واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بازی خطرناک ترکیه با داعش و پ.ک.ک تهران - ایرنا - روزنامه آفرینش در سرمقاله خود نوشت: جنگنده های اف16 ترکیه توانستند در مرز خود با سوریه اهداف شبکه تروریستی داعش را هدف قرار دهند و در عمق شمالی مرزهای سوریه وارد شوند.
این مقاله به قلم حمیدرضا عسگری که روز یکشنبه انتشار یافته در ادامه می افزاید:
این حمله بعد از آن صورت گرفت که عناصر داعش به نیروهای نظامی ترکیه در مرز سوریه – ترکیه یورش بردند و یک سرباز ترکیه ای را کشته و چند نفر دیگر را زخمی کردند. همچنین نیروهای نظامی و توپخانه ترکیه بخش های مناطق شمال عراق را به بهانه مقابله عناصر پ ک ک مورد هدف قرار دادند.
ورود نظامی ترک ها به عملیات ضد داعش از چند جهت قابل بررسی است، چرا که تا پیش از این ترک ها به صورت پنهانی درمورد کمک به نیروهای نظامی داعش و فراهم سازی اعزام نیروهای داوطلب به این تشکیلات تروریستی، از سوی غرب و برخی کشورهای منطقه مورد اتهام قرار گرفته بودند.
شاید در ظاهر ماجرا نیت ترک ها از اقدام نظامی گسترده علیه مواضع داعش، انتقام گیری از این گروه به بهانه حملات بمب گذاری در مرزها و کشته و مجروح شدن نیروهای نظامی این کشور بوده باشد، اما احتمالات قوی تری درمورد این تصمیم آنها وجود دارد.
اولین احتمال درمورد این اقدام ترک ها، نتیجه بخش بودن رایزنی ها با آمریکا می باشد. اگرچه سندی درمورد توافق رسمی میان دوکشور برای مقابله با داعش و استفاده آمریکا از پایگاه های هوایی ترکیه وجود ندارد، اما قطعا هماهنگی لازم میان مقامات دوکشور صورت گرفته و ترکیه درمورد آغاز عملیات علیه مواضع داعش و صدور اجازه به جت ها و پهبادهای آمریکایی، امتیازاتی را بدست آورده است.
ترکیه تا پیش ازاین تاکید داشت که باید قبل از هراقدامی علیه تروریست های داعش ، منطقه حائل در شمال سوریه بوجود بیاید تا از سرزمین های ترکیه درمقابل حملات گروه های تکفیری محافظت شود.
به گفته برخی منابع خبری این خواسته ترک ها جامه عمل به خود پوشانده و منطقه ای حائل به طول 90 کیلومتر تا عمق 50 کیلومتری در خاک سوریه تشکیل خواهد شد. یکی دیگر از خواسته های ترکیه این بود که منطقه پرواز ممنوع به صورت رسمی بر فراز سوریه ایجاد شود. اما مقامات آمریکایی همواره تاکید داشتند که این کار مشکل ساز است و با ایجاد منطقه پرواز ممنوع، کارها بسیار دشوارتر خواهد شد.
حال مشخص نیست که آیا این خواسته ترک ها نیز در آینده ای نه چندان دور محقق خواهد شد یا خیر. دومین مسئله بسیار مهم و حیاتی برای ترکیه افزایش قدرت و گسترش مناطق تحت نفود کردها در شمال سوریه و مرزهای ترکیه می باشد. درچند وقت اخیر دولت اردوغان درمورد خودمختاری کردها بشدت ابراز نگرانی کرده و درگفتگو با اوباما از وی خواسته تا درمورد فعالیت های اکراد درمرزهای ترکیه چشم پوشی نداشته باشد.
لذا مشاهده می کنیم که ترک ها در حملاتی دوجانبه علاوه بر مراکز استقرار داعش در شهرهای سوریه، توپخانه خود را به سمت شمال عراق و مواضع کردهای پ . ک. ک نشانه گرفته است.
از زمان تسلط داعش بر شهر موصل در شمال عراق، دولت ترکیه به شدت تحرکات گروه های کرد در سوریه و عراق را زیر نظر دارد و بیش از آن که درگیر بازی جنگ با تروریسم باشد به فکر رویارویی با کردهاست.
مسئله بعدی استفاده سیاسی و داخلی دولت ترکیه از تحولات به وجود آمده، برای اثبات جایگاه حزب حاکم می باشد. اردوغان تلاش می کند با استفاده از فضای هرج ومرج ترکیه بهره برداری سیاسی کند و باور مردم را به ناجی بودن خودش و حزبش برای آینده ترکیه تحریک نماید. این رویه پس انتخابات پارلمانی و عدم کسب اکثریت قاطع از سوی حزب عدالت و توسعه، شدت بیشتری پیدا کرد. ضمن اینکه کسب 13درصد آرا از سوی حامیان کردها برای اردوغان و حزب حاکم قابل تحمل نیست.
با این اوصاف ورود مستقیم ترک ها در جنگ با داعش می تواند موجب تحریک نیروهای تروریستی برعلیه مواضع این کشور در مرزهای مشترک با سوریه و عراق گردد. اما آتش زیر خاکستر کردها برای ترکیه به مراتب خطرناک تر خواهد بود. دولت اردوغان به هیچ وجه حاضر با مصالحه و گسترش قدرت کردها در مرزهای کشور نیست و کردهای پ.ک.ک را تهدیدی علیه حکومت خود می داند. ضمن اینکه گروه پ.ک.ک مذاکرات صلح با دولت ترکیه را ملغی اعلام کرده و نیروهای خود در کوهستان های عراق و ترکیه را به حالت آماده باش درآورده است.
همانطور که گفته شد این سبک بازی ترک ها با آتش داعش و پ.ک.ک می تواند مشکلات بزرگی را برای دولت ترکیه به وجود آورد و تهدیدی جدی علیه امنیت سیاسی و نظامی این کشور تلقی گردد. باید منتظر بود و دید که واکنش گروه های تکفیری و نظامیان کرد به این اقدام ترک ها چه اتفاقاتی را رقم خواهد زد.
* منبع: روزنامه آفرینش
** اول ** 1337
04/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]