واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آخرین تقلای رویکردی رو به پایان تهران-ایرنا- بندر بن سلطان سفیرسابق عربستان در آمریکا با اشاره به توافق هسته ای ایران و کشورهای موسوم به 5+ 1 گفته است که عربستان سعودی و قدرت های خلیج فارس آماده می شوند که علیه ایران بعد از توافق هسته ای عملیات نظامی بدون مشارکت آمریکا انجام دهند.
واکنش عصبی و این اظهارات دیپلمات سعودی درست چند روز بعد از توافق ایران و قدرت های موسوم به 5+1 که به اعتقاد بسیاری از ناظران سرآغاز دورجدیدی از آرامش و نفی نظامی گری در روابط بین الملل و توسعه و رشد منطقه ای خواهد بود، ابراز شده است.
بندربن سلطان از نسل کهنه افکاران سیاست خارجی سعودی بشمار می آید که طی 24 سال از سال 1981 تا 2005 میلادی سفیر این حکومت در واشنگتن بود.
در دوره سفارت او نزد بزرگترین دولت حامی حکومت سعودی یعنی دولت آمریکا، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و دو جنگ آمریکا و ائتلاف غربی علیه عراق واقع شدند. بنابراین وی در شکل گیری و تداوم این جنگ ها که در آنها واشنگتن نقش مستقیم ایفا کرد، سهم بسزایی داشت.
به این خاطر است که اساسا بندربن سلطان را بایستی یک دیپلمات جنگ گرا و جنگ افروز بحساب آورد که اعتقاد عمیقی به رسیدن به اهداف خود از طریق کاربرد زور و سلاح و خونریزی و تخریب دارند.
جنگ هایی که نام برده شدند تماما جنگ هایی هستند که در همسایگی عربستان در منطقه حیاتی خلیج فارس واقع شدند و بنابراین می توان جماعتی همچون بندربن سلطان را درحاکمیت سعودی، در شمار کسانی دانست که حیات خود را در تضعیف همسایگان و تحمیل جنگ بر آنها بدون کوچکترین خسارت برای خود، می بینند.
چهره های جدید و جوانتر این فتنه گری سعودی در دوره پادشاه جدید این کشور نیز به قدرت رسیده اند و رخ نموده اند که اینک در همسایه جنوبی خود یعنی یمن عرض اندام می کنند اما این بار به ناچار با دست خود و آشکارا.
توافق 23 تیرماه در وین بین ایران و کشورهای 5+ 1 را می توان از این جهت به فال نیک گرفت که آزمون موفق و مثبتی برای نفی تهدید و ارعاب و زور و تاکید بر گفتگو و مذاکره و پیشبرد اهداف از طریق تعامل به جای تقابل و جنگ در روابط بین الملل بوده است.
دنیا در این روز به تجربه بزرگی در یکصدسال اخیر دست یافت که از طریق راه بی هزینه مذاکره و گفتگو می توان به وجود اختلافات و رقابت های عمیق طرفین، به اهداف خود رسید بدون اینکه به راه بسیار بسیار پرهزینه جنگ و درگیری متوسل شد. یک دستاورد بزرگ فکری توافق 23 تیرماه، آوردن مذاکره از بعد از جنگ، به قبل از جنگ و درگیری بود.
درست در همین جاست که نقطه عکس این رویکرد و منش یعنی تاکید برجنگ و تقابل که امثال بندربن سلطان بازنشسته و کهنه اندیش از هواداران و مروجان منطقه ای آنند، شکل می گیرد و آنها اینک آخرین تقلا را برای رویکرد و تفکری رو به پایان می زنند.
بندربن سلطان چون می داند تفکر امثال او همچون خود او که بازنشسته و از دور خارج شده است، درحال فروپاشی و بازنشستگی است، برای زنده نگهداشتن این عامل قبیح بقای حکومت سعودی و ارتزاق درحین خروج، این سخنان سخیف را علیه ایران به زبان آورده است.
سوای اینکه سعودی ها نیک می دانند و اگر نمی دانند باید بدانند که حتی فکر تعرض نظامی به ایران، نمی تواند در مخیله آنها بگنجد چه برسد به اینکه به صحنه عمل در آید. آنها حداقل این را می دانند که رژیم سعودی،حکومتی است که طی عمر و تاسیس خود تاکنون در هیچ جنگ مستقیمی شرکت و هیچ نبرد رویارویی را تجربه نکرده است.و این بسیار با معناست که رژیمی که ژنرالهایش سالهاست صدای گلوله نشنیده اند، چقدر آسیب پذیر است و چگونه می تواند ملتی را که آهنگ استقلال و حفظ تمامیت ارضی و دفاع از کیان ایران و اسلام را با نوای گلوله نواخته است ، تهدید توخالی کند و بترساند.
یمن نه چندان غنی که همین اندازه هم سعودی ها را به دردسر انداخته است، حاکمان ریاض را به اشتباه نیندازد.
بندربن سلطان می داند که «از نشانه های ضعف، پرخاشگری است». دوباره سخن محمد حسنین هیکل متفکر و روزنامه نگار بزرگ و مستقل جهان عرب و نوری المالکی نخست وزیر عراق را که همین چند روز پیش نوید نابودی حکومت سعودی را سر دادند، به یاد می آوریم.
**1856** 1546
04/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]