واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
مونیز: توافق، برنامه هستهای ایران را برای مدت طولانی سخت تحت فشار قرار میدهد
روز نو : وزیر انرژی آمریکا تأکید کرد که ابعاد هستهای این توافق قویتر از آن است که هر کسی انتظار آن را داشت و واقعا برنامه هستهای ایران را برای مدت طولانی سخت تحت فشار قرار میدهد.
ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی سیانان با اشاره به نتایج مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 در وین گفت: ابعاد هستهای این توافق قویتر (فراتر) از آن است که هر کسی انتظار آن را داشت و واقعا برنامه هستهای ایران را برای مدت طولانی سخت تحت فشار قرار میدهد. من فکر میکنم همانطور که در جلسه استماع سنا شنیدهاید، بسیاری از اعتراضات علیه این عقیده است که ایران تخفیف تحریمهای اقتصادی دریافت خواهد کرد و نگرانیهایی درباره مواردی غیر از ابعاد هستهای و در ارتباط با استفاده از این منابع (اقتصادی) وجود دارد.
مونیز در ادامه با اشاره به برخی سخنان مبنی بر اینکه ایران باید سانتریفیوژها را بر میچید و نه از دور خارج کند، زیرا به سرعت میتوان آنها را وارد دور کرد، گفت: این مطلب درست نیست. من این مطلب را خواندم و آن را نادرست میدانم. موضوع بازسازی سانتریفوژها و زیرساختها در حقیقت بخشی از محاسبات گریز هستهای است که دانشمندان هستهای ما آن را انجام دادند. باید اضافه کنم این مذاکرات همواره مورد حمایت دانشمندان و مهندسان ارشد هستهای این کشور (آمریکا) قرار داشت. اظهارات کوپرمن درست نیست. این عوامل وجود ندارند.
وی در مورد موضوع بازرسیها از سایتهای هستهای ایران و فرصت 24 روزه برای دسترسی به سایتهای مشکوک، عنوان داشت: بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی دسترسی روزانه به این تاسیسات خواهند داشت. این روند بیست و چهار روزه برای این است که ایران درباره تاسیسات اعلام نشدهای که ما، جامعه بینالمللی و آژانس بین المللی انرژی اتمی - درباره آنها تردید داریم همکاری کند.
وزیر انرژی آمریکا در ادامه در مورد این موضوع که مذاکرات با ایران با مشارکت 6 کشور (اعضای دائمی شورای امنیت و آلمان) به پیش برده شد گفت: نکته بسیار مهم این است که این مذاکرات شش جانبه بین پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان بود. مطمئنا ما باید بین خودمان مذاکره میکردیم زیرا مسائل زیادی در این زمینه وجود داشت. مثلا حتی درباره زمان یک سال تا گریز هستهای، شیوههای مختلفی برای دستیابی به آن وجود دارد. کشورهای مختلف نگاههایی متفاوت به مسائل دارند اما من فکر میکنم سرانجام در این موضوع دانشمندان ما از شش کشور با یکدیگر به خوبی همکاری کردند و من فکر میکنم انسجام بین این شش کشور، انسجامی که مسلما ما با روسیه داشتیم، البته به طور مسلم همزمان اختلافاتی گسترده داشتیم اما انسجام این گروه در تعهد برای دست نیافتن ایران به سلاح هستهای نتیجه اصلی مذاکره بود. این انسجام در گفتگوهای اخیر کنگره وجود دارد، مبنی بر این که اگر ما تلاش کنیم این توافق را تضعیف کنیم، مشکلات گستردهای با دیگر قدرتهای مهم خواهیم داشت.
مونیز در ادامه در پاسخ به سئوالی در مورد اینکه «آیا شما مطمئن هستید زمانی که ایران این توافق را نقض کند این مسئله موجب بحث و تفسیر بی انتها بین آمریکا و روسیه و چین نخواهد شد و تحریم ها بازخواهد گشت؟» گفت: دلیل این کار وجود دارد. روسیه و چین و شرکای اروپایی ما، همه اعضای بسیار سازنده در این مذاکرات بودند. من فکر میکنم واقعا منافع مشترکی در دست نیافتن ایران به سلاح هستهای و به طور کلی در حمایت از رژیم منع اشاعه وجود دارد.
وزیر انرژی آمریکا در انتهای در مورد میزان اطمینان از بسته شدن مسیرهای دستیابی ایران به سلاح هستهای گفت: من بسیار مطمئن هستم. این توافق مسیرها را می بندد و اگر آنها بدنبال آن بروند، شناسایی میشود و فرصت برای پاسخ وجود خواهد داشت.
تاریخ انتشار: ۰۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]