واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ تير ۱۳۹۴ (۱۱:۱۶ق.ظ)
معاون دفتر حقوقي سازمان محيط زيست در گفت و گو با موج: طرح هادي روستايي و تکميل طرح کاداستر جلوي زمين خواري ها را مي گيرد موج - در تمامي دستگاهها منتظر هستيم که از صدور مجوز در خارج از بافت جلوگيري شود و با مشخص شدن کاربري ها متناسب با مناطق، ظرفيت کاربري ها با نوع آن تعريف شود.
طرح هادي روستايي يکي از آن طرح هاي چند بعدي است که بسياري از کارشناسان و مسوولان آن را زمينه ساز تخلفات زمين خواري مي دانند، چند روزه گذشته رئيس کميسيون کشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس نيز از معضلاتي که اين طرح در اراضي و مراتع کشور به وجود آورده، سخن گفته است.
عباس رجايي با برشمردن عوامل مختلف دخيل در زمين خواري ها، يکي از عوامل فزاينده در اين پديده را طرح هادي روستايي عنوان کرد. به گفته وي قانونمند نشدن اين طرح موجب بروز تخلفاتي مثل گرايش به ييلاقي سازي و خوش نشيني شده است.
طرح هادي زمينه ساز بروز تخلفات نيست
اما بر خلاف نظر اين نماينده مجلس، حامد طالقاني، معاون دفتر حقوقي سازمان محيط زيست، در گفت و گو با خبرنگار موج طرح هادي زمينه ساز بروز تخلفات ندانست. به عقيده وي؛ اگر اقدامات صورت گرفته در حوزه طرح هادي و در داخل بافت روستايي انجام بگيرد اين طرح حتي مي تواند بازدارنده باشد و جلوي زمين خواري را بگيرد.
طالقاني ادامه داد: طرح هادي يک طرح احيايي و حفاظتي متناسب با ظرفيت هاي اقتصادي، اجتماعي و فيزيکي روستا است، به نحوي که اگر اين کارکردها به شکلي باشد که بافت روستا را تغيير ندهد به ايجاد اقتصاد پايدار کمک کند اما آنچه که به منابع ملي و اراضي ضربه مي زند دست اندازي و تغيير کاربري ها خارج از محدوده بافت روستا، اراضي ملي يا مستثنيات است.
وي تاکيد کرد: وقتي به اراضي ملي دست اندازي مي شود، آن را به عنوان زمين خواري عنوان مي کنيم، مانند: تغيير کاربري مستثنيات مسکوني به کشاورزي و باغ که با اخذ مجوز ساخت و سازها از سوي بخشداري و دهياري ها خارج از بافت روستايي انجام مي شود.
طالقاني افزود: اين مجوزهاي ساخت، شرايط و انگيزه هاي فروش زمين، تغيير کاربري و زمين خواري را سرعت مي بخشد.
معاون دفتر حقوقي سازمان محيط زيست با بيان اينکه با محدود شدن فعاليت هاي ساخت و ساز روستايي به طرح هادي جلوي تخلفات گرفته مي شود، گفت: در تمامي دستگاهها منتظر هستيم که از صدور مجوز در خارج از بافت جلوگيري شود و با مشخص شدن کاربري ها متناسب با مناطق، ظرفيت کاربري ها با نوع آن تعريف شود.
وي درباره لزوم تکميل طرح کاداستر براي کاهش تخلفات زمين خواري نيز اظهار کرد: نداشتن طرح هاي کاداستر يکي از زمينه هاي بروز تخلفات از روزنه ها و خلاها است چرا که دقيقا حد و حدود طرح هاي ملي، اراضي و مستثنيات مشخص نيست.
به عقيده وي اگر طرح کاداستر در سراسر کشور اجرا شود نيز مي تواند جلوي بسياري از تخلفات گرفته مي شود.
تخلفات زمين خواري در حوزه مديريت سازمان محيط زيست کم است
طالقاني با اشاره به وسعت 11 درصدي اراضي تحت مديريت سازمان محيط زيست به ميزان تخلفات زمين خواري پرداخت و عنوان کرد: حد اراضي سرزمين مناطق حفاظت شده حدود 18 ميليون هکتار است و در قالب 274 منطقه و در 4 عنوان حفاظتي تحت مديريت سازمان محيط زيست قرار دارد اما اعداد و ارقام تخلفات زمين خواري در مناطق حفاظت شده سازمان محيط زيست بسيار محدود است.
به گفته وي؛ با اقدامات حفاظتي و مراقبتي و کنترل و پايش صورت گرفته در يک سال اخير روند اين زمين خواري ها کند شده و برخوردها بسيار جدي شده است.
استان هاي تهران، فارس، گلستان، هرمزگان با بيشترين تخلفات زمين خواري
معاون دفتر حقوقي سازمان محيط زيست ميزان تخلفات در استان هاي تهران، فارس، گلستان، هرمزگان را بيشتر از ديگر استان ها عنوان کرد و يادآور شد: البته برخي از اين زمين خواري ها مربوط به اراضي ملي تحت نظارت سازمان جنگل ها است.
تعيين حدود مناطق حفاظت شده و در اختيار گرفتن تجهيزات پايش براي کنترل مناطق تحت مديريت
طالقاني در پاسخ به اين سوال که براي عدم بازگشت زمين خواري ها چه برنامه اي داريد نيز گفت: دستور شناسايي مناطق آسيب پذير صادر شده است و در اين مناطق اقداماتي را انجام داديم.
وي مشخص کردن حد و حدود مناطق تحت حفاظت را راهي براي مديريت شديد تربرشمرد.
اين مقام مسئوول با اشاره به امضاي تفاهم نامه سازمان محيط زيست با وزارت دفاع درجهت استفاده از فناوري هاي نوين نيز تصريح کرد: قرار است تجهيزاتي براي پايش و کنترل از اين وزارتخانه گرفته شود و علاوه بر اين از تصاوير ماهواره اي که تغييرات را در سطح هاي کوچکتر با توجه به تغييرات اقليمي به ما نشان مي دهند براي کنترل بهتر مناطق استفاده کنيم.
وي همچنين از قول مساعدت معاونت علمي رياست جمهوري به سازمان محيط زيست براي استفاده رايگان از پهپادهاي پايش خبر داد و گفت: اقدامات پيش گيرانه اي خوبي صورت گرفته است تا در جلوي تخريب که يک نوع هزنيه کرد منابع و منافع گرفته شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]