واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۵ مرداد ۱۳۹۴ (۱۰:۲۳ق.ظ)
۱.۱ ميليون نفر از کل شاغلان کشور با هدف سرگرمي رايگان کار ميکنند/ اشتغال فاميلي بدون مزد موج - ساير رسانه ها؛ ۱.۱ ميليون نفر از کل شاغلان کشور تنها با هدف سرگرمي و شايد هم يادگيري به صورت رايگان کار ميکنند که ۴۴۴ هزار نفر آنان مرد هستند؛ با وجود اين در يک دوره ۵ ساله از شاغلان بدون مزد ۸۰۳ هزار نفر کاسته شد.
مهر نوشت:
۱.۱ ميليون نفر از کل شاغلان کشور تنها با هدف سرگرمي و شايد هم يادگيري به صورت رايگان کار ميکنند که ۴۴۴ هزار نفر آنان مرد هستند؛ با وجود اين در يک دوره ۵ ساله از شاغلان بدون مزد ۸۰۳ هزار نفر کاسته شد.
با وجود اين که ميليونها نفر از وضعيت شغلي و درآمدي خود شکايت دارند، برخي نيز هستند که به صورت رايگان براي اقوام خودکار ميکنند و هيچ پولي نيز بابت آن دريافت نميکنند. کاملا مشخص نيست اين دسته از افراد با چه هدف و انگيزهاي به فعاليت اقتصادي ميپردازند، آيا هدف آنها تنها کمک به فاميل است؟ آيا آنها نياز مالي ندارند؟ آيا براي ادامه همکاري رايگان با اقوامشان تعارف ميکنند؟ و يا اين که مسائل ديگري در ميان است.
اما؛ با هر انگيزهاي که باشد بيش از يکميليون و ۱۰۰ هزار نفر در بازار کار ايران فعاليت دارند که شاغل محسوب ميشوند و جزو جمعيت فعالان اقتصادي هستند، اما؛ درآمدي از اقتصاد کسب نميکنند. حال ممکن است در کنار انگيزههاي يادشده براي رواج اشتغال فاميلي و رايگان در بازار کار، مسائلي نيز مانند آموزش و يادگيري و جلوگيري از هدر رفتن وقت به ويژه در مورد جوانان و سرگرمي هم مطرح باشد.
نتايج يک مطالعه ۵ ساله از وضعيت بازار کار ايران نشان ميدهد که تعداد اشتغال فاميلي بدون مزد در دوره زماني ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ نوسان قابلملاحظهاي داشته و در اين سالها آمار شاغلان بدون مزد بين يکميليون و ۱۳۹ هزار نفر تا يکميليون و ۹۱۷ هزار نفر در نوسان بوده است.
در عين حال، روند اشتغال فاميلي بدون مزد در اين سالها رو به کاهش گذاشته و طي ۵ سال از مجموع شاغلان بدون مزد کشور ۸۰۳ هزار و ۵۰۰ نفر کم شده است. به نظر ميرسد افزايش هزينههاي زندگي و کسري درآمدي خانوارها باعث شده تا ۸۰۳ هزار شاغل بدون مزد فاميلي در مدت ۵ سال تصميم بگيرند ادامه همکاري با اقوامشان در بازار کار متوقف شود.
بر اساس آمارها، بيشترين تعداد شاغلان بدون مزد و فاميلي کشور را زنان تشکيل ميدهند تا جايي که زنان يکميليون و ۶۲ هزار نفر از مجموع يکميليون و ۹۱۷ هزار نفر کارکنان فاميلي سال ۸۸ را تشکيل ميدادند و در سال ۹۲ نيز تعداد زنان شاغل بدون مزد از مجموع يکميليون و ۱۱۳ هزار نفر، ۶۶۹ هزار نفر بوده است.
به صورت کلي، از مجموع کل شاغلان بدون مزد سال ۸۸ و افرادي که به صورت رايگان در بازار کار اشتغال داشتند، ۵۵.۴ درصد را زنان تشکيل دادند. اين ميزان در سال ۸۹ به ۵۶.۷ درصد، در سال ۹۰ به ۵۷.۵ درصد، در سال ۹۱ به ميزان ۵۸.۷ درصد و در سال ۹۲ نيز به ۶۰.۱ درصد بالغ شد.
اين آمارها نشان ميدهند که هر چند از تعداد کل شاغلان رايگان در بازار کار کشور کاسته شده، اما همچنان درصد زنان از مردان بسيار بيشتر است تا جايي که سهم زنان از ۵۵.۴ درصد سال ۸۸ به ۶۰.۱ درصد در سال ۹۲ رسيده است.
روند رو به کاهش تعداد شاغلان فاميلي بدون مزد در فاصله سالهاي ۸۸ تا ۹۲ به نحوي بوده که تعداد مردان شاغل بدون مزد از ۸۵۴ هزار و ۶۶۹ نفر در سال ۸۸ به ۴۴۴ هزار و ۵۱۳ نفر در سال ۹۲ کاهش يافته؛ يعني تقريبا تعداد مرداني که به صورت رايگان در بازار کار فعاليت داشتهاند در فاصله سالهاي ۸۸ تا ۹۲ به نصف کاهش يافته است.
نکته اساسي درباره اشتغال رايگان مردان اين است که اين افراد دقيقا با چه انگيزه و هدفي به صورت رايگان فعاليت اقتصادي انجام ميدهند؟ البته ممکن است برخي از اين جمعيت چند صد هزارنفري مردان شاغل بدون مزد، فرزنداني باشند که براي حمايت از اشتغال پدران و مادرانشان در بنگاهها و يا واحدهاي کسبوکار فاميلي مشغول به فعاليت به صورت نيمهوقت و حتي تمام وقت باشند.
با وجود اين، کاهش ۴۱۰ هزار و ۱۵۶ نفري از مجموع مردان شاغل بدون مزد در ۵ سال مورد محاسبه نشان دهنده تلاش اين گروهها براي چرخش به سمت اشتغال با مزد و کسب درآمد است. آنها احتمالا آموزش کافي ديدهاند و ميخواهند براي خودشان فعاليت کنند و يا اين که دست از اشتغال رايگان کشيده و به دنبال کار رسمي با هدف درآمد هستند.
کارشناسان بازار کار عقيده دارند اشتغال فاميلي رايگان در تمامي کشورها مرسوم است و در بسياري ديگر از بازارهاي کار نيز فرزندان به پدران و مادرانشان کمک ميکنند، زنان مردان را مورد حمايت قرار ميدهند و حتي از اقوام نزديک غير از خانواده اصلي نيز ممکن است گروهي براي کمک به فعاليت اقتصادي اقوامشان داوطلب باشند.
معمولا اين روش از اشتغال افراد همانگونه که ذکر شد با هدف يادگيري، سپردن مسووليتهاي مهم و کليدي به آشنايان مانند واگذاري مسووليت مالي و دريافت و پرداخت به نزديکان و مواردي از اين دست اتفاق ميافتد. درست مانند اين است که يک سرمايهگذار مالي بخواهد مسووليت کارهاي مالي خود را به فرزندان خود واگذار کند؛ در عين حال که شايد نيروهاي غير فاميلي فراواني را نيز تحت پوشش خود داشته باشد؛ بنابراين در چنين بستري اشتغال فاميلي رايگان ممکن است شکل بگيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]