واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مقام افغان: یکسان کردن دیدگاه تمدنی وملی راهکارحل چالشهای منطقه است دوشنبه – ایرنا – سفیر افغانستان در تاجیکستان، مطابقت دادن منافع ملی با منافع تمدنی را بهترین راهکار برای حل چالش های فرا روی 14 کشور حوزه تمدنی ایران در منطقه قفقاز، آسیای مرکزی و خاورمیانه عنوان کرد.
«عبدالغفور آرزو» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان افزود: برای عبور از همه معضلات و چالش های مزمن تاریخی و عبور از چالش های جامعه پیشامدرن که بسیار شکننده است، ما باید تدابیر جدی بیندیشیم و بهترین تدبیر توجه به دیدگاه تمدنی است.
آرزو تصریح کرد: «ما در این منطقه یک تمدن بزرگ داریم که متعلق به 14 کشور است و در یک دوره، ایران تاریخی و آریانا نام داشت و در دوره اسلامی، نامش خراسان بزرگ بوده است. از این رو ، باید دقت داشته باشیم که در این منطقه بزرگ همه کشورها در پی افکندن این تمدن با شکوه تاریخی نقش داشته اند.
سفیر افغانستان، سهم همه کشورهای یادشده را در آفرینش این تمدن بزرگ، « مشترک و یکسان» دانست و گفت: « درست است که همزبانی، در واقع، یک نوع پیوند و خویشاوندی است اما به قول مولانا، از آنجا که همدلی از همزبانی بهتر است، ما نباید در این منطقه تنها بر اهمیت نقش زبان مشترک در تقویت پیوندها تاکید کنیم زیرا همه زبانهای حاضر به عنوان ثروت معنوی تمدن پشتوانه این منطقه هستند.»
آرزو خاطرنشان کرد: «اکنون که بحث جنگ تمدن ها ، گفت و گوی تمدنها و ائتلاف تمدنها مطرح است برای مبارزه با همه خطرات افراط گرایی و تروریسم، باورمان این است که باید دیدگاه تمدنی داشته باشیم و منافع ملی خود را با منافع تمدنی میزان و متعادل کنیم.»
وی گفت: اگر جنگ تمدن ها واقعیت دارد، اگر گفت و گوی تمدنها یک طرح است و اگر ائتلاف تمدنها در جهان هست، اگر پس از فروپاشی جنگ سرد امروز بحث تمدنها مطرح است و هانتینگتون خطوط گسل و شکاف میان تمدن اسلامی و تمدن غربی را بیان می کند، ما باید در جهت انسجام هویت تمدنی خود بکوشیم تا بتوانیم در برابر همه خطرات افراط گرایی و تروریسم بدرستی مبارزه کنیم.
سفیر افغانستان تصریح کرد: بنابراین، برای مبارزه با چهار پدیده تروریسم بین المللی، مافیای بین المللی، افراط گرایی و اقتصاد سیاه ما راهی نداریم جز آنکه یک دیدگاه کلان تر از زبان بسازیم و آن دیدگاه مبتنی بر دیدگاه همدلی است.
آرزو افزود: 14 کشور منطقه که حداقل 10 کشور آن عضو سازمان همکاری های اقتصادی(اکو) هستند، می توانند بر مبنای یک تمدن واحد، منافع ملی را خود را با منافع تمدنی میزان کنند. در آن صورت، می توانیم از اختلاف هایی که بین کشورهای منطقه به دلایل گوناگون وجود دارد عبور کرده و یک طرح جایگزین و آلترناتیو مبارزاتی مشترکی علیه همه چالش های فراروی قرن بیست و یکم داشته باشیم.
به عقیده سفیر افغانستان در تاجیکستان، چنانچه ما روی زبان تاکید کنیم ، کشورهایی که با ما از نظر تمدنی هم خانواده هستند را از خود جدا خواهیم ساخت.
وی با تاکید بر اینکه حراست و نگهبانی منافع ملی بدون حراست و نگهبانی از هویت تمدنی مشترک ممکن نیست، اظهار داشت: اگر چه زبان برای سه کشور فارسی زبان ایران ، افغانستان و تاجیکستان مهم است اما برای داشتن یک راهبرد سیاسی در برابر چالش های قرن بیست و یکم باید منافع ملی را با منافع تمدنی میزان کنیم.
آرزو هشدار داد: اگر این گونه عمل نکنیم یقینا کشورهایی که در پشت جریانات داعش ، افراط گرایی، مافیای بین المللی و مابقی چالش ها قرار دارند، حوزه تمدنی ایران تاریخی را تکه تکه و پاره پاره می کنند و آنگاه چالش هایی نظیر آب، مشکلات مرزی و قومی ابزاری می شود تا فاصله میان کشورهای این منطقه را بیشتر کنند.
آساق*3*312*1663**1551
05/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]