واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
دانشگاه «کابل» افغانستان از آغاز تاکنون/تحولات قبل و پس از طالبان
مهمترین دانشگاه کابل پس از گذشت بیش از از هشتاد سال از تأسیس آن شاهد تحولات عظیمی بوده و دانشجویان این دانشگاه نقش اساسی در تحولات آن داشتهاند.
به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، در اول آبان ماه سال 1311 خورشیدی، دانشگاه کابل با تأسیس دانشکده علوم پزشکی پایه گذاری شد.
دانشکدههای حقوق و علوم سیاسی، اقتصاد، مهندسی، علوم، الهیات، ادبیات، داروسازی، علوم اجتماعی، هنرهای زیبا، کشاورزی، روانشناسی، دامپزشکی، خبرنگاری و زمینشناسی در ساختار این دانشگاه وجود دارند.
دانشکده پزشکی، 4 سال پیش به عنوان یک دانشگاه مستقل از دانشگاه کابل جدا شد.
دانشگاه کابل پیش از جنگهای دهه 70 خورشیدی
پیش از جنگهای دهه 70 خورشیدی در کابل، دانشجویان کشورهای مختلف برای فراگیری آموزش عالی به افغانستان میآمدند.
این دانشگاه در آن دوره کتابخانه و مراکز تحقیقاتی مجهزی در اختیار داشت و با اساتید مجرب، یکی از قطبهای علمی منطقه به شمار میرفت.
«حامد کرزی» رئیس جمهور سابق افغانستان و تعداد زیادی از شخصیتهای بلند پایه و معروف افغانستان از دانشگاه کابل فارغالتحصیل شدهاند.
دانشگاه کابل پس از دهه 70 خورشیدی
با آغاز جنگهای دهه 70 خورشیدی دانشگاه کابل میدان مبارزه جناحهای درگیر افغانستان شد وعلاوه بر این که بخشهایی از این دانشگاه ویران شدند، ابزارهای تحقیقاتی و کتابخانه آن نیز به تاراج رفت و کادر علمی این دانشگاه نیز به کشورهای مختلف پناهنده و پراکنده شدند.
در زمان حاکمیت 5 ساله طالبان، بخشهای مختلف دانشگاه کابل تعطیل یا به صورت نیمه فعال به حیات خود ادامه دادند.
در این دوره فضای دانشگاه برای استادان و دانشجویان کسل کننده و محتوای درسی لازم در اختیار دانشجویان قرار نداشت و نیز کادرهای مجرب دانشگاه یا در خارج بسر برده و یا دست از کار کشیده شده بودند.
دانشگاه کابل و گام به سوی رشد و تعالی
اساتید دانشگاه کابل باور دارند که در یک دهه اخیر، روند آموزش عالی در افغانستان سیر صعودی داشته و دانشگاه کابل، در کنار سایر دانشگاههای افغانستان به امکانات جدید آموزشی مجهز شده است. در یک دهه اخیر تغییرات کمی و کیفی در این دانشگاه به وجود آمده؛ در دانشکده ادبیات دانشگاه کابل، مقطع فوق لیسانس آغاز به کار کرده و نخستین دور از دانشجویان این مقطع فارغالتحصیل شدهاند.
پس از سقوط طالبان از لحاظ فیزیکی تغییراتی در دانشگاه پدید آمد، احداث ساختمانهای جدیدی در دانشگاه، بازسازی محوطه دانشگاه ارتقا سطح آموزش، بازنگری محتوای درسی،جذب کادر بیشتر ،افزایش حضور دانشجویان، تاسیس لابراتوارها و مراکز تحقیقاتی برای دانشجویان از جمله این موارد است.
کمک جمهوری اسلامی ایران به دانشگاه کابل
براساس گزارشها، درسال 2007 میلادی، جمهوری اسلامی ایران 25 هزار جلد کتاب اهدا کرد و مبلغ 800 هزار دلار نیز برای اهداء به بخش دندانپزشکی این دانشگاه اختصاص داد.
نقش دانشجویان دانشگاه کابل در تحولات سیاسی افغانستان
نقش دانشجویان دانشگاه کابل در براندازی نظامی شاهی افغانستان در سال 1352 که به دهه دمکراسی مشهور شد، بر کسی پوشیده نیست.
با حاکمیت دولت کمونیستی در افغانستان در دهه 60 خورشیدی، بخش بزرگی از اساتید و دانشجویان دانشگاه کابل در برابر این نظام دست به مخالفت زدند و تعداد زیادی از آنان به زندان افتاده و کشته شدند.
دانشجویان دانشگاه کابل و اساتید این دانشگاه در زمان حاکمیت کمونیستها به بیرحمانهترین شیوه سرکوب شدند.
در شرایط کنونی دانشجویان با بیداری، دست به حرکتهای اعتراضی مسالمت آمیز زده و از نظر سیاسی در سطح خوبی قرار دارند. انتهای پیام
94/05/03 - 11:14
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]