واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ تير ۱۳۹۴ (۱۲:۴۲ب.ظ)
اقتصاد کم کربن راهي براي کاهش انتشار گازهاي گلخانه اي موج- گروه اجتماعي؛
ايران در حال حاضر رتبه هفتم انتشار گازهاي گلخانه را دارد، کشورهاي پيش از ايران در توليد گازهاي گلخانه اي، کشورهايي مثل: چين، ايالات متحده اند که داراي اقتصاد هايي بزرگي و با ارزش افزوده بالايي هستند، اما متاسفانه ما در کنار ارزش افزود پايين تر از اين کشورها و برخلاف جمعيت اندک براي رسيدن به رشد اقتصادي معقول، منابع انرژي بيشتري را مصرف مي کنيم.
توليد نفت و پالايش و پخش آن، توليد گازهاي گلخانهاي را به دنبال دارد و داشتن محدودههاي شهري بزرگ نيز عامل مهم ديگر اين توليد بالاست. محدودههاي شهري با محدودههاي مسکوني تجاري بزرگ، نقش مهمي در انتشار گاز گلخانهاي برخوردارند؛ اين افزايش انتشار به دليل عدم بهينهسازي سوخت است. ناشي از فرهنگ پايين ما در مصرف سوخت در محدودههاي شهري است.
باوجوداين که توليد و انتشار گاز گلخانهاي به ازاي توليد در کشور ما زياد است، در طول ساليان گذشته به فکر بهينهسازي و کاهش مصرف، نوسازي تجهيزات صنعتي و مليمان نبودهايم. ما با تجهيزات فرسوده مجبوريم براي رسيدن به مقدار معيني ارزشافزوده نسبت به بقيه کشورها ممکن است 4-5 برابر بيشتر مصرف سوخت داشته باشيم و بهطور طبيعي اين افزايش مصرف متناظر با انتشار گازهاي گلخانه است؛ يعني ما هم زيرساختهاي ضعيفي داريم و هممقدار مصرف بيرويه!
به نظر ميرسد، در حال حاضر انتشار گازهاي گلخانه در کشور هزينه معناداري ندارد اما اگر فرآيند، به نتيجه رسيدن توافق جديد آبان در پاريس بر توليدکنندگان گازهاي گلخانهاي سرعت پيدا کند و به دلايلي کشور ما هم به دليل توليد بالا مشمول کاهش انتشار اجباري شود ميتواند تبعات فراوان اي براي کشور داشته باشد.
تبعات اين ضعف ساختاري در کشور ما اين است که در کشور بايد در زمان معيني کاهش انتشار معناداري را داشته باشيم؛ يعني صرف هزينه هنگفت و تغييري که مباني مصرف انرژي در کشور و تجهيزات صنعتي را بهبود ببخشد.
براي بهبود وضعيت و کاهش انتشار گازهاي گلخانهاي در کشور از سال گذشته برنامهاي تحت عنوان «برنامه اقتصاد کمکربن» در حال تصويب در هيات دولت است و عملا کشور در آينده مستقل از اينکه در سطح بينالمللي مشمول کاهش انتشار اجباري شود، بهطور خاص برنامهاي را تدوين ميکند، به طورحتم اين طرح براي کشور در بلندمدت مقرونبهصرفه خواهد بود.
بايد توجه داشته باشيم،ممکن است با تصميمات اخذشده آبان 95 در پاريس در خصوص کشورهاي توليدکننده گازهاي گلخانهاي معين ميشود که کشورهايي که بيشترين ميزان توليد رادارند، مشمول کاهش انتشار اجباري شويم.
بهرغم اينکه سهم عمده انتشار گازهاي گلخانهاي محصول فرآيند صنعتي شدن بوده است و ايران در سالهاي اخير به جمع توليدکنندگان عمده گازهاي گلخانهاي پيوسته است ممکن است ايران هم مشمول کاهش اجباري شود.
درواقع تمامي کشورها در نشست پاريس درصدد هستند که برنامهاي معين تحت نظر اقدام ملي دنبال کنند، برخي کشورها برنامههاي خودشان را اجرا کردند و بايد تا سپتامبر برنامههاي خود را ارائه کنند.
اما تفاوت کشورها در اين است که کشورهاي توسعهيافته عمد تا اجبار در کاهش انتشار دارند اما کشورهاي درحالتوسعه برايشان اين برنامه يک برنامه داوطلبانه خواهد بود.
ايران نيز در حال تهيه برنامههايي پيش از مهلت مقرر است، اين برنامه که داراي سطح ملي اجرايي است، بازخورد و هسته اوليهاش در دفتر تغييرات آب و هوايي سازمان محيطزيست قرار ميگيرد پسازآن در اختيار کارگروه ملي و پسازآن در اختيار دولت قرار خواهد گرفت تا مشخص شود که دولت در چه سطحي تقاضا پذيرش مسووليت دراينباره را دارد.
عليرغم روند کند حرکت براي کاهش ميزان توليد انتشار گازهاي گلخانهاي در کشور اما بايد به اين مهم توجه داشته باشيم که پيشازاين چنين انگيزهاي در کشور در خصوص کاهش انتشار وجود نداشته و ميتوان با توجه به نگاه خاص دولت به برنامه محيط زيستي آينده بهتري را براي آن داشته باشيم.
محسن ناصري مدير طرح ملي تغييرات آبوهوا سازمان محيطزيست
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]