واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: امام خمینی به دنبال روابط بین الملل دوستانه بود تهران - ایرنا - پایگاه اطلاع رسانی آستان مقدس امام خمینی (س) در یادداشت روز شنبه با ذکر دیدگاه رهبر کبیر انقلاب در باره روابط بین الملل، این روابط را در صورتی عاری از تعارض و ستیز دانست که با معیارها و ضوابط اخلاقی و ارزشی همراه باشد.
در این یادداشت به قلم سید محسن امامی فر می خوانیم: از منظر امام خمینی(ره) گرایش ها و ادراکات موجود در انسان، چه آن هایی که به جنبه های حیوانی او مربوط می شود و چه آن هایی که به جنبه انسانی وی تعلق دارد، از بدو خلقت به صورت بالفعل حضور ندارند؛ بلکه به مرور زمان و با فراهم شدن زمینه ها، عوامل و تمهیدات خاصی، به تدریج شکوفا می گردند.
از نظر امام(ره)، هرچند انسان در وضع طبیعی، موجودی است خونریز و خود محور و داری حب ذات شدید، لیکن فطرت توحیدی و کمال طلبش، در صورتی که زمینه بروز و رشد پیدا کند، او را بر آن می دارد تا بر خود و منطق حیوانی اش چیره شود و راه کمالات را بپیماید و از مدارج قرب الهی بالا رود و خلیفه خدا و آینه تمام نمای صفات او گردد، اما این نزدیکی به ساحت الهی در گرو خروج از خود پرستی است.
ایشان با تأکید بر این نکته که تمام تمایلات و گرایش های انسان در بدو خلقت ظهور و بروز و جهت گیری خاصی ندارند و ذات آدمی مستعد شکوفایی هردو سنخ از تمایلات حیوانی و انسانی است، از عقل و پیامبران الهی به عنوان عوامل مؤثر در شکوفاشدن خواستهای متعالی انسان و زمینه بروز و رشد فطرت الهی یاد می کند.
از این رو، عناصر شریر و خواستهای پست انسان، تنها در اثر برخورد غفلت آمیز و عدم بهره برداری از تعالیم اخلاقی و دینی و راهنمایی عقل به فعلیت می رسند.
امام خمینی(ره) همچنین، ضمن اشاره به وجود سه قوه «واهمه»، «غضبیه» و «شهویه» در درون انسان، معتقد است که این قوا سرچشمه تمام گرایشهای نیک و پست انسان به شمار می روند و از این رو، افراط و تفریط در آنها برای او بی نهایت زیان آور است.
ایشان، در باره افراط انسان در استفاده از قوه غضب و پیامدهای ناگوار آن، چنین اظهار می دارد: «بیشتر فتنه های بزرگ و کارهای فجیع در اثر غضب و اشتعال آن واقع شده است.»
براساس سخن فوق، رعایت اعتدال و پرهیز از افراط و تفریط در بهره وری از این گرایشها لازم است و تجاوز از آن، ضمن اینکه خود فرد را به تباهی می کشاند، دامن جامعه را نیز فرا می گیرد.
بدین ترتیب امام خمینی(ره) هنگام بحث از غرایز یاد شده، به همه جوانب نظر افکنده و حد متعادلی از آنها را برای رشد و کمال مادی و معنوی افراد و استمرار زندگی فردی و اجتماعی آنان ضروری دانسته است.
در بادی امر، با نگاهی به سیره عملی امام خمینی(ره)، می توان تلفیقی از آرمان گرایی و واقع بینی را در رویکرد ایشان بر سیاست خارجی مشاهده نمود. اما آنچه از تدبر در اقوال و اعمال امام خمینی(ره) بر می آید آن است که ایشان آرمان گرایی واقع بین بودند و حتی در مواردی که به ظاهر حاکی از آرمان گرایی یا واقع گرایی ایشان است، صبغه هایی از دو رویکرد ملاحظه می شود.
عنایت به این نکته و نیز برداشتی که امام از سرشت انسان ارائه می دهد، می توان گفت که از منظر ایشان اساس روابط بین الملل را ترکیبی از دو حالت ثبات و آرامش و جنگ و منازعه تشکیل می دهد.
به اعتقاد امام(ره)، اگر کارگزاران روابط بین الملل افرادی باشند که صرفا به جنبه های حیوانی و تعلقات دنیایی اهتمام داشته و دارای روحیه پرخاشگری و ستیزه جویی باشند، منازعه و جنگ در روابط بین الملل اجتناب ناپذیر خواهد بود، اما در صورتی که این کارگزاران بر اساس معیارها و ضوابط اخلاقی و ارزشی عمل کنند، تلاش می ورزند تا روابطشان در سطح بین المللی دوستانه و عاری از تعارض و ستیز باشد.
شاید بتوان یکی از انگیزه های تلاش بی شائبه دولت یازدهم و تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در جهت ایجاد مصالحه با کشورهای طرف مقابل بر سر پرونده هسته ای را در راستای تحقق هر چه بیشتر روابط دوستانه بدون ستیز و تعارض در نظام بین الملل با حفظ سه اصل عزت، حکمت و مصلحت در سیاست خارجی دانست و این همان سیاستی است که مد نظر رهبر کبیر انقلاب اسلامی و مقام معظم هبری است.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی آستان مقدس امام خمینی (س)
اول**1577
20/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]