واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ مرداد ۱۳۹۴ (۱۵:۱۱ب.ظ)
سازمان توسعه تجارت اعلام کرد؛ رشد ۲ برابري صادرات ايران به ترکيه در ۵ ماه اخير موج-تازهترين آمار رسمي از تجارت خارجي ايران نشان ميدهد در پنج ماه نخست اجراي موافقتنامه ترجيحي، تراز تجاري ايران با ترکيه در مورد کالاهاي ترجيحي، نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۴ ميليون دلار بهبود داشته است.
به گزارش خبرگزاري موج، آمار رسمي کشور تأثير مثبت اعمال تعرفههاي ترجيحي بر برآيند تجارت خارجي ايران و ترکيه را نشان ميدهد.
بر اساس اعلام رسمي سازمان توسعه تجارت، بررسي عملکرد پنج ماهه اجراي موافقتنامه مذکور، بهبود تراز تجاري ايران با ترکيه را در اقلام مشمول موافقتنامه به ميزان 44 ميليون دلار به دنبال داشته است؛ ضمن اين که با اجرايي شدن اين موافقت نامه ميزان واردات در خصوص اقلامي مانند پوشاک که بسيار مورد اعتراض قرار گرفته بود، محدود بوده است. به عنوان مثال براي 28 کد شش رقمي پوشاک مشمول اين موافقتنامه، افزايشي در حدود 500 هزار دلار نسبت به پنج ماه قبل از اجرا صورت گرفته که نشان ميدهد حجم عظيم واردات پوشاک ترک به کشور همچنان از مبادي غير رسمي صورت ميپذيرد و بحث واردات بيرويه در مورد اقلام ترجيح داده شده عملاً بيپشتوانه مطرح ميشوند.
به اذعان اتحاديه توليدکنندگان صنايع نساجي، مشکل اصلي توليدکنندگان داخلي پوشاک، قاچاق گسترده پوشاک خارجي به کشور است و اعمال تعرفه ترجيحي اثري بر بازار پوشاک ايراني نداشته است.
افزايش بيش از دو برابراي صادرات ايران به ترکيه
بر اساس آمار رسمي تجارت خارجي ايران، مجموع صادرات ايران به ترکيه طي ديماه 1393 تا ارديبهشت 1394 (پنج ماهه اجراي موافقتنامه) در اقلام کالايي ترجيح گرفته شده از ترکيه برابر 84.11 ميليون دلار بوده است.
صادرات ايران در همين اقلام براي پنج ماهه قبل اجرا يعني مرداد 1393 تا آذر 1393 معادل 35.56 ميليون دلار بوده است. همچنين صادرات کشورمان در اين اقلام طي پنج ماهه مشابه قبل يعني ديماه 1392 تا ارديبهشت 1393 به ميزان 41.45 ميليون دلار بوده است.
بر اين اساس صادرات کشورمان در پنج ماهه بعد از اجراي موافقتنامه به ميزان 48.55 ميليون دلار يعني بيش از دو برابر نسبت به پنج ماهه قبل از اجرا افزايش يافته است. همچنين صادرات ايران به ترکيه نسبت به پنج ماه مشابه سال قبل نيز به ميزان 42.65 ميليون دلار افزايش يافته است که اين رقم نيز بيش از صددرصد رشد نشان ميدهد.
آمارها نشان ميدهد مجموع واردات ايران از ترکيه طي دي 1393 تا ارديبهشت 1394 (پنج ماهه اجراي موافقتنامه) در اقلام کالايي ترجيح داده شده به ترکيه برابر 176.81 ميليون دلار بوده است. واردات ايران در همين اقلام براي پنج ماهه قبل از اجرا يعني مردادماه 1393 تا آذر 1393 معادل 172.10 ميليون دلار بوده است. همچنين واردات کشورمان در اين اقلام طي پنج ماهه مشابه سال قبل يعني دي 1392 تا ارديبهشت 1393 به ميزان 147.23 ميليون دلار بوده است.
بر اين اساس واردات کشورمان در پنج ماهه بعد از اجراي موافقتنامه به ميزان 4.71 ميليون دلار نسبت به پنج ماهه قبل از اجرا افزايش يافته است. همچنين نسبت به پنج ماه مشابه قبل نيز به ميزان 29.58 ميليون دلار افزايش نشان داده است.
نکته قابل توجه در اين آمارها اين است که پس از اجراي توافقنامه تجارت ترجيحي ايران و ترکيه، ميزان واردات ايران از ترکيه چندان بيشتر نشده است؛ در واقع تجارت ترجيحي ايران و ترکيه بيشتر به نفع ايران و فرصتي براي افزايش صادرات محصولات ايراني به ترکيه بوده است.
همانطور که مشاهده ميشود طي پنج ماه قبل از اجراي موافقتنامه تجارت ترجيحي يعني مردادماه 1393 تا آذرماه 1393، تراز تجاري ايران و ترکيه در اقلام مشمول موافقتنامه برابر منفي 136 ميليون دلار به ضرر ايران بوده است. اين رقم بعد از اجراي موافقتنامه برابر منفي 92 ميليون دلار رسيد. به عبارت ديگر اجراي موافقتنامه منجر به بهبود تراز تجاري به ميزان 44 ميليون دلار به نفع ايران شد.
اين نکته نيز قابل توجه است که بخش اصلي فهرستهاي مورد مبادله در چارچوب موافقتنامه ترجيحات تجاري بين ايران و ترکيه در دولت پيشين مورد مذاکره و نهايي شده بود.
در حال حاضر و از ابتداي روي کار آمدن دولت تدبير و اميد، تهيه فهرستهاي ترجيحات اعطايي و دريافتي و اصلاح روندهاي پيشين با بسياري از کشورها به ويژه ترکيه در دستور کار قرار گرفته است و ضمن انجام بررسيهاي دقيق کارشناسي، نظرات و پيشنهادات بخشهاي تخصصي مربوط در وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت جهاد کشاورزي و وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکي و بسياري از صادرکنندگان و اتحاديههاي تخصصي مرتبط دريافت و در فهرستهاي جديد لحاظ ميشود.
سازمان توسعه تجارت روند مبادلات تجاري بين دو کشور در اقلام ترجيحي را به طور مستمر رصدميکند و نامه اين سازمان به گمرک ايران نيز در جهت حمايت از توليد داخلي و کنترل واردات برخي اقلام ترجيح داده شده از سوي ايران به ترکيه است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]