تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):دو خصلت است كه بالاتر از آنها چيزى نيست: ايمان به خدا و سود رساندن به برادران.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827685061




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بهره برداری بلندمدت از توافق جامع


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بهره برداری بلندمدت از توافق جامع تهران - ایرنا - سرمقاله روز دوشنبه روزنامه دنیای اقتصاد به قلم دکتر حمید زمان زاده با اشاره به لزوم بهره برداری بلند مدت از توافق جامع می افزاید : اکنون که توافق جامع هسته ای به ثمر نشسته، بدون تردید زمینه مساعدی برای بهره برداری اقتصادی از این توافق فراهم آمده است.


این مطلب می افزاید : حصول توافق از مسیرهای مختلف بر عملکرد اقتصاد ایران اثر می گذارد که مهم ترین آنها در حوزه بهبود تجارت خارجی و تقویت فرآیند سرمایه گذاری خارجی است؛ اما سیاست گذاران اقتصادی برای بهره برداری حداکثری و بلندمدت از منافع اقتصادی ناشی از توافق جامع باید توجه ویژه ای به افق زمانی اثرگذاری و الزامات بهره برداری از دو مسیر تجارت خارجی و سرمایه گذاری خارجی در راستای تقویت تولید ملی داشته باشند.
تجارت خارجی اقتصاد ایران طی سال های 1390 تا 1392 در سایه تحریم ها با افت شدیدی مواجه شد و از این ناحیه لطمات بزرگی به اقتصاد ایران وارد آمد. اکنون با حصول توافق و به تبع آن لغو تحریم های اقتصادی طی ماه های آینده، انتظار می رود تجارت خارجی کشور بدون تامین الزاماتی ویژه به سرعت افزایش یابد و از مسیر افزایش واردات کالاهای سرمایه ای و واسطه ای و نیز بهبود صادرات (اعم از نفتی و غیرنفتی) به تقویت سریع تولید ملی در کوتاه مدت بینجامد.
در عین حال باید توجه داشت افزایش واردات کالاهای سرمایه ای و واسطه ای تنها بخشی از واردات است و افزایش واردات کالاهای مصرفی به عنوان رقیب تولیدات داخلی می تواند اثرات منفی بر تولید ملی داشته باشد. در مجموع مساله مهم این است که ظرفیت بهره برداری از تجارت خارجی در تقویت تولید در دوره پس از توافق چندان فراتر از زمان پیش از اعمال تحریم های اقتصادی نخواهد رفت و علاوه بر آن، دوره این بهره برداری کوتاه مدت خواهد بود.
در سوی دیگر ماجرا موضوع سرمایه گذاری خارجی مطرح است. البته منظور از سرمایه گذاری خارجی در این بحث سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) و نه ورود سرمایه های مالی است. بهره برداری از ظرفیت های سرمایه گذاری خارجی می تواند اثر قوی و بلندمدت بر مسیر رشد اقتصاد ایران بر جای گذارد. سرمایه گذاری مستقیم خارجی نه تنها به تقویت موجودی سرمایه می انجامد، بلکه مهم تر از آن به ارتقای فرآیند تکنولوژی تولید در اقتصاد کشور خواهد انجامید.
ارتقای تکنولوژی تولید دقیقا ضرورت حیاتی اقتصاد کشور در شرایط فعلی است و بدون تردید ارتقای تکنولوژی تولید عاملی بدون رقیب برای تقویت عملکرد بلندمدت اقتصاد ایران است. اما مساله اساسی این است که فرآیند سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر خلاف تجارت خارجی صرفا با حصول توافق جامع و لغو تحریم های اقتصادی با بهبود قابل توجه مواجه نمی شود و نیازمند تامین الزامات مهمی است. یکی از این الزامات ایجاد اطمینان و امنیت سیاسی در یک افق زمانی بلندمدت برای سرمایه گذاران خارجی است که تامین این مهم وابستگی مستقیمی به وضعیت روابط خارجی کشور دارد.
حصول توافق جامع با فرض اجرای کامل آن یک گام بزرگ در سیاست خارجی بود که زمینه بهبود روابط خارجی کشور را فراهم کرد. حصول توافق جامع و رفع تحریم ها به تنهایی اگرچه مهم است، اما تامین اطمینان و امنیت سیاسی در یک افق زمانی بلندمدت نیازمند تداوم مسیر رو به جلو در سیاست خارجی در راستای بهبود مستمر روابط خارجی کشور در سطح منطقه ای و بین المللی است.
در عین حال باید توجه داشت که سرمایه های خارجی وقتی با حجم های انبوه در اقتصاد ایران نهادینه شوند، خود به عنوان عاملی برای بهبود روابط خارجی نیز عمل می کنند؛ چراکه سرمایه گذاران خارجی خود بدل به لابی های قدرتمندی برای بهبود روابط با ایران در کشورهای مختلف می شوند. در واقع سرمایه گذاری خارجی و روابط خارجی به صورت متقابل یکدیگر را تقویت می کنند و ضمانت های سیاسی بلندمدت را فراهم می آورند.
در سوی دیگر ماجرا موضوع بسیار مهم تامین الزامات نهادی و قانونی برای جذب سرمایه گذاری خارجی است. این اصلاحات نهادی شامل اصلاح شاخص های فضای کسب و کار و نیز آزادسازی اقتصادی و مقررات زدایی می شود. اجرای این اصلاحات نه تنها به بهبود فرآیند سرمایه گذاری خارجی می انجامد، بلکه سرمایه گذاری داخلی را نیز تقویت خواهد کرد.
اکنون با حصول توافق جامع، زمینه فراغت دولت از مدیریت روزانه نابسامانی های ناشی از شرایط تحریم حاصل شده است و دولت باید برنامه ریزی اصولی در راستای اصلاح نهادی و قانونی را در دستور کار قرار دهد.
در صورت تداوم روند رو به جلو در روابط خارجی از یکسو و اجرای اصلاحات نهادی از سوی دیگر، می توان امید داشت که از مسیر افزایش قابل توجه سرمایه گذاری خارجی، اقتصاد ایران بتواند از توافق جامع به بهره برداری اقتصادی حداکثری و بلندمدت نائل آید. در غیر این صورت اقتصاد کشور باید به بهره برداری اقتصادی حداقلی و کوتاه مدت از توافق جامع عمدتا از مسیر بهبود تجارت خارجی و سرمایه گذاری داخلی اکتفا کند.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد
اول ** 1647



05/05/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن