واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نقش چین و روسیه در نفی بازگشت خودکار تحریمها تهران- ایرنا - پایگاه اینترنتی امید هسته ای ایرانیان در یادداشت روز دوشنبه، به بررسی نقش آفرینی روسیه و چین برای رفع مشکل بازگشت خودکار تحریمها پرداخت.
در این یادداشت به قلم حسن محمدی آمده است: Snap Back (بازگشت فوری)در روزهای پایانی مذاکرات وین مهمترین آزمون روسیه و چین محسوب می شود. یکی از موارد مهم اختلافی میان ایران و گروه 1+5 که اتفاقا موجب شکاف در درون گروه 1+5 شده بود مساله بازگشت خودکار(آمریکا،فرانسه و انگلیس) و یا مدیریت شده(روسیه و چین) تحریم هاست که صرفا نیازمند تصمیم سیاسی است.
آمریکا، فرانسه و انگلیس معتقدند که باید مساله بازگشت خودکار تحریم ها در دستور کار باشد تا درصورت تخلف از سوی ایران نیازمند رای شورای امنیت نباشند، آن هم شورای امنیتی که روسیه و چین هر دو از حق وتو برخورداند و همواره در برابر تصمیم گیری های سخت علیه ایران در مقابل غرب ایستاده اند، و دقیقا به همین دلیل است که ایالات متحده آمریکا تاکید بر Snap Back دارد.
درواقع با نزدیک شدن دیدگاه ها و عبور احتمالی از شکاف ها، طرفین با یکدیگر قرار می گذارند که در یک مسیر مشترک حرکت کنند اما دیوار بلند بی اعتمادی طرفین نسبت به یکدیگر به گونه ای است که هیچ یک از طرف های مذاکره کننده نمی توانند تحقق کامل آن را تضمین کنند اما می پذیرند که اقدامات باید به صورت متقابل باشد و اعلام می کنند که «اگر» تمام این اقدامات محقق شوند، نتیجه آن مورد رضایت آنها خواهد بود. چنین رضایتی زمانی حاصل می شود که طرفین بتوانند از کیفی بودن متن بکاهند و بر کمی بودن آن بیافزایند.
درواقع یکی از دلایل اختلاف بر سر Snap Back عدم اعتماد ایران، روسیه و چین به اعضای غربی گروه 1+5 است که معتقدند شکل گیری چنین تفاهمی می تواند فضای تفسیرهای شخص محورانه را در آینده بر توافق تحمیل کند و هر رئیس جمهوری در آمریکا می تواند با تفسیر خود ایران را متهم به Brack Out (گریز هسته ای) کرده و سپس درخواست Snap Back (بازگشت فوری)نماید.
لذا در سه روز پایانی روسیه و چین یکی از بازیگران موثر در روند توافق جامع هستند و در صورتی که با دیگر اعضای گروه 1+5 بر سر این موضوع اختلاف داشته باشند ایران در ساعات پایانی مذاکرات سهل تر در امتیاز گیری ها و بده بستان های دیپلماتیک ورود می کند.
ناظران و خبرنگاران حاضر در مقابل هتل کوبورگ معتقدند که نقش آفرینی اندک روسیه و حضور غیرفعال چین اگرچه در مجموع می توان در ارزیابی ها این بی تحرکی ها را به سود ایران دانست اما در ساعات پایانی مذاکرات نقش این دوکشور برای حل و فصل موضوع Snap Back بسیار مهم است.
نگارنده مطلع شده است که جمهوری اسلامی ایران بازگشت خودکار تحریم ها را در راستای سیاست های مدبرانه خود نمی داند و یکی از مهمترین موضوعاتی که به ساعات پایانی نیز مربوط است تصمیم گیری گروه 1+5 بر سر همین مساله است به جای بازگشت خودکار تحریم ها روند کنترل شده آن پیش برود و سوء تفسیرها در آینده بر «توافق» سایه نیاندازد.
منبع: پایگاه اینترنتی امید هسته ای
اول**1577
15/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]