واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ تير ۱۳۹۴ (۱۰:۵۰ق.ظ)
کشت محصولات پرآب محدود شود موج - مشاور رئيس سازمان حفاظت محيط زيست خواستار محدود کردن يا منع کشت محصولات پر آب در مناطق خشک و کم آب و وضع جرايم سنگين براي اين موضوع شد.
به گزارش خبرگزاري موج، اسماعيل کهرم، مشاور رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، با ابراز خرسندي از جاري شدن آب در زاينده رود و همچنين بازگشت آب به تالاب گاوخوني، گفت: زاينده رود براي اصفهانيها تنها يک رودخانه نيست، بلکه منبع حيات و زندگي، تلطيف هوا و غني کردن سفرههاي آب زيرزميني است و از همين رو، خشکي زاينده رود، عبوسي مردم اصفهان را به دنبال داشت.
کهرم ضمن مرور خاطره خود در سفر عيد نوروز سال 1392 به اصفهان، اظهار کرد: در آن سفر و زماني که به سي و سه پل رسيدم با خيل عظيم جمعيتي شاد و خوشحال مواجه شدم که در انتظار رسيدن آب به زاينده رود پس از بازگشايي سرچشمه اصلي سد بالادست بودند و فرداي آن روز که آب در زاينده رود جاري شد، مردم از فرط خوشحالي به تقسيم شيريني در معابر عمومي پرداختند.
مشاور رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با ابراز تأسف از وضعيت خشکسالي زاينده رود بر اثر غفلت از مديريت صحيح منابع آبي و انتقال آبهاي بي ضابطه، افزود: در کنار انتقال آب بي ضابطه، توسعه نامتوازن و ناپايدار صنايع آب بري همچون فولاد در استان خشکي مانند اصفهان، تأثير بسزايي در خشک شدن زاينده رود داشت.
وي اصفهان، يزد، سيستان و بلوچستان، خراسان جنوبي، کرمان، بوشهر و هرمزگان را از جمله استانهاي خشک کشور برشمرد که ميانگين بارش سالانه در آنها کمتر از 200 ميلي متر است و يادآور شد: از اين رو انجام هر گونه طرح توسعه اي در اين استانها به ويژه پروژههاي توسعه صنعت بايد با توجه به اصل مهم کم آبي استان باشد.
اين استاد دانشگاه خشک شدن تالاب گاوخوني را يکي ديگر از بحرانهاي مهم محيط زيستي استان اصفهان و کشور دانست و اضافه کرد: تالاب گاوخوني به واسطه موقعيت جغرافيايي خود و قرار گرفتن در مرکز ايران، يکي از مهمترين استراحتگاههاي پرندگان مهاجر است و از اين رو اکوسيستم منحصر به فرد آن با خشکسالي در معرض تهديدي بزرگ قرار ميگيرد.
کهرم استراحت پرندگان مهاجر، تخم گذاري آنها در نيزارها، زيست جمعيت زيادي از حيات وحش بومي از جمله مار، حلزون، لاک پشت و مارمولک در حاشيه تالاب و به طور کلي حفظ تنوع زيستي گياهي و جانوري منطقه را از جمله کارکردهاي مهم گاوخوني برشمرد که در کنار خدمات ديگر تالاب همچون تلطيف هوا، جلوگيري از گرد و غبار و جلوگيري از سيل تاثيري بسزا بر کيفيت زندگي و سلامت مردم منطقه داشت ولي متاسفانه مورد غفلت واقع شد.
وي توسعه بي ضابطه و ناپايدار کشاورزي در منطقه و استان را که منجر به کشت برنج، هندوانه و خربزه در اين استان کم آب شد از ديگر اشتباهات استراتژيک دانست که منجر به تهديد زاينده رود و گاوخوني شد و تاکيد کرد: در تمام کشورهاي دنيا که توسعه خود را بر مدار توسعه پايدار قرار دادهاند، انتقال آب تنها به قصد تأمين آب شرب صورت ميپذيرد و الگوي توسعه کشت و آبياري، همچنين صنعت بر اساس آمايش سرزميني منطقه تدوين ميشود؛ اين در حالي است که در حال حاضر ايران به دليل حذف اين ضوابط با تهديد بزرگي در حوزه آبي خود مواجه شده است.
مشاور رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با يادآوري قوانين وضع شده توسط شيخ بهايي براي تقسيم آب اصفهان در زمان شاه عباس صفوي، خاطرنشان ساخت: اين موضوع بيانگر اين است که آب همواره و در تمام اعصار يکي از مهمترين چالشهاي دولتمردان ايراني بوده است.
کهرم اشاره اي هم به سفر معصومه ابتکار، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست، به اصفهان در ابتداي دوره جديد مديريت خود داشت و گفت: يکي از مهمترين موضوعاتي که در آن سفر مورد بحث و بررسي قرار گرفت، تصميم براي يکپارچه سازي مديريت زاينده رود به منظور برنامه ريزي و سياست گذاري بهتر براي احياي آن بود.
وي تاکيد کرد: اگرچه با جاري شدن آب در زاينده رود و آبگيري تالاب گاوخوني ابتکار نشان داده به تعهد خود در اين زمينه پايبند است اما هنوز تا رسيدن به شرايط ايده آل فاصله بسياري وجود دارد.
اين استاد دانشگاه افزود: البته موضوع آب و مديريت منابع و مصارف آب به ويژه با توجه به شرايط خشکسالي شديدي که کشور را فرا گرفته نياز به وضع و اعمال قوانين سختگيرانهتري دارد.
کهرم محدود کردن يا منع کشت پر آب در مناطق خشک و کم آب و وضع جرايم سنگين براي اين موضوع، الزام صنايع به استفاده از سيستمهاي تصفيه و بازيافت آب، آموزش و فرهنگسازي به منظور اشاعه الگوهاي صحيح مصرف آب، تغيير الگوي آبياري در کشاورزي را از ديگر راهکارهاي حل بحران آب در ايران برشمرد و گفت: همه مردم؛ به ويژه کشاورزان بايد بدانند تغيير و اصلاح شيوهها هر چه قدر هم که سخت باشد از نابودي کامل منابع آب سخت تر نيست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]