واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ تير ۱۳۹۴ (۱۶:۳۲ب.ظ)
بازگشت دوباره ايران به بازارهاي جهاني نفت و گاز/تلاش ايرانيها براي جذب سرمايهگذاران بينالمللي موج - بازگشت دوباره ايران به بازارهاي جهاني نفت و گاز پس از به نتيجه رسيدن مذاکرات هستهاي و لغو تحريمها، سبب گمانه زنيهاي زيادي شده است و بسياري از صاحبنظران بر اين باورند که ورود ايران به بازار خبر خوبي براي بسياري از توليدکنندگان نخواهد بود.
به گزارش خبرگزاري موج، تيم موريک، نويسنده، که ماه آوريل به خوانندگان هشدار داده بود که رفع تحريمهاي ايران، موجي از نفت را روانه بازار نفت که هم اکنون با مازاد عرضه رو به روست، ميکند؛ شايد بتوان گفت افزون بر نفت، موج عظيمتري از گاز طبيعي ايران در راه باشد.
بر اساس اين گزارش، انتظار ميرود پس از لغو تحريمهاي ايران در پي توافق احتمالي ميان تهران و کشورهاي گروه ۱+۵ در مذاکرات هستهاي، توليد گاز ايران را چند برابر خواهد کرد.
طبق گزارش بررسي آماري بريتيش پتروليوم (بي.پي) درباره انرژي جهان در سال ۲۰۱۵، ذخاير اثبات شده گاز طبيعي ايران ۳۴ تريليون متر مکعب برآورد شده است؛ هيچ کشوري در جهان اين مقدار گاز ندارد.
حميدرضا عراقي، مدير عامل شرکت ملي گاز ايران و معاون وزير نفت اين کشور، در مصاحبهاي با بلومبرگ، گفت: ايران برنامههايي دارد تا ظرف پنج سال آينده توليد گاز خود را روزانه به يک ميليارد و ۲۰۰ ميليون متر مکعب برساند؛ توليد کنوني ايران ۸۰۰ ميليون متر مکعب در روز است.
ايران همچنين قرار است به يک صادرکننده بزرگ گاز در جهان بدل شود؛ عراقي نيز عنوان کرده است که در چهار سال آينده ظرفيت صادرات بايد هفت برابر شود و به ۲۰۰ ميليون متر مکعب در روز برسد.
موريک ميگويد که در گزارشهاي پيشين خود به خوانندگان توضيح داده است که ايران در نظر دارد پس از تکميل بخش پاکستاني خط لوله آي پي به پاکستان گاز صادر کند که قرار است بخشي از اين خط لوله را شرکتهاي چيني براي پاکستان تکميل کنند.
قرار است در گام نخست، ايران همکاري شرکتهاي انرژي خارجي و سرمايه آنها را در ميدان گازي پارس جنوبي جلب کند، اين ميدان مشترک گازي در خليجفارس واقع در بخش قطري، گنبد شمالي نام دارد و بزرگترين ميدان گازي جهان به شمار ميرود.
سهم ايران از اين ميدان حدود ۱۴ تريليون متر مکعب گاز است که اين مقدار هشت درصد کل ذخاير گازي جهان را شامل ميشود؛ اين ميدان همچنين ۱۷ ميليارد بشکه ذخاير ميعانات گازي دارد.
هم اکنون برداشت گاز از برخي فازهاي ميدان گازي پارس جنوبي در حال انجام و قرار است تا سال ۲۰۱۶ اين رقم به هفت تريليون فوت مکعب در روز برسد.
ايران به دنبال جذب ۱۰۰ ميليارد دلار سرمايه در صنعت نفت و گاز خود است؛ بخشي از اين سرمايه قرار است از بازگشت دوباره ايران به بازارهاي گازي تأمين شود.
ايران در نظر دارد با رونمايي از مدل نهايي قراردادهاي جديد نفتي خود سود سرمايهگذاري بسيار جذابي را براي سرمايهگذاران در بخش انرژي فراهم کند، بهتازگي شرکتهاي نفتي اروپايي براي مذاکره درباره شرايط همکاري در آينده با ايرانيها پس از لغو تحريمها به تهران سفر کردهاند.
به نظر ميرسد که افزايش برداشت گاز طبيعي از ميدانهاي ايران خبر بدي براي روسيه و شرکت گازپروم باشد، زيرا؛ در صورت لغو تحريمها اروپاييها ميتوانند نخستين خريداران گاز ايران باشند که دهها سال است هم اکنون از گازپروم خريد ميکنند و اين به معناي ظهور يک رقيب تازه در بازار خواهد بود.
بر اساس اين گزارش، ايران اعلام کرده است که ميتواند سالانه ۲۵ تا ۳۰ ميليارد متر مکعب گاز به اروپا صادر کند؛ تهران اکنون در حال بررسي هشت مسير خط لوله براي انتقال اين مقدار گاز به اروپاست.
توان ايران براي تأمين بازارهاي خارجي ميتواند برنامههاي توليدکنندگان آمريکايي که گاز مايع را به آسيا و مقاصد ديگر صادر ميکنند را نيز با چالش روبرو کند.
يکي از بزرگترين وارد کنندگان نفت جهان در هند در مصاحبهاي با بلومبرگ گفت: ورود ايران به بازار مانند به وجود آمدن يک منبع بينهايت گاز است که تا امروز از آمريکا ميآمد و اين وضع ميتواند کنترل قيمت را از دست آنها خارج کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]