واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
وقتی سیرابی هامون سرابی بیش نبود / بانوی سبز اگر مرهم نیستید، درد هم نباشید
طی هفته گذشته انتشار خبری به نقل از رئیس سازمان محیط زیست، قلب مردم سیستان را جریحهدار کرد، خبری که حکایت از سیرابی هامون خشکیده داشت اما در واقعیت اینگونه نبود و گلایه مردم سیستان را به ویژه در شبکههای اجتماعی به دنبال داشت.
به گزارش خبرگزاری فارس از زابل، به دنبال بارندگی در افغانستان و جاری شدن مقداری آب به منطقه سیستان، مسئولان سازمان محیط زیست کشور اعلام کردند «هامون سیراب شد»، این در حالی است که میزان آب جاری شده نه تنها بسیار کم بوده بلکه هیچ دردی از منطقه را برطرف نکرده است چه برسد به اینکه لبهای تشنه هامون را سیراب کند. مردم منطقه سیستان به دنبال اخبار اعلام شده به نقل از مسئولان محیط زیست در زمینه سیراب شدن هامون، بسیار گلایهمند بوده و خواستار تشریح واقعیتهای منطقه سیستان از رسانههای ملی هستند. سیستانی که با طوفان شن دست و پنجه نرم میکند، مردم آن این روزها با بیمارستانها و مراکز بهداشتی و درمانی رفیق شفیق شدهاند، گرمای هوا نیز ترکه خود را بر تن مردم صبور و سختیکشیده سیستان مینوازد.
هرچه دنبال آبی که مسئولان محیط زیست اعلام کردهاند میگردیم پیدا نمیکنیم نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی در این زمینه به خبرنگار فارس در زابل گفت: هر چه دنبال آبی که رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست اعلام کردهاند در رودخانه سیستان جاری شده است، میگردیم، نمیبینیم. سید باقر حسینی افزود: کلا 10 میلیون متر مکعب در نزدیکی مرز ایران و افغانستان بارندگی شده که مقدار کمی از آن وارد منطقه سیستان شده که برای استفاده عشایر و دامداران جاری کردهاند. وی ادامه داد: این میزان آب به اندازهای نبوده که بیاید و دریاچه را جان تازه ببخشد، باید فقط در بخش سیستان 4 میلیارد متر مکعب جاری شود تا سیراب شدن دریاچه معنا پیدا کند. حسینی بیان کرد: متاسفانه با 10 میلیون متر مکعب آبی که وارد شده، هیاهو به پا شده است و سر و صدا که سیستان سیراب شد، نمیدانیم چه تعمدی در کار است که ذرهای آب میآید تبلیغات رسانهای شروع میشود، در حالی که مشکلات مردم سیستان به درستی منتقل نمیشود. وی گفت: هفته گذشته به مدت 24 ساعت آب جاری شد و هماکنون قطع شده و آبی نبوده که هامون را سیراب کند، انتظار داشتیم مسئولان با اطلاعات بیشتر خبر را اعلام کنند و با اندک اطلاعاتی وارد این مقوله نشوند، مردم نسبت به این ادعاها حساسیتی زیادی دارند و درست نیست با ورود اندک آبی مسئولان ذوق زده شوند، آنها باید بروند حق آبه ایران را از افغانستان پیگیری کنند و خوشحالی مردم منطقه را استمرار و پایداری ببخشند. نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی افزود: اقداماتی که محیط زیست کشور انجام داده، عملی نبوده و نتیجه اجرایی به دنبال نداشته است، تاکنون جلسات و کارگروه زیاد تشکیل شده اما مهم این است که این کارگروهها به نتیجه برسد. وی با بیان اینکه خانم ابتکار اعلام کرده است بر اساس نقشههای ماهوارهای خبر سیراب شدن هامون را اعلام کرده است، گفت: عکسهای ماهوارهای مربوط به آن بخش از تالاب هامون که در ایران قرار دارد، نیست و احتمالا آن بخش از هامون صابوری که در افغانستان است را در نقشههای ماهوارهای ملاحظه کردهاند که آن هم شامل منطقه سیستان نمیشود. حسینی افزود: بخش اعظم هامون که در ایران قرار دارد هامون پوزک و هیرمند است که اگر آب داشته باشد بر منطقه سیستان تاثیر دارد. وی بیان کرد: همچنان مشکلات مردم به قوت خود باقی است و دوستان قبل از اینکه با اندکی آب ابراز خوشحالی کنند باید اقدام عاجل انجام دهند، تثبیت شنهای روان را در اولویت قرار دهند که باعث مهاجرت شدید مردم منطقه شده است.
توضیحات بانوی سبز به دنبال طوفانهای شن در منطقه سیستان به دنبال طوفانهای اخیر شن در سیستان و بلوچستان معصومه ابتکار در صفحات مجازی خود توضیحاتی را با عنوان «هامون و گامهایی که برداشته شده است» به همراه نمایش تصاویر ماهوارهای ارائه داد که به شرح زیر است: «در پی شدت گرد و غبار طی روزهای اخیر در سیستان و بلوچستان و سئوالات مسئولان، مردم و کاربران فضای مجازی، توضیح موارد زیر لازم است: تالاب هامون از سه دریاچه کوچک به نامهای هامون پوزک (میانی)، هامون صابوری (شمالی) و هامون هیرمند تشکیل شده که در زمان وفور آب به هم متصل میشوند و دریاچه هامون را تشکیل میدهند. در سال های اخیر به دلیل خشکسالی و نیز نحوه مدیریت، این مناطق دچار خشکی شده و گاه بخشی از آنها شاهد ورود آب و تداوم حیات در هامون بودهاند. براساس تصاویر موجود ماهوارهای مثلا در سال 84 و نیز در سال 93 بخش های بزرگی دارای آب بودهاند. سازمان حفاظت محیط زیست از شهریور 1392 تاکنون اقدامات زیر را برای احیای هامون و کاهش گرد و غبار در این منطقه انجام داده است: -تشکیل شورای مشورتی بینالمللی برای رسیدگی به وضعیت هامون با مشارکت دستگاههای مربوطه -مکاتبات متعدد با مقامات سازمان ملل، کنوانسیون تالابها و برنامه محیط زیست سازمان ملل در خصوص احیای تالاب هامون و تلاش برای ثبت تالاب هامون به عنوان ذخیرهگاه زیست کره در یونسکو و پارک مرزی صلح -مکاتبه و مذاکره با وزارت کشور برای رفع موانع ورود آب از فراه، لایروبی رودخانهها و پیگیری حقآبه از هیرمند. این پیگیریها به تخریب و بازگشایی حدود یک کیلومتر از دایک مرزی در قسمت هامون پوزک (شرق تالاب) در حالی صورت گرفت که در بیش از 10 سال گذشته حدود 80 متر از دایک مرزی باز بود. -مذاکرات دو جانبه در مورد احیاء تالاب بینالمللی هامون در جلسه با آقای اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان درباره احیاء و همکاری برای هامون -جلب نظر و توجه فضای بینالمللی به موضوع با برگزاری نشست بینالمللی با حضور سفرای سازمان ملل، آلمان و افغانستان، مردم و تشکلها با توجه به خواستهها و نیازهای مردم و همکاری با سازمانهای جهانی از جمله کنوانسیون رامسر و برگزاری جلسه خاص هامون در آخرین کنفرانس جهانی در اروگوئه -انجام لایروبی، تعریض کانال های اصلی منتهی به تالابهای بینالمللی هامون، اقدامات اصلاحی و برداشتن بندهای کنترل آب برای هامون صابری به طوری که در کمترین زمان ممکن آب به منظور افزایش پوشش گیاهی و کنترل گردو غبار به نقاط حساس هدایت شد. تلاش سازمان حفاظت محیط زیست این است که با برنامهای منسجم آب را به حساسترین نقاط منتقل و به کنترل گرد و غبار، چرخش اکولوژیکی تالاب و افزایش تولید گیاهی کمک شود؛ ولی افزایش دما در اثر تغییرات آب و هوایی در جهان و شدت آن در ایران که خشکسالی را جدیتر میکند و بارش کمتر سبب شده تا تاثیرات اقدامات صورت گرفته کمتر و دیرتر ظاهر شود. به همین دلیل موضوع ثبت تالاب هامون به عنوان ذخیرگاه زیست کره در یونسکو و پارک مرزی صلح پیگیری جدی میشود تا توجهات به آن افزایش یابد. با ثبت هامون در قامت ذخیرگاه زیستکره مرزی، بودجههای بینالمللی برای مدیریت تالاب افزایش مییابد و موضوع حقآبه هامون با جدیت بیشتری دنبال میشود.»
خبر دور از واقعیت سیراب شدن هامون مردم سیستان را غمگین کرد امام جمعه زابل نیز با اشاره به سخنان اخیر مسئول محیط زیست کشور در زمینه هامون گفت: مردم ما در هفته گذشته در کنار رنجهایی که به خاطر ریزگردها و خاکها داشتهاند، مطلبی سبب ناراحتی آنها شد، مسئول بزرگوار محیط زیست کشور سخن از هامون پرآب گفتند و ورود آب به دریاچه هامون مطرح شد، و این خیلی عجیب بود! البته گله اصلی ما از مسئولان محیط زیست استان و شهرستان است که اطلاع رسانی نکردهاند. حجت الاسلام علی اکبر کیخا اظهار کرد: پیگیریهای مردم و گلایههای آنها نتیجه داده و استاندار محترم هفته گذشته جلسهای با مسئول محیط زیست کشور و همچنین با معاون اول رئیس جمهور داشتهاند که نتیجه آن تشکیل ستاد بحران در منطقه به طور خاص برای هامون بوده است، که این مسئله جای تقدیر و تشکر دارد. انتهای پیام/3139/م20/
94/05/24 - 05:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]