تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هرگاه نيّت ها فاسد باشد، بركت از ميان مى رود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842694035




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بمباران مواضع پ.ک.ک، نتيجه معامله آنکارا با واشنگتن


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۶ مرداد ۱۳۹۴ (۹:۳۸ق.ظ)
يک کارشناس مسائل خاورميانه در گفتگو با موج: بمباران مواضع پ.ک.ک، نتيجه معامله آنکارا با واشنگتن گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج
از زمان آغاز بحران داخلي سوريه و پيدايش گروه هاي تروريستي در اين کشور، ترکيه به رهبري حزب عدالت و توسعه، از سياست براندازي بشار اسد و حتي مداخله نظامي در اين کشور، حمايت کرد. شرايط چنان پيش رفت که ادعاي پشتيباني آنکارا از شبه نظاميان داعش، تبديل به واقعيتي شد که خود را در قتل عام کوباني توسط اين گروه و بستن مرزها از سوي ترکيه براي جلوگيري از پيوستن نيروهاي مردمي به مدافعان اين شهر، نشان داد.
در همين زمان، اردوغان پروسه صلح و برقراري آتش بس با گروه پ.ک.ک بعد از گذشت بيش از سي سال و کشته شدن چهل هزار تن در اين زمان، را کليد زد. آتش بسي که چندي قبل و بعد از گذشت دو سال و اندي، با حمله جنگنده هاي ترکيه به مواضع اين گروه در قنديل و شمال عراق، به بن بست رسيد. به موازات اين اقدام، شاهد تقويت همکاري آنکارا با واشنگتن براي مبارزه با داعش هستيم.
در اين راستا براي تحليل شرايط موجود در خاورميانه و سياست هاي ترکيه، با دکتر رحمت حاجي مينه، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل خاورميانه، گفتگويي داشته ايم که در ادامه مي خوانيم:

شاهد هستيم پس از بيش از سه دهه از درگيري ميان حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) با دولت ترکيه، در اواخر سال 2012 حزب حاکم درصدد برقراري آتش بس برآمد. اما اين روند با حمله جنگنده هاي ترکيه در روز جمعه گذشته به مواضع پ.ک.ک در شمال عراق و کوه هاي قنديل، به بن بست رسيد. اين در حالي است که پس از برگزاري انتخابات پارلماني، وضعيت دولت جديد مشخص نيست. در اين شرايط به نظر شما چرا حزب عدالت و توسعه دست به چنين اقدامي زد؟
در جهان سياست و روابط بين الملل بهترين راه براي فهم رفتارهاي سياسي بازيگران، بررسي آنها در بافت کلي هم به لحاظ ساختاري و هم زماني است. بنابراين براي تحليل جامع عمليات نظامي ترکيه به مواضع پ.ک.ک لازم است که شرايط داخلي و منطقه اي ترکيه مد نظر قرار گيرد. آنچه که در وهله اول مشخص است، اينکه اين عمليات نظامي به بهانه دفع تهديدات امنيت ملي و پاسخ به فشار افکار عمومي ناشي از حادثه تروريستي سوروچ انجام گرفت که طي آن فعالان سياسي کُرد حامي کوباني کشته شدند و در نتيجه اعتراضات به سياست هاي دولت ترکيه به دليل شرايط ناامن در داخل ترکيه شروع شد.
اما دلايل اين حمله را بايد ناکامي هاي حزب عدالت و توسعه در حوزه داخلي و خارجي جستجو کرد. در حوزه داخلي لازم است به ناتواني اين حزب براي کسب اکثريت آراي لازم در انتخابات پارلماني براي تشکيل دولت غيرائتلافي اشاره کرد. در حالي بود که کردها در چارچوب حزب دموکراتيک خلق ها (HDP) توانستند با کسب بيش از 13 درصد آرا، ضمن کاستن از آرا حزب عدالت و توسعه، تبديل به پديده انتخابات شوند.
در حوزه خارجي نيز اين حزب که از آغاز بحران سوريه، سياست خود را بر تغيير نظامي سياسي اين کشور گذاشته بود، نتوانست موفق باشد. از طرف ديگر کردهاي سوريه و نيروهاي مدافع خلق که به پ.ک.ک نزديک هستند خصوصا در حمله داعش به کوباني توانستند با کسب موفقيت هاي چشمگير به عنوان مبارزان اصلي عليه تروريسم داعشي ظاهر شوند، در حالي که حزب حاکم عدالت و توسعه همواره متهم به حمايت از داعش بوده است. لذا اهداف حزب عدالت و توسعه از عمليات نظامي همزمان عليه داعش و پ.ک.ک را مي توان در سطح داخلي نوعي تلاش براي فراهم کردن شرايط جهت برگزاري انتخابات زود هنگام و در سطح خارجي هم از يک طرف نوعي ترميم چهره خود در سطح بين المللي ضد داعش و از طرف ديگر تخريب چهره ضد داعشي کردها و نابودي دستاوردهاي کردها در سوريه به بهانه مبارزه با داعش عنوان کرد.

نقض آتش بس با پ.ک.ک و از سرگيري جنگ با اين گروه، چه تاثيري بر جريان هاي سياسي داخلي مي گذارد؟
در خصوص پيامدهاي حمله بايد گفت که جريان هاي سياسي داخل کشور با توجه به موضعشان نسبت به پ.ک.ک متاثر خواهند شد، يعني احزابي همچون حرکت ملي که فرايند صلح را نوعي خيانت به نظام سياسي ترک محور ترکيه تلقي مي کردند، با استقبال از اين اقدام به آک پارتي نزديک تر خواهند شد، و در صورت برگزاري انتخابات زود هنگام، آک پارتي خواهد توانست بخش قابل توجهي از آراي ملي گرايان ترک متمايل به حزب حرکت ملي را براي خود کسب کند.
حزب جمهوري خلق نيز از اينکه ابتکار حل مساله کُرد از دست حزب عدالت و توسعه با از سرگيري رويکرد سنتي نظامي خارج شود، بي گمان بي ميل نخواهد بود و اختلافات قبلي بر سر برخورد با کردها و پ.ک.ک تا اندازه اي کنار گذاشته خواهد شد.
اما حزب دمکراتيک خلق ها که از همان ابتدا با محکوميت عمليات نظامي خواستار خويشتن داري و پرهيز از ماجراجويي شده است و در جريان ادامه فرايند صلح مي توانست همچنان نقش ميانجي خود را ادامه دهد و بر ارزش استراتژيک حزبي اش در سپهر سياسي افزوده شود، بيشتر در فضاي شکل گرفته تحت فشار و اتهام از طرف حزب حاکم با همراهي ضمني ديگر احزاب قرار خواهد گرفت و احتمال تلاش براي منحل کردن آن در صورت تشديد رويکرد نظامي دور از ذهن نخواهد بود.

واکنش آتي مردم مناطق کردنشين به در پيش گيري سياست جديد حزب عدالت و توسعه با پ.ک.ک چه خواهد بود؟
آن چه که مشخص است ما از هم اکنون شاهد اعتراضات گسترده مردم خصوصا کردها در شهرهاي مختلف ترکيه به رويکرد نظامي ترکيه هستيم. شرايطي که در صورت تداوم مي تواند تشديد شود و نوعي بحران داخلي با توجه به قطبي شدن فضاي سياسي ترکيه بين ترک ها و کردها را به همراه داشته باشد، هويت هايي که در جريان انتخابات پارلماني و افزايش آراي احزاب ملي گراي قومي همچون حزب حرکت ملي و حزب دمکراتيک خلق ها خود را هويدا کرده بود. ضمن آنکه حوادث مذکور، ممکن است به بازگشت فضاي امنيتي در داخل ترکيه، تشديد سرکوب گري، جلوگيري از تجمعات و اعتراضات سياسي و مدني و نيز قدرت گيري بيشتر نظاميان منجر شود.
حال آن که تجربه ترکيه در گذشته مبني بر ناکارآمدي رويکرد نظامي براي حل مساله کرد، نشان داد راه حل نظامي و سرکوب نمي تواند براي اين کشور ثبات و امنيت به همراه داشته باشد. از اين رو بايد درنظر داشته باشيم آرامش سياسي اين کشور فقط از طريق گفتگو و صلح، به دست مي آيد.

با اين توضيحات مي توان گفت اين تمايلات قدرت طالبانه اردوغان براي شکل گيري دولتي غيرائتلافي است که مي تواند فضاي داخلي ترکيه را به قبل از شروع مذاکرات صلح با پ.ک.ک بازگرداند؟
در خصوص اردوغان آنچه که مشخص است اينکه وضعيت و شرايط فعلي ترکيه پس از انتخابات پارلماني، مطلوب وي نيست. زيرا انتخابات پارلماني که به گفته بسياري از تحليلگران نوعي همه پرسي براي آرزوهاي اردوغان بود، مانع بزرگي بر سر اهداف وي ظاهر شد. از طرف ديگر با توجه به شناختي که از کيش شخصيتي اردوغان به‌واسطه رفتارهاي انتخاباتي و سياسي در فضاي ترکيه پيدا شده است، اقتدارگرايي وي اقتضا مي کند که براي به دست آوردن شرايط مطلوب خود با دل بستن به انتخابات زود هنگام، حتي فرايند صلحي که خود کليد آن را به دست گرفته بود، قرباني کند.

با توجه به شرايط موجود در داخل ترکيه، اگر انتخابات مجدد پارلماني برگزار شود، ميزان آراي حزب دموکراتيک خلق ها چه تغيير مي کند؟
در صورت برگزاري انتخابات مجدد، نکته مهم اين است که حملات اخير دولت ترکيه به مواضع پ.ک.ک و سياست هاي حزب عدالت و توسعه باعث بي اعتمادي جامعه ترکيه خصوصا کردها به اين حزب خواهد شد. زيرا طي نظرسنجي هاي انجام گرفته در خصوص فرايند صلح دولت ترکيه با کردها حدود 97 درصد کردها و 88 درصد ترک‌ها از آن حمايت کرده بودند. لذا انتظار مي رود که آراي حزب عدالت و توسعه با گذار از رويکرد مسالمت آميز به رويکرد قهرآميز حداقل از طرف کردها کاهش پيدا کند.
از طرف ديگر آراي حزب دمکراتيک خلق ها حداقل در ميان جمعيت راي دهنده کردها شاهد افزايش باشد. البته با اين شرط که اين حزب با امنيتي شدن شرايط با بحران سازي درون حزبي و يا حتي خطر انحلال از طرف حاکميت روبرو نشود، چيزي در فضاي سياسي ترکيه خصوصا در مورد احزاب سلف HDP به يک قانون نانوشته تبديل شده بود.

با نقض آتش بس، چه تغييرات احتمالي در سياست ها و نگرش پ.ک.ک نسبت به دولت آنکارا به وجود خواهد آمد؟
واکنش فوري پ.ک.ک به عمليات نظامي ترکيه اين بود که اين رويکرد نظامي، آتش بس بين آنها و دولت ترکيه را بي معني کرده است. لذا از يک طرف مي توان همانند گذشته در زمان نقض آتش بس هاي پيشين شاهد از سرگيري دوره اي ديگر از مبارزات مسلحانه و جنگ و خونريزي باشيم. خصوصا آن که اين عمليات نظامي ترکيه، بي اعتمادي که قبلا رهبران پ.ک.ک در قنديل نسبت به نيات صادقانه حزب عدالت و توسعه خصوصا شخص اردوغان ابراز کرده بودند را تشديد خواهد کرد و رويکرد پ.ک.ک را مبني بر مفيد بودن آتش بس تغيير دهد.
از طرف ديگر مي توان انتظار داشت که عمليات نظامي ترکيه خصوصا از جانب ميانه رو هاي کادر رهبري پ.ک.ک به عنوان يک تله تلقي شود که شخص اردوغان و حزب عدالت و توسعه با استفاده از آن مي خواهند ناکامي خود را جبران کنند، لذا سعي کنند با آشکار شدن چهره حزب عدالت و توسعه به عنوان ضايع کننده فرايند صلح، چهره مسالمت آميز خود را حفظ کنند.

نقض حريم هوايي کردستان عراق توسط جنگنده هاي ترکيه، چه تاثيري بر روابط آنکارا-اربيل خواهد گذاشت؟
نقض حريم هوايي عراق به وسيله ترکيه چيز تازه اي نيست و در سال هاي قبل نيز به بهانه حمله به مواضع پ.ک.ک در قنديل صورت گرفته بود که همواره با اعتراض تند مسوولان منطقه کردستان عراق روبرو شده بود. اما اين بار نقض حريم در زماني انجام شده است که شرايط نسبت به گذشته فرق کرده است و ما شاهد نزديکي روابط ترکيه با منطقه کردستان عراق هستيم. لذا انتظار مي رود همان‌طور که در گفتگوي تلفني آقاي بارزاني با داود اوغلو بيان شد بيشتر بر خويشتن داري طرف ترک تاکيد شود. حال آن که در صورت طولاني شدن اين نقض حريم، اربيل براي پاسخ به فشار افکار عمومي کردها ناچار است واکنش شديدتري نشان دهد.

تا پيش از اين شاهد بوديم که ترکيه به عنوان حامي داعش شناخته مي شد. اما چند روز قبل با تغيير در سياست هايش، حمله به مواضع اين گروه تروريستي را نيز در دستور کار قرار داد. در اين باره شما چه نظري داريد؟
ترکيه پس از تشکيل ائتلاف بين المللي عليه داعش، همکاري با ائتلاف به رهبري آمريکا را به اجراي چهار شرط وابسته کرد: ايجاد منطقه پرواز ممنوع، ايجاد يک منطقه امن در مرزهاي سوريه، آموزش معارضان سوري و تسليح و تجهيز (و اعزام) آنها و همچنين انجام عمليات عليه نظام حاکم در سوريه. اما اکنون مي بينيم اين کشور بدون انتظار براي تحقق اين شروط، همکاري خود با ايالات متحده و نبرد با داعش را آغاز کرده است.
در اين راستا، پس از گفتگوي مقامات دو کشور، پايگاه هوايي اينجرليک در اختيار نظاميان آمريکا براي مبارزه با داعش قرار مي گيرد و همچنين درباره منطقه پرواز ممنوع در مرزهاي سوريه بحث مي شود. اما کماکان سه شرط ديگر آنکارا از سوي واشنگتن بي پاسخ مي ماند.
به نظر مي رسد هدف از اين بده بستان سياسي ميان آمريکا و ترکيه، سکوت و همراهي کاخ سفيد در برابر حملات جنگنده هاي ترکيه عليه پ.ک.ک است. در عمل هم، کاخ سفيد به دنبال اين عمليات نظامي آن را حق ترکيه براي دفاع از خود خواند.



گفتگو از: زهرا سادات حسيني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن