واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: روزنامه کوبایی: آیا کنگره آمریکا می تواند از توافق با ایران جلوگیری کند؟ مادرید- ایرنا- روزنامه "گرانما"، ارگان رسمی حزب کمونیست کوبا و پرتیراژترین روزنامه آن کشور در مقاله ای به قلم "ایرامسی پرازا فورته" نوشت: جان کری هشدار داد که اگر کنگره اقدام به ممانعت با توافق کند، بهترین فرصت حل مشکل هسته ای را از دست خواهد داد.
به گزارش ایرنا، گرانما افزود: توافق هسته ای با ایران درحال حاضر در سالن های کنگره مورد بحث قرار دارد. پس از یک سال جلسات در وین، طرفین بر سر این توافق به اجماع رسیدند و سند موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد به تصویب رسید.
این روزنامه ادامه داد: درحال حاضر تنها چیزی که می ماند، نظر نمایندگان کنگره ایالات متحده، به ویژه جمهوری خواهان است که تهدید کرده اند از تصویب توافق به دست آمده میان ایران و گروه 5+1 (اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان) جلوگیری می کنند.
رسانه مذکور یادآور شد: "جان کری" وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد از طرف ایالات متحده، هشدار داده که "اگر کنگره توافق با تهران را رد بکند، بهترین فرصت برای حل و فصل موضوع هسته ای ایران از طریق صلح آمیز از دست خواهد رفت".
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا در یک سخنرانی برای اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، نسبت به رد توافق به دست آمده میان ایران و 1+5 از جانب کنگره، هشدار داد.
به نوشته این روزنامه، آنچه که 14ژوئیه گذشته بین ایران و گروه 1+5 به دست آمد، به بیش از یک سال مذاکره در مورد برنامه هسته ای ایران پایان می دهد، برنامه ای که تهران به کرات تاکید کرده که دارای ماهیتی صلح آمیز است.
روزنامه کوبایی خاطرنشان ساخت: جان کری در قبال یک "کنگره مردد" با قاطعیت از توافق وین دفاع کرد. وی گفت که این "یک توافق خوب برای جهان و سزاوار تایید کنگره آمریکا است" و افزود که "این برنامه نسبت به هر گزینه دیگری که (تا به حال) مطرح شده بود، امکانی قوی تر، پایدارتر و جامع تر برای محدود کردن برنامه هسته ای ایران ارائه خواهد داد".
گرانما تاکید کرد که قطعنامه حمایت از توافقنامه که به اتفاق آرا به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد رسید، پایه و اساس لغو تحریم های اقتصادی بین المللی تحمیل شده علیه ملت ایران را بنا می نهد.
مقاله یادآور شد: کنگره ایالات متحده درمیانه دوره 60 روزه بررسی توافق قرار دارد. چند عضو کنگره قول داده اند که از آن جلوگیری خواهند کرد، چون معتقدند که مذاکرات به اندازه کافی برای توقف برنامه هسته ای ایران، خوب نبود.
نشریه کوبایی افزود: رئیس جمهور "باراک اوباما"، به نوبه خود اعلام کرده است که هر گونه تلاش قانونگذاران برای محدود کردن اجرای توافقنامه را وتو خواهد کرد، اما قبل از آن تلاش خود را بر متقاعد کردن اعضای کنگره برای پذیرش توافق، متمرکز می کند.
در این مورد، نشریه یادآوری کرد که 290 رای در مجلس نمایندگان و 67 رای در مجلس سنا لازم است تا قانونگذاران بتوانند بر حق وتو اوباما نسبت به "رای منفی" احتمالی کنگره، غلبه کنند.
به نوشته این روزنامه، در این راستا "فدریکا موگرینی" نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران حمایت خود را از توافق ابراز کرد و [حتی] چهره های مختلف سیاسی آمریکا نیز از برجام دفاع کرده اند.
این رسانه تصریح کرد: "جک لو" وزیر خزانه داری آمریکا گفت که امیدوار است دولت اوباما حمایت لازم قانونگذاران هر دو حزب را به دست آورد. به نظر وی، "انجام هر اقدامی و یا طرح قانونی دیگر برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران، متناقض و غیرضروری خواهد بود". جمهوری خواهان به دنبال راهکارهایی هستند تا نتایج مذاکرات را بلوکه یا دولت تهران را در صورت عدم رعایت توافق، تنبیه کنند.
به نوشته گرانما، سیاستمداران آمریکایی و به خصوص وزیر امور خارجه، قاطعانه از سند ناشی از 20 ماه مذاکرات دفاع [و پافشاری] می کنند. با این حال، دلایل آنها دور کردن ایران از امکان رسیدن به بمب هسته ای است و نه دسترسی برابر و صلح آمیز به انرژی هسته ای.
مقاله ادامه داد: همچنین "اشتون کارتر" وزیر دفاع آمریکا در عین حال که حمایت خود از [رژیم] اسراییل، متحد اصلی ایالات متحده در منطقه را مجددا اعلام نمود، از اعضای کنگره خواست که سند را تصویب کنند. کارتر موافقت خود با توافق را ابراز نمود و آن را یک دستاورد مهمی دانست که شایسته حمایت اعضای کنگره است.
وی افزود که این توافق، راهی برای راستی آزمایی این است که مقامات تهران آن را رعایت خواهند کرد یا نه؟
روزنامه نوشت: مقامات دیگری هم دعوت به احترام گذاشتن به برجام کرده اند که انتظار می رود [این امر] موجب تعامل مجدد ایران - به عنوان قدرت منطقه ای - در روابط با طرف های بین المللی شود. رئیس جمهور "حسن روحانی" در تهران از "لوران فابیوس" وزیر امور خارجه فرانسه استقبال کرد و دعوت رئیس جمهوری فرانسه برای بازدید از آن کشور را پذیرفت.
این رسانه افزود: علاوه بر این، هفت دیپلمات ارشد سابق ایالات متحده در تلاش برای به حداقل رساندن مخالفت با این توافق، نامه ای به رهبران دو حزب اصلی کنگره فرستادند تا از پیمان قدرت های هسته ای با ایران حمایت کنند. در این پیام اشاره شده که "ما نقطه منفی برای توجیه رد این توافقتنامه یا جایگزین انجام شدنی از طرف کسانی که با اجرای آن مخالفت می کنند، نمی بینیم".
به نوشته نشریه، اعضای سابق وزارت خارجه ایالات متحده هم از حزب دموکرات هم از حزب جمهوری خواه٬ هشدار دادند که بدون این سند، خطرات متوجه ایالات متحده و اسراییل، به مراتب بیشتر خواهد بود.
گرانما در پایان تصریح کرد: اگرچه تحلیلگران بعید می دانند که جمهوری خواهان بتوانند از اجرایی شدن تفاهم با ایران جلوگیری کنند، اما باید تا سپتامبر صبر کرد تا حکم نهایی کنگره در خصوص توافقی که جامعه بین المللی از آن کاملا حمایت کرده - چون برای همه مفید است – معلوم شود.
اروپام **491**1485**1517
10/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]