واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ تير ۱۳۹۴ (۱۴:۲۲ب.ظ)
هدف کارتر از سفر به خاورميانه؛ تحقق نمايش قدرت آمريکا با همراهي عربستان و اسرائيل گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج
پس از آنکه گروه 1+5 و ايران در وين، خبر توافق هسته اي را بعد از 12 سال مذاکرات اعلام کردند، واضح بود که رياض و تل آويو، اولين و تنها کشورهايي خواهند بود که از اين نتيجه اعلام نگراني کنند.
مقامات عربستان که در طول تاريخ، خود را رقيب منطقه اي ايران مي دانند، تلاش دارند از هر فرصتي براي افزايش قدرت مانور خود در منطقه استفاده کنند. از اين رو آنها به خوبي مي دانند رفع تحريم هاي عليه ايران، باعث آزاد شدن پتانسيل هاي اقتصادي و تجاري اين کشور مي شود. همچنين صنايع آمريکايي و اروپايي به دنبال بهره برداري از اين فرصت و خاتمه دادن به ضررهاي چنيدن ساله اي هستند که در نتيجه بازگذاشتن دست چين و روسيه در بازار ايران، متحمل شده اند.
اين در حالي است که رياض در عراق و سوريه در پيشبرد نياتش شکست خورد و در مقابل اين نيروهاي ايراني بودند که با کمک به ارتش بغداد، داعش و عوامل تروريستي مورد حمايت عربستان، قطر و ترکيه را عقب راندند. بر اين اساس، سعودي ها، گسترش ارتباط تهران با اروپا و آمريکا در حوزه اقتصادي را زمينه ساز پيوندهاي سياسي و بازگذاشتن دست اين کشور در تعاملات منطقه اي بر مي شمرند که مي تواند از يکه تازي عربستان و وابستگي دوستان غربي اين کشور به رياض بکاهد.
اسرائيل نيز، به عنوان موجوديتي که هرگز جمهوري اسلامي ايران آن را به رسميت نشناخت، از روابط رو به توسعه تهران با غرب مي هراسد؛ زيرا تل آويو بر اين باور است که هر چه ايران در ساختار وابستگي متقابل اقتصادي جهان بيشتر نفوذ کند، از قدرت مانور اين رژيم براي ايجاد ائتلافي عليه تهران، کاسته مي شود. علاوه بر اين به زعم تل آويو، با توجه به قدرت اقتصادي رو به رشد ايران، توان حمايتي اين کشور از حزب الله لبنان افزايش خواهد يافت.
از اين رو اسرائيل و عربستان، به دليل محدود شدن توان کنشگري شان در خاورميانه با توجه به قدرت رو به افزايش ايران شروع به بهانه جويي کردند. آنها از احتمال دستيابي تهران به سلاح هاي اتمي در لفافه توافق هسته اي سخن گفتند.
در اين ميان، ايالات متحده براي حفظ متحدين سنتي اش در خاورميانه و نشان دادن جايگاه هژمونيک خود در جهان، اشتون کارتر را به منطقه فرستاد. يک سناريوي تکراري که پيش از اين نيز، هر زمان احتمال توافق قوت مي گرفت با سفر مقامات واشنگتن به خاورميانه براي اطمينان دادن به حفظ امنيتشان، اجرا مي شد.
اما در واقع، اعلام حمايت سياسي و نظامي آمريکا از بزرگ ترين توليد کننده نفت جهان؛ يعني عربستان و قدرتمندترين لابي در آمريکا؛ يعني اسرائيل، نوعي نمايش قدرت کاخ سفيد است. آمريکا از اين طريق مي خواهد به ساير کشورهاي منطقه و نيز قدرت هاي بزرگ نشان دهد که واشنگتن نه تنها تکيه گاه کشورهاي جريان ساز منطقه استراتژيک خاورميانه است، بلکه توانايي نفوذ بر آنها را دارد.
در اين شرايط، همان گونه که کارشناسان نيز پيش بيني کرده اند سفر اشتون کارتر با تل آويو و رياض همراه به تفاهم نامه هايي جديدي در زمينه تقويت همکاري هاي نظامي، برگزاري مانورهاي مشترک و فروش تسليحات خواهد بود.
در اين ميان، پيروز نمايش مذکور صاحبان مجتمع هاي نظامي - صنعتي آمريکا هستند که از هر فرصتي براي افزايش صادرات نظامي و رونق بخشيدن بر مسابقه تسلحياتي استفاده مي کنند. از همين رو، مي بينيم وزير دفاع ايالات متحده نيز پيش از رسيدن به تل آويو، از کنار گذاشته نشدن گزينه نظامي عليه ايران در صورت لزوم سخن مي گويد.
اما در حالي که رهبران پنتاگون بر اين موضوع واقف اند که حمله نظامي به کشوري که در حال توسعه روابط و پيوندهاي اقتصادي خود با اتحاديه اروپا و اعضاي تجارت جهاني در جهانِ وابستگي هاي متقابل، نه عقلاني است و نه شدني، اين ادبيات بدون شک خوراک خبري براي افکار عمومي نگران اسرائيل، عربستان و البته داخل آمريکا است.
ولي مساله مهم در اين ميان، چگونگي اقناع شاهزاده هاي سعودي و مقامات اسرائيل است؛ زيرا آنها نيز مي دانند گزينه نظامي هرگز عليه ايران محقق نخواهد شد. همچنين اطمينان دارند قدرت تهران نه بر مبناي تسليحات هسته اي که بر پايه پتانسيل هاي اقتصادي و توان رهبري اين کشور است. در اين راستا، اعلام نارضايتي و فرافکني در رسانه ها، دنباله نمايش قدرت آمريکا و نيز راهي براي تقويت همکاري هاي امنيتي با واشنگتن است.
گسترش روابط نظامي عربستان، اسرائيل و ساير کشورهاي عرب منطقه با آمريکا به بهانه ترس از قدرت هسته اي ايران، استراتژي حضور ميليتاريستي ايالات متحده در منطقه سوق الجيشي خاورميانه را براي سکان داري تحولات و نيز نظارت بر تحرکات رقبا را محقق مي سازد.
از اين رو، اعلام نگراني از برنامه مخفي ايران براي دستيابي به سلاح هسته اي، سفر وزير دفاع آمريکا به منطقه و تقويت روابط دفاعي يک سناريوي از پيش تعيين شده پنتاگون براي خاورميانه است.
زهرا سادات حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]