واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ مرداد ۱۳۹۴ (۱۰:۵۵ق.ظ)
نزديکترين شهر به قله دماوند، در تسخير کوهخواران موج - نزديکترين شهر به قله دماوند، در تسخير کوهخواران، ماجراي ساخت و سازهاي غيرمجاز و تجارت پرسود زمين و ساختوساز در دماوند، صحبت امروز و ديروز نيست.
به گزارش خبرگزاري موج، چند سالي ميشود که زمينخواران، راه کوهخواري در پيش گرفتهاند و بخشهاي مختلفي از بلندترين قله کشور را تسخير کردهاند. يک سال و نيم پيش بود که خبر رسيدن کوهخواران به نزديکي امامزادههاشم در ارتفاع ۲۵۰۰ متري به گوش رسيد و پس از آن خبرهاي مختلفي از ساخت و سازهاي غيرمجاز در منطقه مشاء شنيده شد. در روزهايي که مبارزه و مقابله با زمينخواري و تخريب ساخت و سازهاي غيرمجاز شروع شده بود، از فعاليت شبانه در دامنههاي دماوند خبر ميدادند و ميگفتند، آنها شبها کار ميکنند که نظارتي روي فعاليت شان نباشد. حالا کوهخواران پا را فراتر گذاشتهاند و خبرها از کوهخواري در روستاي رينه دماوند حکايت ميکنند.
در اينباره، مدير کل حفاظت محيط زيست استان تهران نسبت به کوهخواري در روستاي «رينه» دماوند هشدار داده و با اشاره به تشکيل کارگروهي براي مقابله با لطمات ناشي از معدنکاويها و جادهسازيهاي اطراف کوه دماوند، ميگويد: دماوند يک اثر ملي، طبيعي است و هر نوع بهرهبرداري از آن ممنوع است، اما؛ متأسفانه طي دورهاي به اشتباه مجوز معدنکاوي در اطراف قله دماوند را دادند و آنجا حقوق مکتسبه ايجاد کردند.
محمدهادي حيدرزاده ادامه ميدهد: دماوند به نوعي نماد کشور ما است، بنابراين اين مسأله بهطور جدي در حال بررسي است تا فعاليت معادن متوقف شود. اميدواريم بتوانيم اين روند آسيبزا را کنترل کنيم.
وي با اشاره به اينکه در نگهداري يک اثر طبيعي ملي مثل دماوند بايد سختگيريهاي لازم صورت بگيرد، يادآوري ميکند که نگهداري از دماوند بايد در حد پارک ملي باشد و هر نوع بهرهبرداري از آن را منتفي کنيم و بهرهبرداري بايد صرفا براي کوهنوردان حرفهاي باشد و گردشگراني که از زيبايي اين طبيعت استفاده کنند.
حيدرزاده در ادامه با تأکيد بر اينکه جادهسازي در اطراف دماوند بزرگترين اشتباهي بوده که صورت گرفته، گفت: قرار است اين مسأله پيگيري شود. همچنين تخريب پوشش گياهي در اثر ميزان بالاي بهرهبرداري از اين منطقه در بحث گردشگري عمومي و بهرهبرداري جوامع محلي صورت گرفته است، که اين امر هم جرم تلقي ميشود.
وي با اشاره بهضرورت وجود پاسگاه محيطباني در منطقه دماوند، معتقد است: براي نجات دماوند بايد يک اتاق مديريتي يکپارچه و بينبخشي با حضور دستگاههاي مختلف جهاد کشاورزي، منابع طبيعي، ميراث فرهنگي و گردشگري تشکيل شود.
حيدرزاده درادامه ضمن هشدار نسبت به افزايش زمينخواري در روستاي رينه دماوند، تصريح کرد: اين روستا نزديکترين نقطه به دماوند است که علاوه بر وجود مشکل زباله در آن بحث خرد شدن زمين و فروش آن يک خطر جدي است و کوهخواري به معناي واقعي کلمه در آنجا اتفاق ميافتد.
مدتها است که کارشناسان محيط زيست و دوستداران آن، از ساخت و سازهاي غيرمجاز در دماوند و فعاليتهاي اقتصادي همچون معدنکاوي که در اين محدوده انجام ميشود، بهعنوان دغدغهاي جدي ياد ميکنند. حتي گفته ميشود با ساخت و سازهاي غيرمجازي که در دماوند انجام شده بايد با ثبت جهاني اين اثر طبيعي کشور خداحافظي کنيم. چندي پيش اسماعيل کهرم، مشاور رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، در نشست همانديشي يازدهمين دوره جشن تيرگان، با اشاره به اينکه چراي بيرويه و ساخت و سازهاي غيرمجاز، ثبت جهاني دماوند را با چالش مواجه ميکند، گفته بود: قله دماوند که اکنون در رديف ثبت ميراث جهاني قرار گرفته يکي از زيباترين قلههاي مخروطي جهان است و انجمن دوستداران دماوند کوه سالها در تلاش است تا اين قله زيبا را از گزند حوادث دور نگه دارد.
وي در ادامه ساخت و سازهاي بيرويه و غيرمجاز را يکي از عواملي دانست که امروزه دماوند را با دغدغهاي جدي روبهرو کرده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]