واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: توافق يمني– يمني بدون عربستان
انقلابيون يمني در چارچوب يك توافق بينابيني كه در شهر مسقط پايتخت عمان به دست آمده، اولين گام تخليه مناطق جنوب يمن را آغاز و در چارچوب توافقي يمني–يمني كنترل آن را به جنبش جنوب معروف به جنبش حراك واگذار كردند. در مقابل، كنترل انقلابيون به رهبري انصارالله بر صنعا- پايتخت و مناطق شمالي به رسميت شناخته خواهد شد.
انقلابيون يمني در چارچوب يك توافق بينابيني كه در شهر مسقط پايتخت عمان به دست آمده، اولين گام تخليه مناطق جنوب يمن را آغاز و در چارچوب توافقي يمني–يمني كنترل آن را به جنبش جنوب معروف به جنبش حراك واگذار كردند. در مقابل، كنترل انقلابيون به رهبري انصارالله بر صنعا- پايتخت و مناطق شمالي به رسميت شناخته خواهد شد.
به گزارش «جوان»، جنبش انصارالله و كميتههاي مردمي يمن روز گذشته از شهر عتق در استان شبوه سومين استان بزرگ يمن خارج شدند و به اين ترتيب اولين گام براي تخليه مناطق جنوبي يمن و شكسته شدن حصر پنج ماهه يمن فراهم شد. منابع سعودي ميگويند كه عقب نشيني انصارالله از مناطق جنوبي تحت تأثير پيشرويهاي ميداني نيروهاي وابسته به عبد ربه منصور هادي بوده و شبكه الجزيره ازتعبير آزادسازي شبوه در گزارشهاي خود استفاده كرده ولي منابع آگاه ديروز گفتند كه عقبنشيني انقلابيون يمن از استان شبوه، در چارچوب يك توافق سياسي صورت گرفته كه با حضور «اسماعيل ولد الشيخ احمد» نماينده ويژه سازمان ملل در امور يمن و در چارچوبي يمني –يمني به دست آمده است. بر اساس اين توافق 10 بندي كه ظاهراً در شهر مسقط عمان به دست آمده، محاصره يمن نيز برداشته خواهد شد و در صورت پايبندي طرفهاي مذاكره به تعهدات خود، انقلابيون يمني از برخي ديگر از استانهاي جنوبي مانند لحج، اب و حجه نيز خارج خواهد شد. در مقابل، كنترل انصارالله شهر مسقط، پايتخت يمن و استانهاي ديگر شمالي به رسميت شناخته خواهدشد. انصارالله و كميتههاي مردمي يمن كه طي پنج ماه گذشته مناطق جنوبي يمن را تحت كنترل خود گرفته بودند، بر اساس توافق با جنبش جنوب يمن معروف به جنبش «حراك»، استان شبوه و مركز آن از شهر عتق در 458 كيلومتري صنعا عقب نشيني كردهاند. بعد از عقب نشيني انقلابيون، كنترل مناطق جنوبي به دست جنوبيها خواهد افتاد و براساس توافق با مقامات محلي و رهبران جنوبي ها، خلأ قدرت در اين مناطق پر خواهد شد. استاندار شبوه كه اخيراً از سوي كميته عالي انقلابيون تعيين شده به همراه «عوض بن فريض»، فرمانده محور شبوه و «ناصر النوبه» يكي از رهبران جداييطلبان جنوب رهبري و اداره امور اين استان را در دست دارند. با اين حال، ديروزمنابع خبري گزارش كردند كه شهر «عتق» و برخي مناطق بعد از عقبنشيني انصارالله شاهد اقداماتي خرابكارانه و چپاول و غارت داراييها بود و برخي عناصر القاعده نيز در اين مناطق خود را نشان دادند. برخي از نهادهاي دولتي و همچنين بازار تلفن همراه مورد حمله و غارت قرار گرفت. توافق صورت گرفته برخلاف اصرار عربستان، منجر به خلع سلاح حوثيها نخواهد شد و چارچوبي يمني دارد. بر خلاف تاكيد شوراي همكاري خليج فارس و عربستان سعودي، رهبران انصارالله ميگويند كه عبد ربه منصور هادي نقشي در ساختار قدرت نخواهد داشت. «علي هاشم الحوثي» عضو شوراي سياسي انصارالله ديروز بر ضرورت ايجاد راه حلي سياسي براي بحران كشورش تأكيد كرد و گفت: منصور هادي، رئيسجمهور فراري هيچ نقشي در آينده يمن نخواهد داشت اما برخي منابع به روزنامه الاخبار گفتهاند كه اسماعيل ولد الشيخ احمد نماينده ويژه دبيركل سازمان ملل، توافق ميان طرفهاي مذاكره كننده در مسقط را به رياض منتقل كرده ولي موضع عربستان درباره اين توافق تاكنون اعلام نشده است.
مفاد توافق احتمالي
به موازات توافق مسقط، منابع مطلع گفتند كه مذاكرات سياسي در مسقط بين هيئت انصارالله و نماينده سازمان ملل در يمن براي حل بحران اين كشور نيز شاهد پيشرفت بوده است. ديروز برخي منابع خبري مفاد مهم توافق 10 بندي را كه در مسقط به دست آمده منتشر كردند. الميادين به نسخهاي از اين توافق دست پيدا كرده كه بر اساس آن انصارالله آمادگي خود را براي تعامل مثبت با قطعنامههاي شوراي امنيت از جمله قطعنامه 2216 اعلام كرده و در مقابل خواستار آتش بس دائمي در يمن شده است. برخي از بندهاي توافق كه الاخبار آن را منتشر كرده، به شرح زير است:
- آتشبس دائمي و جامع از سوي تمامي طرفها و عقبنشيني تمام گروهها و شبهنظاميان از شهرها و در نهايت پايان محاصره زميني، دريايي و هوايي اين كشور.
- توافق با نظارت بيطرفانه بر اجراي نتايجي كه بر سر آن توافق شده است.
- احترام به حقوق بشر از جمله حمايت از غيرنظاميان و آزادي بازداشتشدگان توسط تمام طرفهاي درگير.
- از سرگيري سريع مذاكرات ميان طرفهاي يمني با ميانجيگري سازمان ملل.
- تدوين يك طرح ملي براي مقابله با گروههاي تروريستي با حمايت جامعه جهاني.
- توافق بر سر مكانيسمي به منظور حفظ امنيت مرزهاي عربستان و يمن.
- پايان دادن به نگرانيهاي قانوني عربستان و يمن و عدم دخالت در امور يكديگر.
- تعهد جامعه بينالملل و منطقه براي برطرف كردن نگرانيها از پيامدهاي جنگ و بازسازي كامل يمن.
- تعهد تمامي طرفها به تحويل سلاحهاي سنگين خود به دولت بر اساس گفتوگوهاي جامع ملي.
درگيري احتمالي ناشي از خلأ قدرت
با وجود اين توافق، يك منبع آگاه يمني به الميادين گفته كه رياض در موافقت با سند مذاكرات مسقط كارشكني و وقت كشي كرده كه سبب شكست سفر نماينده ويژه سازمان ملل متحد در امور يمن به پايتخت عمان شده است. برخي ناظران پيشبيني ميكنند با خروج انقلابيون كه نيروي غالب در استانهاي جنوبي بودند، احتمال درگيري بين سه نيروي متعارض شامل القاعده، جنبش حراك جنوب و جنبش اصلاح درگيريها تشديد شود. «اسماعيل مطهر الشامي» تحليلگر يمني معتقد است عربستان سعودي بهمنظور تقسيم شهر بندري راهبردي در جنوب يمن و دستيابي به منافع خود، حمايت صريح خود را از تروريستهاي القاعده و شبهنظاميان طرفدار «هادي» سرعت بخشيده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]