واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کاسبان تحریم چه کسانی هستند؟ تهران - ایرنا - در ستون یادداشت روز دوشنبه روزنامه آرمان به قلم حسین راغفر اقتصاددان با اشاره به شرایط تحمیلی حاکم بر کشور در دوران تحریم آمده است :در این دوره حضور شرکت های خارجی عملا در کشور امکان پذیر نبود و برای تامین بسیاری از کالاهای مصرفی خود مجبور به واردات از طریق دوبی و قطر بودیم. طبیعتا در اثر این تحریم ها، کشورهایی مثل امارات و قطر به کشورهای واسطه برای انتقال کالاهای موردنیاز تبدیل شدند.
این مطلب می افزاید : توافق هسته ای فرصتی تاریخی برای اقتصاد کشور فراهم کرده است. ایران در 36 سال پس از انقلاب اسلامی تحریم های گوناگونی را تجربه کرده است که تحریم های هسته ای عمق و گستردگی بیشتری نسبت به تمام آنها داشت.
در این دوره حضور شرکت های خارجی عملا در کشور امکان پذیر نبود و برای تامین بسیاری از کالاهای مصرفی خود مجبور به واردات از طریق دوبی و قطر بودیم. طبیعتا در اثر این تحریم ها، کشورهایی مثل امارات و قطر به کشورهای واسطه برای انتقال کالاهای مورد نیاز تبدیل شدند.
این تحریم ها در واقع موجب رونق و شکوفایی اقتصادی چنین کشورهایی بود. در واقع ما شاهد آن بودیم که تحریم ها، اماکن بعضا توسعه نیافته مثل دوبی را متحول کردند و سود سرشاری نصیب دولت های آنها نمودند. همچنین در این 36سال تعداد بسیاری از ایرانی ها به مناطقی مثل دوبی رفتند و مراکز واردات و صادرات ایجاد کردند تا از این طریق بتوانند با واسطه به ایران کالا منتقل کنند.
آنان در این فرآیندها سودهای افسانه ای و هنگفتی به جیب زدند. چنین افرادی با انحصارهایی که ریشه آنها در داخل کشور بوده است از فضای تحریم ها بیشترین بهره برداری را داشتند و طبیعی است که درحال حاضر با رفع تحریم ها و حضور بنگاه های خارجی در کشور بیشترین آسیب را خواهند دید.
لذا آنها در این شرایط اتهامات مختلفی را در جهت حضور بنگاه های خارجی وارد کنند. این افراد فریاد سر می دهند که ضرورتی برای ورود بنگاه های خارجی به کشور وجود ندارد. این درحالی است که می توان نمایندگی های بنگاه های خارجی را در کشور داشته باشیم و از این طریق قادر خواهیم بود به کشور کالا وارد کنیم.
چه بسا در بسیاری از موارد، این کالاها در داخل کشور تولید خواهند شد که خود می تواند منجر به اشتغالزایی در داخل شود. این کالاها حتی می تواند برای صادرات به کشورهای مجاور مورد استفاده قرار گیرد. ایران موقعیتی استثنایی و منحصر به فرد دارد که این فرصت می تواند توسط شرکت های بزرگ خارجی برای تولید و صادرات کالا به بازار بزرگ کشورهای منطقه ایجاد شود.
در کشورهای حاشیه ای ایران بالغ بر 400میلیون نفر جمعیت وجود دارد که ایران می تواند مرکز تولید بسیاری از کالاهای موردنیاز آنها باشد و حضور شرکت های بزرگ خارجی در ایران می تواند چنین فرصتی را نه تنها برای اشتغال چندین میلیون جوان کشور بلکه برای توسعه صنعتی کشور مهیاتر از گذشته کند.
همچنین به کاهش هزینه های معاملاتی و رفع انحصار های موجود و شبه انحصارهای فعلی بینجامد. در ضمن به کاهش هزینه های زندگی مردم و افزایش سطح درآمد ملی کمک خواهد کرد. همه اینها مشروط به این است که دولت برای استفاده از این فرصت پیش آمده و فضای بسیار مثبت به وجود آمده برنامه مناسبی داشته باشد.
منبع : روزنامه آرمان
اول ** 1647
05/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]