واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ تير ۱۳۹۴ (۱۵:۶ب.ظ)
چند شغله بودن براي پول بيشتر يا زندگي تجملي؟ موج - پديده چند شغله بودن بنابر اعتقادات اقتصادي عده اي نه براي زندگي تجملي و مرفه گونه که براي گذران زندگي و دريافت حقوق بيشتر است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، معروف است که در قديم يک نفر کار مي کرد و ده نفر مي خوردند؛ اما امروز 10 نفر کار مي کند تا يک نفر بخورد. اين جمله را حتما در خيلي جاها شنيده ايد. البته افتان و خيزان دهه 60 و سونامي جمعيتي در اين دهه در تغيير شرايط اقتصادي بي اثر نبوده است.
عده اي معتقدند که آشفتگي بازار کار يکي از دستاوردهاي دولت هاي نهم و دهم بود که جمعيت بيکار کشور را به مرز سه ميليون نفر و براساس اسناد غيررسمي به بيش از پنج ميليون نفر رساند. البته اين در حالي است که هم اکنون 4.5 ميليون دانشجو به زودي از دانشگاه هاي کشور فارغ التحصيل شده و وارد بازار کار خواهند شد.
هر چند آمار ضد و نقيضي از بازار کار در کشور داده مي شود با اين حال به غير از آناني که بيکار هستند تعداد بسياري هم دو شغله يا چند شغله هستند؛ يعني صبح تا بعدظهر در يک جا و تا پاسي از شب در جاي ديگر کار مي کنند. صبح کارمند هستند و بعدظهر راننده تاکسي يا دستفروش يا مغازه دار يا... کار به جايي هم کشيده مي شود که اکثرا خانواده خود را نمي بينند. از طرفي تداخل شخصيتي هم در اين ميان پيدا مي کنند؛ چرا که مجبور مي شوند در نقش هاي گوناگون امرار معاش کنند. از طرفي هماني نباشند که متناسب با تحصيلاتشان هستند. اين امر به خاطر تامين معاش است و البته نمي تواند جز اين دليل ديگري داشته باشد. عده اي هم براي اينکه راحت تر زندگي کنند و اندکي پول بيشتري داشته باشند چند جا کار مي کنند.
بر اساس آخرين پيمايش ميداني صورت گرفته در کشور از مجموع ۲۱ ميليون نفر شاغل کشور در سال ۱۳۹۲، بيش از ۴۰۰ هزار نفر از شاغلان اظهار کردهاند که بيش از يک شغل داشتهاند که ۱۵ درصد آنان، شغل اصليشان مزد و حقوقبگير بخش عمومي و ۱۹.۴ درصد مزد و حقوقبگير بخش خصوصي بوده و ۶۵.۶ درصد در ساير بخشهاي عمومي مشغول فعاليت بودهاند. علت اين امر هم ناشي از عدم دريافت حقوق مناسب است؛ چرا که اگر فردي حقوق مناسب داشته باشد بي دليل است که بخواهد خود را زجر دهد. اين همه که مي گويند جامعه به سمت تجمل رفته است تا يک درصد صحيح است. اينها بهانه تراشي هايي است که دولت از طريق برخي رسانه ها در جامعه ترويج مي دهد تا اينگونه نشان دهد که مردم زياده خواه هستند.
در صورتي که در واقع مردم زياده خواه نيستند. شرايط اقتصادي به سمتي رفته است که مجبور هستندکه دو شغل يا سه شغل داشته باشند. با اين حال دو شغله يا چند شغله بودن افراد هر چند ممکن است وضع معيشتي خانواده را بهبود ببخشد اما بر ميزان بهرهوري، سلامت جسمي و روحي افراد، ميزان تعامل با اعضاي خانواده و ... تاثيرگذار خواهد بود. از سوي ديگر، انجام چندين شغل توسط يک فرد، ميتواند سلب فرصتهاي شغلي از افراد فاقد کار شود. به نظر ميرسد تعادل ميان درآمد و نرخ تورم و پايداري شغلي تا حد زيادي مانع روي آوردن افراد به انجام چندين شغل شود. با اين حال اين تعادل تا مدت ها ايجاد نمي شود به خصوص امسال که يکي از سالهاي سخت اقتصادي است آن طور که يکي از اعضاي اتاق بازرگاني گفته است.
همه به نوعي مجبور هستند با اين شرايط معيشتي کنار بيايند. پس اينقدر اين فرهنگ اقتصادي ضعيف را نبايد پرورش داد که عده اي براي تجملي زندگي کردن چند شغله شده اند. به جاي آن جلوي ابوالمشاغل هايي را بگيرند که هم صبح مدير هستند و هم شب. با اينکه چند سالي از قضيه ابوالمشاغل ها و آقايان خاص مي گذرد با اين حال هيچ رويه اي براي برخورد با آنها در نظر گرفته نمي شود؛ چرا که اگر تعدادي از اينها از کرسي چندم خود استعفا دهند راه براي جوان ترها و با استعدادها باز مي شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]