تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 15 تیر 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804810818




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

توافق هسته ای و ائتلاف گسترده علیه داعش – زمان رضاخانی*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: توافق هسته ای و ائتلاف گسترده علیه داعش – زمان رضاخانی* تهران – ایرنا – با توافق هسته ای و تقویت مواضع منطقه ای و بین المللی ایران، حالا کشورهایی که قبلا حاضر به مبارزه با داعش نبودند، می خواهند در این مبارزه که با سرنوشت سوریه نیز عجین است، شریک شوند.


روز جمعه «خبرگزاری آسوشیتدپرس» در گزارشی از نخستین بمباران مواضع داعش توسط ترکیه، نوشت: مجله ترک زبان داعش در نخستین شماره اش که ماه گذشته منتشر شده بود، حتی یک کلمه در انتقاد از ترکیه نداشت. اما این مجله در واپسین شماره اش که در هفته جاری منتشر شد، ترکیه را «سرزمین اشغالی» و رییس جمهور آن را «ستمگر» می نامد.
دوشنبه هفته پیش، انفجار یک بمب در شهرکی مرزی در خاک ترکیه، 32 نفر را به کشتن داد. پس از آن حادثه، کردهای ترکیه در اعتراض به بی توجهی آنکارا به امنیت مرزنشینان دست به تظاهرات زدند. برخی رسانه ها، گمانه زنی کرده اند که حمله اخیر ترکیه به مواضع داعش، پاسخی به آن بمب گذاری باشد. البته این گمانه زنی، چندان پایه های منطقی ندارد. زیرا اولا داعش مسوولیت آن حمله را نپذیرفته و تنها مظنون به حمله است و بعد هم حتی اگر ثابت شود آن حمله کار داعش بوده است، باز هم این سوال باقی است که چه شد که داعش و آنکارا رویاروی یکدیگر قرار گرفتند؟
تا چندی پیش، آنکارا نه تنها حاضر به رویارویی نظامی با داعش نبود، بلکه از سوی برخی احزاب داخل ترکیه نیز متهم می شد که در مقابل تلاش ها برای مبارزه با داعش، سنگ اندازی هم می کند. برخی می گویند آنکارا داعش را عاملی برای جلوگیری از قدرت گرفتن کردها در سوریه می دانست و عده ای نیز بر این باورند که داعش به هر حال، دشمن دولت فعلی در دمشق است و از قدیم گفته اند: دشمن دشمن من، دوست من است!!
به هر حال، قضیه آنقدر به اصطلاح «اظهر من الشمس» بود که وقتی اوایل امسال از «جیمز کلاپر» مدیر امنیت ملی آمریکا، در کنگره پرسیده شد که آیا وی امیدوار است ترکیه اقدام های جدی تری علیه داعش انجام دهد، وی گفت: «نه، فکر نمی کنم. به نظرم ترکیه اولویت ها و منافع دیگری دارد.» (1)
شاید برای گشودن این معما، لازم باشد ببینیم این اواخر چه چیزی در مناسبات مربوط به داعش تغییر کرده است. دو هفتنه پیش، یعنی درست در آستانه توافق نهایی میان ایران و 1+5، ایالات متحده آمریکا نخستین «چهار فروند» از جنگنده های F-16 را که عراق سالها پیش خریداری کرده بود، به بغداد تحویل داد. (2) بغداد اعلام کرده بود که این جنگنده ها را برای بمباران مواضع تروریست ها می خواهد، اما واشنگتن سالها از تحویل آنها به عراق خودداری می کرد. کار به جایی رسیده بود که «نوری المالکی» نخست وزیر پیشین عراق، از خرید آن جنگنده ها ابراز پشیمانی کرده و گفته بود ای کاش بغداد از کشورهایی غیر از ایالات متحده جنگ افزار می خرید. (3)
آمریکا در آستانه توافق هسته ای با ایران، دست از مخالفت با افزایش قدرت هوایی عراق نیز برداشت و بلافاصله پس از توافق هم «سرگی لاوروف» وزیر خارجه روسیه، گفت که توافق هسته ای با ایران، راه را برای ایجاد ائتلاف گسترده علیه داعش هموار می کند. (4)
حالا می توان تصویر روشن تری از تحولات منطقه به دست آورد. امروز ایران، نسبت به یک سال پیش، از موضع بین المللی قوی تری برخوردار است و عراق هم دارد جنگنده هایش را برای حمله هوایی به داعش تحویل می گیرد. این وسط اگر کسی بگوید من با داعش کاری ندارم، مانند کودکی است که وسط بازی لج کند و برود؛ تنها نتیجه اش این خواهد بود که بازی بدون او ادامه می یابد.
حالا ترکیه ای داریم که در عرض چند هفته، با چرخشی کامل، نه تنها خودش به مواضع داعش حمله می کند، بلکه می گوید حاضر است یک پایگاه مرزی اش را برای حملات جدی تر، در اختیار ارتش آمریکا بگذارد. حالا برخی کشورهای عرب منطقه که تا دیروز داعش را «سوگلی پنهانی خود» برای «ایجاد توازن قوا» می انگاشتند، به دنبال نقشی در این بازی جدید هستند. «جان کری» وزیر خارجه آمریکا نیز قرار است در هفته های آینده (در تاریخی که هنوز قطعی نشده)، به قطر برود تا با اعضای شورای همکاری خلیج فارس درباره نقش احتمالی آن کشورها در ائتلاف گسترده علیه داعش، رایزنی کند.
حسن روحانی، رییس جمهوری کشورمان، در سخنانی که بلافاصله پس از توافق هسته ای بیان کرده بود، گفت بود که ایران این توافق را گامی در مسیر همکاری های گسترده تر می داند. ظاهرا واشنگتن نیز متوجه پیام و جایگاه ایران شده است. «جان کری» وزیر خارجه آمریکا دیروز (جمعه) در نشست با شورای روابط خارجی آمریکا در نیویورک، سخنانی گفت که البته بخشی از آن، کارکرد تبلیغاتی و رسانه ای داشت و بسرعت با واکنش «اداره کل دیپلماسی رسانه ای وزارت خارجه ایران» رو به رو شد. (5) اما «کری» در بخشی از سخنان خود نیز گفت: هم رییس جمهور روحانی و هم وزیر خارجه ظریف، گفته اند که پس از توافق هسته ای، آماده اند تا درباره مسایل منطقه نیز گفت و گو کنند. (6)
«جان کری» در همین نشست، تاکید کرد که در سفرش به قطر، با روسیه درباره نقش ایران در مبارزه با داعش نیز مذاکره خواهد کرد.
تا اینجای کار، مجموعه ای از کشورهای ناهمسو را داریم که تحت تاثیر موقعیت جدید کشورمان، خواسته یا ناخواسته، می خواهند به صف مبارزان با داعش و صدالبته به صف نقش آفرینان در آینده سوریه بپیوندند. نکته ظریف اینجاست: رایزنی درباره شرایط جدید، به هیچ وجه به معنای هماهنگی نخواهد بود. فعلا در میان کشورهای ذینفع:
الف - روسیه را داریم که نگرانی عمده اش این است که گروه های افراطی در خاورمیانه قدرت نگیرند و باعث گسترش افراط گری و تروریسم به قفقاز (حیاط خلوت ناآرام مسکو) نشوند.
ب – ایران را داریم که نه تنها نگران افراط گری است، بلکه برایش مهم است که در نهایت، اراده ملت سوریه و نه اراده کشورهای خارجی در دمشق حاکم شود.
پ – عربستان را داریم که روی گروهی از مخالفان افراط گرا در سوریه سرمایه گذاری کرده و دوست دارد آنان به قدرت برسند.
ت – قطر را داریم که دوست دارد نقش آفرین بماند و زیر سایه ریاض هم نباشد.
ث – ترکیه را داریم که سالهاست روی هماهنگی میان مخالفان سوریه (چه افراطی و چه غیرافراطی) سرمایه گذاری کرده است و دوست دارد در میان اپوزیسیون، نقش پدرسالار را داشته باشد.
ج – آمریکا را داریم که اگرمتحدان منطقه ای اش بتوانند «یک جایگزین منطقی و قدرتمند که دشمن آمریکا هم نباشد» معرفی کنند از آن حمایت می کند و اگر نتوانند، بی تفاوتی را بر تصمیم گیری ترجیح می دهد. واشنگتن پیش از این هم تا مرز لشکرکشی به سوریه رفته بود، اما وقتی دانست جایگزین های احتمالی در دمشق چه جماعت هایی هستند و البته جدیت مسکو را هم دید، عقب نشینی کرد و «جو بایدن» (معاون رییس جمهوری آمریکا) آن سخنان معروف را ایراد کرد و مسوولیت افراط گری و گسترش داعش و جبهه النصره را انداخت به گردن متحدان منطقه ای واشنگتن.
خلاصه کلام این است که با توافق هسته ای ایران، اولا موضع تهران مبنی بر ضرورت مبارزه واقعی و جدی با داعش تقویت شده است و ثانیا کسانی که شاید در آینده نزدیک پای میز مذاکره برای مبارزه با داعش بنشینند، به هیچ وجه همسو نخواهند بود و هر یک از منافع ملی و منطقه ای کشورشان دفاع خواهند کرد.
--------------------------------------------------------------------------------
ایرنا**9163
------------------------------
ارجاع ها:
(1)
http://www.nytimes.com/2015/03/10/world/europe/despite-crackdown-path-to-join-isis-often-winds-through-porous-turkish-border.html?_r=0
(2)
http://www.ndtv.com/world-news/first-batch-of-us-f-16-jets-delivered-to-iraq-781005
(3)
https://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Air_Force
(4)
http://www.irna.ir/fa/News/81683649/
(5)
http://www.irna.ir/fa/News/81693364/
(6)
http://www.reuters.com/article/2015/07/24/us-mideast-crisis-syria-kerry-idUSKCN0PY1VL20150724
-----------------------------------------------------------------------------
* کارشناس حوزه بین الملل- ایرنا



03/05/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن