محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842217387
به «زمان» فرصت دادن / چگونگی تعامل امام حسن(ع)با واقعیتهای زمانش
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
به «زمان» فرصت دادن / چگونگی تعامل امام حسن(ع)با واقعیتهای زمانش وبلاگ > خبر وبلاگ - حجت الاسلام دکتر محمد مسجدجامعی
1. قبیله قریش در سرزمین وسیع جزیرة العرب موقعیتی ویژه و منحصر به فرد داشت. آنچه در این قلمرو وسیع وجود داشت مرکب بود از قبائل مختلف عرب که به دلائل گوناگون عموماً در جنگ و ستیز بودند و لذا هیچ نوع مرکزیت سیاسی و قدرت مرکزی¬ای وجود نداشت.
اما علیرغم این همه مکه و مراسم حج یک نهاد شناخته شده و مورد احترام بود. این تنها عامل مشترک اجتماعی ـ دینی و اجتماعی ـ سیاسی به شمار می¬آمد. عاملی که موجب اهمیت یافتن قبیله قریش می-گردید. قبیله بزرگی که در مکه سکونت داشت و امور حج را اداره می¬کرد و کم و بیش همگان برتری و سیادت او را پذیرفته بودند.
پیامبر (ص) خود از قبیله قریش بود اما پس از ابلاغ رسالتش قریشیان بیش و پیش از دیگران در برابرش ایستادند. این ماجرا تا پایان دوران مکه ادامه یافت. هم اینان بودند که هیئتی به حبشه فرستادند تا پادشاه آنجا پناهندگان مسلمان را بازگرداند و اینان بودند که پیامبرو خانواده و اصحابش را تحت محاصره اقتصادی و اجتماعی قرار دادند و بالاخره با ابتکار آنان بود که قبائل مختلف به قصد کشتن پیامبر گرد آمدند که منجر به مهاجرت حضرتش به مدینه گردید.
پس از ورود پیامبر به مدینه تهدید اصلی و تحریک دیگران برای مقابله با مسلمانان، نیز همچنان از جانب آنان بود. جریانی که تا هنگام فتح مکه ادامه یافت. اما از آن پس قریشیان تغییر موضع دادند. منفعت و مصلحت در پذیرش آئین جدید بود. خصوصاً که آئین جدید جامعه¬ای به مراتب نیرومندتر و بلکه ثروتمندتر از جامعه پراکنده و فقیر قبلی پی افکنده بود. مضافاً که شرائط به گونه¬ای بود که احتمال نیل به قدرت و ثروت بیشتر را قوّت می¬بخشید.
مدتی بعد پیامبر رحلت فرمود. نظام سیاسی جدید نه بر اساس وصیت آن حضرت که بر اساس موقعیت قبیله قریش در بین اعراب آن زمان شکل گرفت. در داستان سقیفه هنگامی که انصار به رقابت با مهاجرین برخاستند خلیفه دوم گفت که اعراب جز به قریشیان سر فرود نخواهند آورد که این خود نشانی از جایگاه این قبیله بود.
در این میان امام علی (ع) در همان وضعیت پیامبر تا قبل از فتح مکه قرار گرفت. امام بر وصایت پیامبر تأکید می¬فرمود و قریشیان به راه خود می¬رفتند و البته توده مردم هم بنا به سنّت تاریخی، از آنان تبعیت می¬کردند. اگرچه می¬توان گفت که اصولاً با آنان هم¬اندیشه بودند. مسئله بیش از آنکه تبعیت باشد سنخیت فکری بود. بعدها امام به طور مکرر از رویگردانی قریشیان گلایه و شکایت کرد.
2. قدرت و شبکه قدرت پس از رحلت پیامبر (ص) عملاً در دست قریشیان بود. فرمانداران و فرماندهان نظامی از میان آنان انتخاب می¬شدند. اگرچه تا پایان دوران خلیفه دوم به دلائل مختلف تخلفات بزرگ و رفتارهای لجام گسیخته کمتر اتفاق می¬افتاد. اما از آغاز دوران خلیفه سوم و مخصوصاً در نیمه دوم آن اوضاع به شدت دگرگون شد. اولاً شاخه بنی¬امیه بخش مهمی از قدرت را قبضه کرد که به مراتب کمتر از سایر قریشیان به ضوابط و شعائر دینی اهمیت می¬داد و ثانیاً سخت¬گیری و نظارت خلیفه قبلی از میان رفته بود. مضافاً که ثروت بی¬کران ناشی از غنائم جنگی و کثرت اسیران زن و مرد و به ویژه زن، جامعه بسیط و بدوی آن ایام را در خود غرق ساخته بود. و این مشکلات عدیده¬ای ایجاد کرده بود.
شرائط طاقت فرسای جدید اعتراض¬های فراوانی را برانگیخت. اما گوشی برای شنیدن وجود نداشت. قدرت بدستان در پی کامجویی و انتقام گرفتن از فقر و گرسنگی و محرومیت¬های دوران گذشته بودند. تا آنکه خلیفه به قتل رسید.
جامعه از هم پاشیده بود. گویی همگان خود را گم کرده بودند. بحران به وجود آمده صرفاً بحران حاکمیت و شبکه حاکمیت نبود، بحرانی اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی و دینی بود. در چنین اوضاع و احوالی امام علی (ع) را به قدرت برداشتند.
3. این برای قریشیان قابل قبول و قابل تحمل نبود. لذا یا در برابر آن حضرت دست به شمشیر بردند و یا پای در دامن کشیدند و از یاریش بازایستادند. بازایستادنی که عملاً تأثیرگذار بود و این به دلیل موقعیت این افراد در نزد توده مردمی بود که حق و باطل را بر اساس گرایش افراد شناخته شده قریشی، درمی¬یافتند.
نخستین موج مخالفت مسلحانه به داستان جنگ جمل باز میگردد که بخشی از قریشیان صاحب نفوذ آن را به راه انداختند که سران¬شان در طی جنگ کشته شدند و بقیه به سوی معاویه شتافتند. کشته شدگان مدعیانی بودند که خود را به مراتب شایسته تر از معاویه می¬انگاشتند و نمی¬توانستند به زیر پرچمش درآیند و اگر مخالفت¬شان با امام نبود با او می¬جنگیدند و به احتمال فراوان در جنگ بین آنها و معاویه، توده مردم جانب اینان را می¬گرفتند. چراکه به مراتب خوشنام¬تر و باسابقه¬تر از معاویه و دودمانش بودند.
به هر حال پس از جنگ جمل شخصیت¬های قریشی مخالف با امام یا کشته شدند و یا از صحنه به کنار رفتند و یا به لشگر معاویه پیوستند و او هم مقدم¬شان را گرامی داشت.
4. فارغ از این همه معاویه امتیاز دیگری داشت. او از ابتدای سقوط منطقه شامات استاندار آن منطقه بود و در دمشق استقرار داشت. ابتدا برادرش یزید بن ابوسفیان این سمت را داشت که اندکی بعد زندگی را بدرود گفت و جانشین او گردید. به این ترتیب او پرسابقه¬ترین فرد در مقایسه با فرمانداران دیگر بود. مضافاً که او نه تنها مشمول سخت¬گیری¬های خلیفه دوم نبود که نسبت به وی دیدگاهی مثبت داشت و او را «کسرای عرب» می¬نامید. طبیعتاً در دوران عثمان دست او برای انجام هر اقدامی باز و کاملاً باز بود.
اما نکته اصلی به خود جامعه شام مربوط می¬شود. این منطقه بخشی از امپراطوری روم شرقی بود اما بومیانش عموماً سامی بودند و با زبان و فرهنگ و آداب و رسوم سامی و آرامی می¬زیستند. از قرن دوم میلادی به بعد قبائل بزرگی از داخل جزیرة العرب به این نواحی کوچیدند که زبان و فرهنگ خود را حفظ کردند و عموماً مسیحیت را پذیرفتند که آئین رسمی امپراطوری بود.
اینان بخشی از امپراطوری متمدن و پیشرفته روم شرقی بودند و طبیعتاً متأثر از آن و در عین حال با زبان و فرهنگ عربی و یا شاخه¬های مختلف زبان و فرهنگ سامی که بهر حال به یکدیگر نزدیک بودند. و البته به دلیل منوفیزیت بودن مشکلاتی با دین رسمی امپراطوری داشتند که این خود عاملی برای استقبال از مسلمانان شد.
ورود اسلام به این منطقه در مواردی با جنگ همراه بود، اما مهم این است که بومیان عرب زبان و سامی زبان با آئین جدید چندان احساس بیگانگی نمی¬کردند. مضافاً که فاتحان کم و بیش فرهنگی مشابه آنان داشتند و مهمتر آنکه ساختار اجتماعی هر دو قبیله¬ای و عشیره¬ای بود.
5. سیاست معاویه همراهی با شامیان بود. اصولاً خاندان اموی از گذشته¬های دور با شام ارتباط تجاری داشتند و لذا آنها را خوب می¬شناختند. شاید به همین علت بود که تعداد فراوانی از فرماندهان جنگ با شامیان، از بنی¬امیه بودند.
خود معاویه فرهنگ شامی را می¬پسندید و عمیقاً تحت تأثیر آن بود. فرهنگی به مراتب توسعه¬یافته¬تر از فرهنگ بدوی جزیرة العرب. همسرش، مادر یزید، از مسیحیان شام بود، چنانکه همسر یزید نیز این چنین بود و بخش مهمی از مشاورانش همچون سرجون معروف ـ همان فردی که معاویه به وی سفارش کرد و این که در موارد بحرانی به نظراتش گوش فرا دهند و همو بود که استانداری ابن زیاد بر کوفه را پیشنهاد کرد ـ مسیحی بودند.
متقابلاً اسلام معاویه هم به دلائل متعددی برای شامیان جاذبه بیشتری داشت. مسئله این نبود که معاویه مبلّغ اسلامی متناسب با منافع خویش بود، این هم بود که به احتمال فراوان، شامیان هم خواستار چنین اسلامی بودند.
این کنش و واکنش نیروی عظیم و منظمی فراهم ¬آورد، چراکه متکّی به یک جامعه منسجم و توسعه یافته بود که آئین جدید به سرعت به بخشی از هویت او تبدیل شده بود و این تفاوت می¬کرد با نیروی نامنظم و ناهمگن و عملاً بدوی و عقب مانده¬ای که صرفاً با انگیزش¬های موردی می¬باید گرد آیند و وارد کارزار شوند. کسانی که به تعبیر خلیفه دوم نه امیرشان را تحمل می¬کردند و نه امیرشان آنها را والبته این سخن به دوران او بازمی¬گردد که جامعه کوفه مشکلات به مراتب کمتری داشت.
دقیقاً به همین علت بود که نیروی شام برای مدت یک قرن و تا آخرین لحظه از یک دودمان ستمگر و خونریز دفاع کرد. شکست نهایی امویان نه به دلیل ضعف لشگریان شام که عمدتاً به دلیل قوت و کثرت مخالفان بود که ابومسلم خراسانی فرماندهی آن را به عهده داشت و بخش مهمی از سپاهیانش ایرانیانی بودند که از جور امویان به جان آمده بودند. لشکر او نه از قبائل عراق و مناطق شرقی، بلکه کسانی بودند که همچون شامیان می¬توانستند یک نیروی پایدار و مدیریت¬پذیر را تشکیل دهند و بعدها عباسیان با تکیه به همین نیرو استقرار یافتند.
6. امام علی بن ابیطالب (ع) در جنگ صفین در برابر چنین نیروی منظم و منسجمی قرار داشت که هسته مرکزی سپاه معاویه را تشکیل می¬داد و او را رهبر دینی و دنیوی خود می¬دانست و بدان افتخار می-کرد. اساساً اسلام آنان همانی بود توسط معاویه تفسیر شده بود و چنانکه گفتیم این تفسیر هماهنگ با ذوق و سلیقه آنان نیز بود. اگرچه در لشگر معاویه نیز افراد و قبائل پراکنده و غیرمنظم هم کم نبودند که بعدها جنایات فراوانی مرتکب شدند.
امام با تکیه بر اصحاب مؤمن و پاک¬باخته خویش که بسیاری از آنان از اصحاب پیامبر نیز بودند، در برابر معاویه ایستاد. این افراد توده لشکریان را به حقانیت امام دعوت می¬کردند و اینکه در کنار حضرتش در برابر معاویه بایستند و البته این فراخوانی بسیار کارگر افتاد. اما هنگامی که جنگ به طول انجامید و عده زیادی کشته شدند و مشکلات ناشی از عدم انسجام لشگر امام پدیدار گشت، بهانه¬جویی¬ها آغازیدن گرفت. به ویژه که حضرت جنگ با معاویه، و نیز اصحاب جمل را، جنگ با اهل قبله¬ای می¬دانست که طغیان و سرکشی کرده¬اند و لذا نمی¬توان اموالشان را به غنیمت و یا مردان و زنانشان را به بردگی گرفت. این برای کسانی که تا چندی پیش عموماً جنگ را برای گرفتن غنیمت ـ اعم از مالی و انسانی ـ می-خواستند و یا این عامل آنان را به نبرد تشویق می¬کرد، غیرقابل درک بود.
اما معاویه چنین مشکلاتی نداشت. نه به لحاظ نیرو و انسجام داخلی و نه به لحاظ فکری و عقیدتی و ضرورت رعایت ضوابط شرعی. حتی اگر کار به حکمیّت هم نمی¬کشید و معاویه شکست می¬خورد اما در مجموع لشگر شام توان ترمیم خویش را داشت و لشکریان امام حتی در صورت پیروزی با بهانه¬جویی-های مختلف در برابرش می¬ایستادند. بهانه¬جویی¬هایی که عمدتاً و بلکه کلاً به دلیل عقب¬ماندگی فکری و فرهنگی و بدویت اجتماعی و نیز سعه صدر و آزادمنشی امام بود.
داستان حکمیّت در نهایت به تولد خوارج و اساساً فکر خارجی انجامید و به دلیل سنخیت این مبانی و اندیشه¬ها با اوضاع و احوال عمومی بین النهرین و شرق اسلامی، تا مدتها یکه تاز گردید و بالاخره نه با اقدامات نظامی که به دلیل دگرگونی شرائط تضعیف شد و از میان رفت.
امام در برابر خوارج به استدلال و نصیحت پرداخت که به احتمال فراوان برای نخستین بار بود که پس از رحلت پیامبر چنین اتفاقی می¬افتاد و اینکه خلیفه مستقیماً با معارضانش سخن ¬گوید و صحبت¬های آنان را بشنود و استدلال کند. پس از این گفتگو بخش مهمی از آنان از مخالفت روی تابیدند و اقلیتی پای فشردند و دست به شمشیر بردند که به جز اندکی همگی کشته شدند.
مدتی بعد معاویه به تحریک پرداخت و گروه¬هایی را فرستاد که به قلمرو خلافت امام تعرض کنند و ناامنی بپراکنند و چنین کردند که خطبه¬های حضرت در پایان عمر شریفش در آنجا که مردم را به مقاومت در برابر این دست¬¬اندازی¬ها فرامی¬خواند، ناظر به همین حوادث است.
7. مدتی بعد حضرت به شهادت رسید و امام حسن (ع) جانشین پدر شد. نخستین اولویت دفع شرارت¬های لشگریان شام بود و این با جنگی که معاویه طالب آن بود، قابل حصول بود.
هدف معاویه حاکمیت بر تمامی قلمرو اسلامی بود نه صرف منطقه شام. مهمترین معارض، امام مجتبی (ع) بود. او لشگر را برای مقابله آماده کرد. امام هم به اجبار کوشید تا لشگر خویش را فراهم آورد، اما شرائط از دوران پدر هم سخت¬تر شده بود و این در درجه نخست به شخصیت و سوابق امام علی (ع) بازمی¬گشت. از نظر ما شیعیان که هر دو را امام معصوم و مفترض الطاعة می¬دانیم مسئله متفاوت است با دیدگاه لشکریان عراق در آن ایام.
امام علی (ع) حتی در نزد مخالفانش جایگاهی بسیار ویژه در تاریخ اسلام داشت و جز در منطقه شام که عمیقاً تحت تأثیر تبلیغات معاویه بود، دیگران بدان اعتراف داشتند. و طبیعتاً امام حسن (ع) که جوان هم بود، چنین موقعیتی نداشت و نمی¬توانست داشته باشد.
علیرغم این همه امام کوشید لشگریان را گرد آورد. اما از ابتدا معلوم بود که این لشگر در نهایت فاقد قدرت و حتی انسجام لازم برای رودر رویی با شامیان است. مخصوصاً که معاویه می¬کوشید از طریق ارتباط با فرماندهان لشگر امام، با تطمیع و احیاناً تهدید، آنان را به سوی خود جلب کند. ابتکاری که بسیار مؤثر افتاد و لشکر از درون پراکنده امام را سخت متشتّت کرد. مخصوصاً که خوارج پس از شهادت امام علی (ع) قدرتی یافته بودند و امام مجتبی را تهدید می¬کردند و حداقل یک بار حضرتش را زخمی مهلک زدند.
به این ترتیب مقابله¬ای در حال رقم خوردن بود که از ابتدا نتیجه آن روشن بود. شکست کامل و بلکه شکستی وهن¬آور که منجر به شکار تمامی هواداران پاک¬باخته خاندان نبوی و علوی می¬گشت و معاویه چنانکه بعدها نشان داد مصمّم به ترور و حذف آنان بود. در نهایت احتمال اینکه اطرافیان خودِ امام را دست بسته تحویل معاویه دهند، فراوان بود. مخصوصاً که او چنین می¬خواست.
8. در چنین موقعیتی چه راه حلّ قابل حصول و شرافتمندانه¬ای جز صلح باقی می¬ماند. مضافاً که خود معاویه نیز آن را پیشنهاد کرده بود و این پیشنهاد گروه فراوانی از لشکریان امام را که به دلائلی مایل به جنگ نبودند، تحت تأثیر قرار داده و بهانه¬جو کرده بود.
البته بودند در میان اصحاب برجسته امام کسانی که صلح با معاویه را برنمی¬تافتند و احیاناً سخنانی به دور از شأن امام بر زبان می¬راندند. امام با بردباری به سخنانشان گوش فرا می¬داد و دلائل خویش را برمی¬شمرد. و این سنت امامان معصوم بود. چنانکه گفتیم امام علی (ع) هم چنین بود و می¬کوشید معترضان را با استدلال عقلی و شرعی مجاب کنند. امام حسین (ع) هم در برابر عموم کسانی که چرایی رفتنش به عراق را سؤال می¬کردند، با همین شیوه رفتار می¬کرد.
انگیزه¬های مختلفی موجبات اعتراض اصحاب امام حسن (ع) را فراهم می¬آورد. اما احتمالاً مهمترین انگیزه عدم تمایل عمیق شخصیت¬های برجسته خزرجی و یمنی به پذیرش امارت و سروری بنی¬امیه و معاویه به دلیل گرایش¬های قبیله¬ای بود. معترضان عموماً خزرجی و یا از قبائل بزرگ یمن بودند که به عراق کوچیده بودند و تسلط شامیان را برنمی¬تابیدند.
این رقابت و خصومت دوجانبه بود. یزید به هنگام ورود اهل بیت امام حسین (ع) به مجلس خویش پس از داستان کربلا ضمن شعری چنین گفت: «ای کاش پدران و بزرگانم که در جنگ بدر حضور داشتند ، می¬بودند و می¬دیدند که چگونه خزرجیان در برابر شمشیر ما به فغان و زاری درآمده¬اند» سخت¬گیری شخصی خود معاویه نسبت به کوفه و مردم کوفه تا مقدار زیادی به همین دلائل بود و نه صرفاً به دلیل علاقه¬مندیشان به اهل بیت. واقعیت این است که روابط بین قبیله¬ای و دوستی¬ها و دشمنی¬هایش به مراتب بیش از آنچه انگاشته می¬شود، در شکل¬دهی تاریخ صدر اسلام مؤثر بوده است.
9.گرایش به افکار و روش¬های انقلابی در بین شیعیان در دهه¬های اخیر موجب شده که عموماً مسئله صلح امام حسن با توجه به قیام امام حسین بازخوانی و تحلیل شود. حال آنکه این دو جریان به لحاظ زمانی دو دهه فاصله دارند و در طی این مدت شرائط اجتماعی و فکری و حتی اقتصادی جامعه مسلمان بسیار تفاوت کرده است. آنها می¬کوشند با اصل قرار دادن «قیام»، «قعود» امام حسن را تفسیر و حتی توجیه کنند. حال آنکه این جریان می¬باید در پرتو شرائط دوران پایانی امام علی (ع) دریافت شود و نه واقعه عاشورا که بیست سال بعد اتفاق افتاده است.
برای روشن شدن حق و حقیقت گاهی می¬باید به «زمان» فرصت دهید. البته همیشه چنین نیست و غالباً لازم است اقداماتی صورت پذیرد، اما گاهی شرائط به گونه¬ای است که دست یازیدن به هر نوع اقدامی جهت نیل به هدف، عملاً شما را از هدف دور می¬کند. باید صبر کرد و بردباری داشت.
یکی از مشکلاتی که ائمه خصوصاً از دوران امام پنجم به بعد با شیعیان عجول خود داشته¬اند، به همین نکته بازمی¬گردد. آنان می¬اندیشیدند که با سرعت و شتاب و احیاناً فداکاری و جانفشانی قادر خواهند بود به اهداف خود نائل آیند و فراموش کرده بودند که چنین اقداماتی حتی ممکن است آنها را به نتایجی کاملاً متفاوت و بلکه متضاد برساند.
امام حسن (ع) به «زمان» فرصت داد. فرصت داد تا معاویه مکنونات قلبی¬اش را ظاهر کند و صریحاً به کوفیان بگوید که برای اقامه نماز و شعائر دینی دیگر با آنان نجنگیده است. جنگیده تا بر آنان حکومت کند و به هیچ یک از بنود توافق¬نامه صلح هم، ملتزم نخواهد بود.
این نخستین مرحله بود. او در مراحل بعدی مکنوناتش را بیشتر نشان داد و بالاخره پایه¬گذار وراثتی در امر قدرت و سیاست شد که به حکومت جائرانه بنی¬امیه انجامید که همگان و از جمله مخالفان اهل بیت را هم به جان آورد.
البته سیاست «به زمان فرصت دادن» را نتایجی بیش از این است. موضوعی که از جانب شیعیان دوران ما هم بعضاً مورد غفلت قرار می¬گیرد. آنها همچون اصحاب امام حسن (ع) تصور می کنند با صرف فداکاری و نادیده گرفتن مقتضیات دیگر می¬توانند به اهداف خود نائل آیند.
مساله این نیست که "مبازه و مقابله" به هر قیمتی انجام شود. این نوعی تلقی "خارجی گونه" است. می باید مسائل را در مجموع لحاظ کرد و سنجید. و در این میان مسأله به زمان فرصت دادن نیز از یاد نرود. گاهی اوقات زمان بهترین عامل "حل" و بلکه "منحل" شدن مشکلات است، در صورتی که مقدمات به خوبی و درستی فراهم آید. 4949
کلید واژه ها: امام حسن مجتبی (ع) -
پنجشنبه 11 تیر 1394 - 03:16:13
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 129]
صفحات پیشنهادی
همزمان با سالروز ولادت امام حسن مجتبی(ع) برنامه «کریمانه» از رادیو معارف پخش میشود
همزمان با سالروز ولادت امام حسن مجتبی ع برنامه کریمانه از رادیو معارف پخش میشودمدیر گروه قرآن و اهل بیت ع رادیو معارف از پخش برنامه کریمانه از این رسانه همزمان با سالروز ولادت امام حسن مجتبی ع خبر داد حجتالاسلام خدابخش عظیمی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در قم بدر روز میلاد امام حسن مجتبی (ع) صورت میگیرد پخش ویژهبرنامه «کریم اهلبیت» از سیمای مرکز قزوین
در روز میلاد امام حسن مجتبی ع صورت میگیردپخش ویژهبرنامه کریم اهلبیت از سیمای مرکز قزوینمسئول اطلاعرسانی صدا و سیمای مرکز قزوین گفت شبکه استانی سیمای مرکز قزوین در روز میلاد امام حسن مجتبی ع ویژهبرنامه کریم اهلبیت را پخش میکند حسن اکبری امروز در گفتوگو با خبرنگامام جمعه کبگیان: کسانی که امروز نگران جیب مردمند دیروز به دشمن «گرا» میدادند
امام جمعه کبگیان کسانی که امروز نگران جیب مردمند دیروز به دشمن گرا میدادندامام جمعه کبگیان گفت کسانی که امروز نگران جیب خالی مردم هستند در گذشته برای تقابل با دولت قبلی به دشمن گرا میدادند به گزارش خبرگزاری فارس از کبگیان حجتالاسلام علی وحدانیفر ظهر امروز در خطبهگفتوگوی مشروح با فارس کارگردان مستند«داستان ناتمام یک حزب»: طعنه سعید حجاریان به حزب جمهوری تا آش ش
گفتوگوی مشروح با فارس کارگردان مستندداستان ناتمام یک حزب طعنه سعید حجاریان به حزب جمهوری تا آش شله قلم کار حسن آیت دردسرهای مستندسازی واقعیتهای انقلاببعد از تشکیل حزب جمهوری اسلامی بعضی از دوستان مانند سعید حجاریان به ما طعنه میزدند که این چه حزبی است که همه در آن هستند حتیپرسش و پاسخ دینی/ چرا به امام حسن(ع) «کریم اهل بیت» گفته میشود
پرسش و پاسخ دینی چرا به امام حسن ع کریم اهل بیت گفته میشودبه خاطر بخشندگیها و کارهای نیکی که از سوی امام حسن ع در مسیر خیر احسان و کمک به طبقات درمانده و نیازمند انجام میگرفت آن حضرت را کریم اهل بیت لقب دادهاند به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس امام حسن ع نسطراح ریزی عملیات رمضان به روایت محسن رضایی: درخواستی که امام خمینی(ره) به آن «نه» گفتند
طراح ریزی عملیات رمضان به روایت محسن رضایی درخواستی که امام خمینی ره به آن نه گفتندحدود اردیبهشت سال 1361 خدمت امام رسیدیم و گفتیم که به منظور تأمین کامل امنیت کشور و دفع متجاوز باید علاوه بر آزادسازی مناطق و شهرهای اشغالی به خاک عراق نیز وارد شویم ولی امام فرمودند "نهبا هنرمندی «زمان خیری» آلبوم تکنوازی نی «شوق» منتشر شد
با هنرمندی زمان خیریآلبوم تکنوازی نی شوق منتشر شدآلبوم شوق شامل بداهه نوازی نوازنده نی زمان خیری است که در دو آواز ابوعطا و بیات ترک اجرا و ضبط شده است به گزارش خبرنگار موسیقی فارس آلبوم «شوق» شامل تکنوازی نی به نوازندگی «زمان خیری» منتشر شد این آلبوم ا«به نشر» منتشر کرد کتاب «نگاهی به زندگی و ولایتعهدی امام رضا(ع)»
به نشر منتشر کردکتاب نگاهی به زندگی و ولایتعهدی امام رضا ع انتشارات آستان قدس رضوی همزمان با روز ششم و هفتم ماه مبارک رمضان به عنوان سالروز اعلام و امضای ولایتعهدی حضرت رضا ع کتاب نگاهی به زندگی و ولایتعهدی امام رضا ع را معرفی میکند به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد به نقل از رامام جمعه برخوار: اساس تمدن غرب بر «تسلیم و ذلت دیگران» پایهریزى شده است
امام جمعه برخوار اساس تمدن غرب بر تسلیم و ذلت دیگران پایهریزى شده استامام جمعه برخوار گفت افرادی که فکر مىکنند در سایه تمدن غرب و رابطه با آمریکا زندگى راحتى خواهند داشت باید بدانند که اساس تمدن غرب بر تسلیم و ذلت دیگران پایهریزى شده و آنها جهان را به ورطه نیستى و نابامام جمعه پارسیان: اجاره دادن پارک به منظور مصرف قلیان غیرقابل تحمل است
امام جمعه پارسیان اجاره دادن پارک به منظور مصرف قلیان غیرقابل تحمل استامام جمعه پارسیان با اشاره به هفته مبارزه با مواد مخدر گفت پارک مکانی عمومی است و اجاره دادن آن به منظور مصرف قلیان اشتباه و قبحزدایی از قلیان است به گزارش خبرگزاری فارس از پارسیان حجتالاسلام هادی مپست جدید یادگار امام در اینستاگرام/وقتی امام به حق احمد و فاطی و حسن قسم می خورند
پست جدید یادگار امام در اینستاگرام وقتی امام به حق احمد و فاطی و حسن قسم می خورند سیاست > احزاب و شخصیتها - نوه یادگار امام خمینی ره صفحه اینستاگرام خود را با دعای امام ره در حق فرزندانش به روز کرد به گزارش خبرآنلاین حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی در جدیددور قبل فرصت سه ساله به من ندادند مظلومی: قول قهرمانی یعنی فریب مردم/نکونام و تیموریان را نمیتوان همزمان جذب
دور قبل فرصت سه ساله به من ندادندمظلومی قول قهرمانی یعنی فریب مردم نکونام و تیموریان را نمیتوان همزمان جذب کردسرمربی تیم فوتبال استقلال گفت همیشه در سختترین و بدترین شرایط به استقلال آمدم و انتظار دارم هواداران هم به ما کمک کنند به گزارش خبرگزاری فارس پرویز مظلومی در مصاحبنرمش قهرمانانه امام حسن(ع) برای حفظ شیعه بود
آیتالله علوی بروجردی نرمش قهرمانانه امام حسن ع برای حفظ شیعه بود استاد حوزه علمیه قم گفت صلح امام مجتبی ع ناشی از شرایط اضطراری مانند خیانت و بیوفایی اصحاب رخ داد تا در نتیجه خط و مکتب اهل بیت ع حفظ شود به گزارش حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران آیت اللهمسئول فرهنگی تبلیغات اسلامی شهریار: 50 مبلّغ دینی در شب ولادت امام حسن (ع) به شهریار اعزام میشوند///آماده
مسئول فرهنگی تبلیغات اسلامی شهریار 50 مبلّغ دینی در شب ولادت امام حسن ع به شهریار اعزام میشوند آمادهمسئول فرهنگی و تبلیغ اداره تبلیغات اسلامی شهرستان شهریار از اعزام مبلّغان دینی در شب ولادت امام حسن ع به محافل مذهبی در این شهرستان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از غرب اسماه ضیافت الهی در کلام رهبر انقلاب «ماه رمضان» ماه فرصتها است/ با فضیلتترین عمل در ماه خدا
ماه ضیافت الهی در کلام رهبر انقلابماه رمضان ماه فرصتها است با فضیلتترین عمل در ماه خداریاضتی که در میهمانی این ماه وجود دارد شاید بزرگترین دستاورد این ضیافت الهی است برکاتی که روزه برای انسان دارد به قدری این برکات از لحاظ معنوی و ایجاد نورانیت در دل انسان زیاد است که شایدهمزمان با ولادت امام حسن مجتبی (ع) 2 پروژه فرهنگی و 2 پروژه عمرانی در گرگان افتتاح و کلنگزنی میشود
همزمان با ولادت امام حسن مجتبی ع 2 پروژه فرهنگی و 2 پروژه عمرانی در گرگان افتتاح و کلنگزنی میشودشهردار گرگان از آغاز عملیات اجرایی دو پروژه غیرهمسطح و افتتاح دو پروژه فرهنگی همزمان با ولادت امام حسن مجتبی ع در این شهرستان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان حسین صادقلواس ام اس ولادت امام حسن مجتبی (4)
امام حسن مجتبی ع در ۱۵ رمضان سال سوم هجری قمری در مدینه بدنیا آمد آن را که ولایت حسن نیست طاعات قبول ذوالمنن نیستاز بعد علی قبای لولاک جز در خور قامت حسن نیست اس ام اس ولادت امام حسن مجتبی عالم و آدم بداند من گدای مجتبایم هر چه هستم هر چه-
گوناگون
پربازدیدترینها