بدانیم را قبول ندارم.
وی ادامه داد: قرار نیست که در همه حرفها با هم هم نظر باشیم اما این انتظار را داریم که با فراهم آمدن فضای گفتمان بتوانیم حرفهای یکدیگر را بشنویم.
دبیر کل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها با بیان این که ما باید از اشتباهات گذشته خود از جمله انتخابات سال 84 درس بگیریم گفت: ما در سال 84 تلاش داشتیم که به یک کاندیدای واحد دست پیدا کنیم و بقیه اصلاح طلبان را به حضور و همکاری در دولت مجاب نماییم اما ناپختگی برخی از نخبگان مانع از عملیاتی شدن این راهبرد شد.
روحامی با بیان این که نقطه قوت اصلاح طلبان در سال 92 امروز در معرض آسیب قرار دارد ابراز کرد در سال 91 و 92 مجمع اصلاح طلبان در پی جبران خطای گذشته خود بود.
وی در بخش دیگری از این نشست و در پاسخ به این سؤال که آیا میتوان در آینده به اصلاحات اساسی در جامعه امیدوار بود خاطر نشان کرد: یک بخش از رسیدن به این اصلاحات دست ما نیست چرا که ما همه بازیگران صحنه سیاست ایران نیستیم.
دبیر کل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها افزود: کیفیت رابطه نیروهای نظامی قوه قضاییه، شورای نگهبان و جامعه روحانیت مبارز با اصلاح طلبان، میتواند برآیند حرکت جامعه را مشخص کند
روحامی با تاکید بر این که ما تلاش داریم که فضای جامعه را تا جایی که امکان دارد به جای امنیتی شدن به سوی یک فضای سیاسی و اجتماعی شدن بکشانیم گفت: شرایط اجتماعی و سیاسی در سال 76 اجتماعی و سیاسی بود اما در سال 88 با وجود آرای بالا امنیتی شد و این موضوع در جریان انتخابات مجلس نهم با پایین بودن مشارکت گروه های سیاسی بار دیگر بدل به فضای امنیتی شد.
وی با بیان این که در شرایط امنیتی همه ضرر خواهیم کرد گفت: ما چنین ادعایی نداریم که میتوانیم همه انتخابات آینده مجلس را طراحی کنیم. ما اصلاح طلبان باید مراقب باشیم که به خودمان گل نزنیم .
دبیر کل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها افزود: ما وقتی خودمان گل میزنیم دیگر نباید منتظر این باشیم که اصول گریان و نهادهای امنیتی با ما چه رفتاری خواهند داشت.
روحامی با بیان این که تلاش داریم تا فاصله خود را با حاکمیت کم کنیم گفت: تلاش داریم تا با آن قسمت از حاکمیت که به آنها دسترسی نداریم ولی تصمیمات آنها برای ما تأثیرگذار است فاصله خود را کم کنیم دیدار اخیر من با آیت الله محمد یزدی و آیت الله مؤمن دو تن از فقهای شورای نگهبان در همین راستا بود .
وی افزود: هر حرکتی که بر اختلافات داخلی ما دامن بزند و رابطه ما را با نهادهای حکومتی حاد کند را قبول نداریم بنابراین بخشی از اصلاحات آینده در دست اصلاح طلبان قرار دارد.
دبیر کل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها در بخش دیگری از اظهارات خود و درباره حواشی پیش آمده در ادامه سخنرانی در شهر ایلام گفت: من در هیچ جایی نگفتم که روحانی بی عرضه است و در این میان صحبتهای من تقطیع شده است ادامه داد: من در آن سخنرانی گفتم که برخی افراد عدم عضویت در احزاب سیاسی را برای خودشان افتخار میدانند که از این صحبتهای من این گونه برداشت شد که هدفم آقای روحانی بوده است در حالی که معتقدم رئیس جمهور در محور فعالیتهای سیاسی قرار دارد.
روحامی درباره تصمیم اصلاح طلبان در حمایت از حسن روحانی در جریان انتخابات سال 92 گفت: من در این خصوص نمیخواهم بگویم که تصمیم ما حتماً درست بوده اما در آن زمان تشخیص دادیم که حسن روحانی فرد قوی است و تنها مهره ای است که میتواند با حاکمیت تعامل داشته باشد. استراتژی ما در حال حاضر، حمایت از دولت است.
انتهای پیام/
اشتراک گذاری
۲۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]