واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ مرداد ۱۳۹۴ (۹:۸ق.ظ)
انتقال پايتخت نيازمند زيرساختهاي قانوني و اقتصادي مناسب است موج - دبير شوراي عالي معماري و شهرسازي گفت: انتقال پايتخت از تهران نيازمند بسترها و زيرساختهاي مناسب قانوني، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي است و طرحي نيست که بتواند مشکلات را حل کند.
به گزارش خبرگزاري موج، پيروز حناچي، دبير شوراي عالي معماري و شهرسازي، انتقال پايتخت را طرحي دانست که از سوي کميسيون شوراهاي مجلس شوراي اسلامي مطرح شده است و افزود: اين طرح به عنوان طرحي خاص به شمار ميرفت که همراهي دولت را با خود نداشت و در عين حال بار مالي فراواني را نيز بر دوش دولت بار ميگذارد. به همين خاطر نيز ما با ايجاد فضاي گفت و گو با نمايندگان، در کميسيون شوراها که پيشنهاد دهنده اين موضوع بود حاضر شديم و توضيحات لازم را ارائه کرديم. در جلسات کميسيون شوراهاي مجلس شوراي اسلامي نمونههايي از انتقال پايتخت در ساير کشورها و همچنين دلايل و انگيزههاي مسوولان اين کشورها از انتقال پايتخت محور اصلي گفت و گوها بود.
به گفته دبير شوراي عالي معماري و شهرسازي، از سال ۱۹۶۰ ميلادي به بعد ديگر انتقال جدي پايتخت در دنيا به عنوان يک سياست مرسوم مطرح نشد و از آن تاريخ به بعد تنها قزاقستان پس از فروپاشي شوري و به دليل اصلي زلزله و با هدف توسعه پايتخت خود را تغيير داد.
معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي افزود: انتقال پايتخت طرحي نيست که بتواند مشکلات کلانشهرها را حل کند، بلکه پيشبينيها حاکي است با انتقال پايتخت مشکلات کلانشهرها سرجاي خود ميمانند و تنها حاکميت سياسي جاي خود را تغيير ميدهد و به عنوان موتور محرک در نقطهاي ديگر کار خود را دنبال ميکند.
حناچي تأکيد کرد: طرح انتقال پايتخت به دليل مشکلات اجرايي و موانع اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي منطقي نيست و اجرا نخواهد شد.
وي ادامه داد: نظر ما اين است که حکم به انتقال ندهيم، اما؛ با استفاده از اين فرصت مشکلات تهران را بار ديگر ريشهيابي کنيم. از نظر ما، اصليترين مشکل تهران تمرکز است و همه سياستهايي همچون توسعه دانشگاهها، سرمايهگذاريهاي دولتي و صنعتي به مشکل تمرکز در کلانشهرها دامن ميزنند. موضوع اصل اين نکته است که تهران از تمرکز رنج ميبرد. در گام نخست بايد مشکل را کشف کنيم و در مراحل بعدي نيز تلاش کنيم تا تأثيري بر حل واقعي آن داشته باشيم.
معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي تأکيد کرد: انتقال پايتخت ميتواند آخرين گزينه و نه نخستين گزينه باشد.
حناچي در بيان توافقاتي که وزارت راه و شهرسازي در جلسات مشترک با نمايندگان مجلس شوراي اسلامي داشته است، گفت: اکثر نمايندگان کميسيون اين موضوع را پذيرفتند. مقرر شد؛ الزام انتقال پايتخت تبديل به ساماندهي و آسيبشناسي کلانشهر تهران شود و الزام انتقال پايتخت از روي طرح برداشته شد.
دبير شوراي عالي معماري و شهرسازي در بيان پيشينه طرحهاي اينچنيني گفت: در اوايل دهه ۵۰ و قبل از انقلاب، قانوني تحت عنوان قانون نظارت بر گسترش شهر تهران داشتيم. اين قانون، نظارت بر محدوده فعلي و ۲۵ ساله را مورد بررسي قرار ميداد که پس از انقلاب عملاً به فراموشي سپرده شد، به دليل اهميت موضوع قرار است بار ديگر در دستور کار قرار بگيرد. قانون گسترش نظارت بر شهر تهران به زودي نهايي و ابلاغ ميشود.
حناچي افزود: اين نشست با حضور رئيسجمهور يا معاون اول وي، وزراي اطلاعات، راه و شهرسازي به عنوان دبير، کشور، صنايع، نيرو و رئيس سازمان محيط زيست به عنوان هستههاي اصلي و همچنين نمايندگاني از کميسيون شوراها و عمران مجلس شوراي اسلامي، رئيس شوراي شهر تهران و شهردار تشکيل ميشود. در نخستين جلسه اين گروه، آييننامه اجرايي بررسي و به تصويب دولت ميرسد.
همچنين به دليل مطالعات گسترده در دبيرخانه شوراي عالي معماري و شهرسازي گروه گسترش نظارت بر شهر تهران ارتباط مستقيمي با شورا خواهند داشت و نتايج مطالعات نيز براي تصميمسازي و تصميمگيري آماده ميشوند.
وي با اشاره به تجربيات ناموفق تلاش براي انتقال پايتخت و کم کردن تمرکز در کلانشهر تهران گفت: در مورد انتقال پايتخت بررسيها به گونهاي باشد که ايدههاي خوب در آنها به ويراني نرسد. براي مثال شاهد بوديم با انتقال سازمان ميراث فرهنگي به شيراز در دورههاي پيشين اين سازمان کارکرد اصلي خود را از دست داد. در عين حال مردم را با زور و فشار نميتوان به شهري ديگر منتقل کرد؛ زيرا اصليترين دليلي که باعث تمرکز در تهران شده، اشتغال است. اگر بتوان مشکل اشتغال مناسب را در جايي ديگر فراهم کرد ميتوان بر تمرکز غلبه کرد و اين مورد را تجربه ثابت کرده است.
حناچي با ارائه نمونهاي موفق در تشويق افراد و کوچ آنها به ديگر شهرها گفت: پارس جنوبي زماني که در اوج سرمايهگذاري بود مهندسان از تهران و شهرستانهاي ديگر به اختيار خود به پارس جنوبي ميرفتند و علت هم اين بود که آنقدر جذابيت داشت و در عين حال تأمين کننده نيازهاي افراد و خانواده بود که سختيها را تحمل کرده و به مناطق جنوبي رفتند.
وي افزود: اگر ميگوييم بايد در تهران عدم تمرکز داشته باشيم بايد ظرفيتها و زمينههايش را نيز فراهم کنيم. بدين معنا که گزينههاي شهري ديگري که با تهران به لحاظ جمعيتي رقابت کنند را مدنظر قرار دهيم و اين موارد، مقياس شورايي است که قرار است به زودي تشکيل شود.
معاون معماري و شهرسازي وزير راه و شهرسازي در ادامه گفت: تجربه کشورهاي موفق نشان ميدهد که روش گسترش شهرها در مساحت، تجربهاي موفق است. بدين مفهوم که به جاي اين که همه در يک محدوده و مساحت خاص متمرکز شوند که مشکلات بعدي همچون ازدحام، ترافيک و آلودگي محيطزيست را به وجود بياورند از روشهاي گسترش در مساحت استفاده ميکنند. در تهران نيز به جاي اين که همه در ۷۲۲ کيلومترمربع و در مناطق ۲۲ گانه تهران ساکن شوند در ۱۶ هزار کيلومترمربع که فيروزکوه تا هشتگرد را در برميگيرد ساکن شوند، حتي ممکن است قزوين هم در اين محدوده قرار بگيرد، اما؛ اين که بخواهيم به زور مردم را به زندگي در قزوين بفرستيم امکانپذير نخواهد بود، بلکه بايد جاذبه ايجاد کرد و اختيار داد تا شهروندان براي زندگي در نقاطي غير از پايتخت متمايل شوند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]