واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رشد 109 درصدی ترانزیت ریلی کشور طی سال جاری گرگان - ایرنا - رییس کمیته ترانزیت ریلی راه آهن جمهوری اسلامی از رشد 109 درصدی تزانریت کالا طی چهار ماه نخست امسال خبر داد و گفت: بیشترین ترانزیت ریلی کالا از مسیر راه آهن سرخس - بندرعباس و بالعکس بوده است.
آنه محمد غراوی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تا پایان تیرماه در مجموع 452 هزار تن کالا توسط خطوط ریلی کشور به کشورهای آسیای میانه و حاشیه خلیج فارس جابجا شده است.
وی با بیان اینکه ترانزیت کالا از طریق خطوط ریلی از برندهای مالی و محل های کسب درآمد راه آهن جمهوری اسلامی است، افزود: بطور میانگین حدود 40 درصد درآمدهای راه آهن از ترانزیت کالا حاصل می شود.
به گفته وی، راه آهن جمهوری اسلامی ایران از محل ترانزیت این مقدار کالا حدود 690 میلیارد ریال درآمد بدست آورد.
غراوی، ازبکستان، ترکمنستان، تاجیکستان و قزاقستان را مهمترین کشورهای مبدا و مقصد ترانزیت کالا دانست و اضافه کرد: انواع کود شیمیایی، پنبه، گوگرد ، مهمترین اقلام کالاهای ترانزیت شده از خطوط ریلی ایران بوده است.
وی با اشاره به برخی ظرفیت های صادراتی کشورهای آسیای میانه از جمله صادرات 10 میلیون تنی گندم در قزاقستان و ذخایرعظیم معدنی این کشور و نیز توان صادرات یک میلیون تنی پنبه در ازبکستان، تصریح کرد: خطوط ریلی جمهوری اسلامی توانمندی ترانزیت حداقل 50 درصد ظرفیت صادراتی این کشورها را دارد.
عضو هیات مدیره راه آهن جمهوری اسلامی همچنین بابیان اینکه درآمد و ارزش ترانزیت هر تن کالای خارجی برابر با 3 تن کالای داخلی است، یادآور شد: ظرفیت های ریلی راه آهن کشور فرصت خوبی برای کسب درآمد است.
غراوی با اشاره به راه اندازی راه آهن ایران - ترکمنستان، قزاقستان طی آذرماه 93 با حضور روسای جمهور سه کشور بعنوان بخشی از کریدور شمال - جنوب کشور، گفت: این خط ریلی ظرفیت خوبی برای ترانزیت کالا از دو کشور همسایه است که باید با تعاملات تجاری از این ظرفیت به نحو احسن استفاده شود.
به گزارش ایرنا ساخت راه آهن بین المللی ایران - ترکمنستان - قزاقستان از سال 90 با توافق این سه کشور در طول نزدیک به 926 کیلومتر آغاز شد و آذرسال 93 با حضور روسای جمهوری این کشورها در مرز اینچه برون استان گلستان به بهره برداری رسید.
80 کیلومتر از این خط آهن در ایران (مرزاینچه برون)، 700 کیلومتر در ترکمنستان و بیش از 120 کیلومتر آن در خاک قزاقستان واقع شده است.
این خط آهن از شهر اوزن (Uzen ) در قزاقستان تا قزل قایا در مرز قزاقستان و ترکمنستان و از آن نقطه تا شهر برکت در ترکمنستان و از برکت تا اترک و اینچه برون در مرز ایران و ترکمنستان و از اینچه برون تا شهر گرگان ساخته شده است.
این پروژه بزرگ، مسیر حمل و نقل تجارت جهانی میان شرق از چین تا آسیای مرکزی و غرب جهان به ویژه اروپای غربی را حدود 10 هزار کیلومتر راه زمینی کاهش می دهد و زمینه ساز رونق اقتصادی و سیاسی این منطقه است.
/3039/1648
10/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]