واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
وداع حزنانگیز مردم ندوشن با رمضان/صد شکر این آمد و صد حیف که آن رفت
ماه مبارک رمضان از آنجا که در میان مسلمین جهان از اهمیت ویژهای برخوردار است، در هر نقطه از جهان اسلام مراسم و آداب رسومی برای آن وجود دارد و در ندوشن نیز مراسم وداع حزنانگیز مردم با ماه مبارک، شهرت یافته است.
به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، انگار همین دیروز بود که ماه رمضان در میان شوق و اشتیاق مردم مسلمان، وارد خانهها شد و امروز با چشم بر هم زدنی، به آخرین ساعات این ماه مبارک رسیدهایم. دعاهای سحر و افطار را یکی پس از دیگری ورق زدیم و امروز تا ساعاتی دیگر، دعای آخرین افطار ماه مبارک رمضان توسط مردم روزهدار زمزمه میشود. امروز که آخرین جمعه ماه مبارک رمضان است، در هر شهر و دیاری مراسمی ویژه برپاست، در جایی برای سلامتی امام زمان (عج)، آش نذری میپزند و دعا میکنند روزی در همین نزدیکیها و در یکی از نزدیکترین جمعهها، ظهور منجی را به یکدیگر بشارت دهند. در برخی مناطق نیز حضور در آرامستانها و فاتحهخوانی برای اموات، با شور و شیوهای خاص برگزار میشود. مراسم ویژه وداع با ماه مبارک رمضان در ندوشن در برخی دیگر از مناطق استان یزد نیز امامزادگان و بقاع متبرکه، شاهد حضور گسترده مردم روزهداری هستند که آخرین افطار خود را در این ماه مبارک در جوار امامزادگان باز میکنند و یک سال پربرکت، توأم با سلامتی را تا ماه رمضان دیگر از خداوند متعال طلب میکنند.
اما در برخی مناطق نظیر ندوشن، مراسم ویژه وداع با ماه مبارک رمضان در آخرین جمعه ماه مبارک برگزار میشود، مراسمی که به رغم شیرینیهای خاص خود، حزنی غریب دارد. آنجا که مردم با هم همنوا شده و ندای «الوداع، الوداع ای ماه رحمت»، «الوداع، الوداع ای ماه برکت» سر میدهند، بسیاری از مردم اشک میریزند و خداحافظی خود را در حالی که چشم امید به رحمت پروردگار دارند، زمزمه میکنند. قدمت مراسم ویژه وداع در ندوشن مربوط به قرن هفتم هجری است یکی از اهالی ندوشن در گفتوگو با خبرنگار فارس در یزد با اشاره به اینکه قدمت این مراسم به قرن هفتم هجری بازمیگردد، اظهار داشت: این مراسم از ابتدا توسط شخصی به نام ملاعلی برگزار میشد و او در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان، به مسجد جامع میآمد و در حالی که چشم به آسمان داشت، با اشعاری که زمزمه میکرد، با ماه مبارک رمضان وداع میکرد. سیدعلی طباطبایی عنوان کرد: این مراسم بعدها به صورت جمعی برگزار شد و اکنون بعد از گذشت قرنها، هنوز در میان مردم ارزش و منزلتی خاص دارد و مردم ندوشن مقید به برگزاری آن هستند. وی خاطر نشان کرد: بسیاری از افرادی که سال گذشته در این مراسم حضور داشتند، امسال در جمع وداعکنندگان نیستند و دوستان و اقوام و آشنایان آنها، در این مراسم، یاد و خاطره آنها را نیز گرامی میدارند. اجتماع تماشایی مردم ندوشن در مسجد جامع طباطبایی بیان کرد: مردم ندوشن برای برگزاری این مراسم که میراثی معنوی از گذشتگان آنها است، در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان در مقابل مسجد جامع ندوشن جمع میشوند و در فضای باز و در حالی که همگی سر به آسمان دارند، اشعاری که از گذشته تاکنون در این مراسم زمزمه میشده را قرائت میکنند. وی افزود: ابتدا بزرگترهای شهر و ریش سفیدان به پشت بام مسجد جامع میروند به قرائت قرآن و آیاتی از سورههای مائده، بقره و اسراء میپردازند و سپس بقیه به تدریج به پشت بام و صحن مسجد میروند و اشعار وداع را با یکدیگر زمزمه میکنند. نحوه قرائت این اشعار شبیه به مراسم چاووشیخوانی است و افراد مسنتر، اشتیاق بیشتری به خواندن این اشعار با صدای بلندتر دارند.
«الوداع ای ماه مبارک الوداع، دیر آمدی، زود میروی ماه مبارک الوداع، در نزد یزدان میروی، ماه مبارک الوداع، در نزد سبحان میروی ماه مبارک الوداع»، برخی دیگر از اشعاری است که در این مراسم معنوی زمزمه میشود. اشک حسرت کهنسالان و اشتیاق وصفنشدنی روزهاولیها تماشای حال روزهداران در این مراسم سنتی خالی از لطف نیست، اغلب آنها که مسنترند، از اینکه ممکن است سال آینده در جمع وداعکنندگان نباشند، اشک حسرت میریزند. روزهاولیها اشتیاقی خاص دارند و از اینکه این ماه مبارک را برای نخستین بار روزهداری کردهاند و امروز برای اولین بار در مراسم وداع شرکت میکنند، در پوست خود نمیگنجند. در این مراسم معنوی هر کس به طلب حاجتی دست به آسمان دارد و دعا برای فرج امام زمان (عج) و قرائت دعای فرج به صورت جمعی، از دعاهایی است که در طول قرنها هرگز فراموش نشده و آخرین جمعه ماه مبارک رمضان، همواره و ابتدا به نام حضرت مهدی (عج) مزین شده است. مراسم وداع با ماه مبارک رمضان در ندوشن قبل از ظهر آخرین جمعه ماه مبارک رمضان برگزار میشود اما در برخی دیگر از مناطق نظیر تعدادی از روستاهای مهریز، این مراسم در غروب آخرین روز ماه مبارک رمضان برگزار میشود. برپایی مراسم وداع به شیوههای مختلف در مناطق مختلف استان یزد در این مراسم که به افطار و نماز مغرب و عشاء متصل میشود، وداعکنندگان پس از برگزاری مراسم، ابتدا نماز مغرب و عشاء را به جماعت در مسجد و گاهی در فضای باز مسجد اقامه میکنند و سپس با شیرینی عید فطر که توسط هیئت امنای مسجد یا خیران و افرادی که نذوراتی دارند، تهیه شده، افطار میکنند. وداعکنندگان در این مناطق، با زمزمه اشعاری با مضمون خداحافظی از ماه مبارک رمضان، یکدیگر را به رسیدن عید فطر بشارت میدهند و وعده دیدار خود را در عید بندگی، عید فطر و در نماز عید فطر قرار میدهند. انتهای پیام/2464/ذ30/د1000
94/04/26 - 18:53
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 133]