تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):تو را سفارش مى‏كنم به مداراى با مردم و احترام به علما و گذشت از لغزش برادران (دينى...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845219947




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«زیلوباف» بیت رهبری کیست؟


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:

«زیلوباف» بیت رهبری کیست؟ «بافنده‌ زیلوی بیت رهبری» عنوانی بود که باعث شد کنجکاوانه به سراغ آقای شریف زاده در میبد رفته و ساعتی پای صحبت‌های او بنشینیم.
 

با او که تماس گرفتم از یزد حرکت کرده بودم به سمت میبد. آقای شریف زاده تازه از کارگاه به منزل رسیده بود؛ امّا وقتی شنید برای مصاحبه آمده ام، قول داد سر ساعت مقرر خودش را به کاروانسرای شاه عباسی برساند. شاه عباسی، کاروانسرایی بین راهی در عصر صفویه است که در مرکز شهر میبد قرار دارد. در کوچه های باریک کف پوش شده، زیر ساباط های قدیمی به سمت در ورودی کاروانسرا قدم برمی داشتم که مردی میانسال با سر و وضعی ساده و بی آلایش سوار بر موتورسیکلت از راه رسید و موتورش را رو به روی در ورودی شاه عباسی به دیوار آب انبار تکیه داد و همین که مرا دوربین به دست دید لبخندی زد و مرا به حجره اش دعوت کرد. هنوز خود را استاد نمی دانم متولد ۱۳۲۸ در شهر میبد است. علاقه وافر او به زیلوبافی از بدو ورود به کارگاهی که آفتاب عصرگاهی تا انتهایش را روشن کرده، عیان است؛ چراکه بدون حتی کلمه ای حرف به سراغ دار زیلوبافی اش رفته و شروع می کند به ادامه زیلویی که نیمه کاره بر روی دار تعبیه شده است. نام کامل او «بمانعلی» است: «چون در قدیم بچه ها می مُردند و دو برادر قبل از من هم فوت کردند، اسم مرا بمانعلی گذاشتند تا بمانم.»

وقتی این را می گوید لبخند زیبایی روی صورتش نقش می بندد. از هفت سالگی به جای مدرسه به کار زیلوبافی پرداخته و طی سه سال زیر نظر استادانی چون سید کاظم، حاج نصرالله صمدی و خالق علیرضا در زیلوبافی ماهر شده و با فروتنی ِ تمام هنوز هم خود را استاد زیلوبافی نمی داند. با زیلوبافی نمی توان زندگی را چرخاند به جز شریف زاده ۶-۷ نفر دیگر در میبد مشغول زیلوبافی هستند که یک نفر از آن ها نابیناست. وقتی صحبت از آموزش زیلوبافی می شود، می گوید: «چیزی که الآن آموزش می دهند زیلو نیست.» از نظر او زیلوباف کسی است که بدون طرح و نوشته بتواند همه نقش ها و طرح های زیلوهای بزرگ و کوچک را ببافد.

او می گوید: «زیلو طرح و نقش زیاد دارد، ما هم ممکن است طرحی را فراموش کنیم ولی همین که به زیلو نگاه کنیم یادمان می آید.» شریف زاده ۶ پسر و سه دختر دارد یا به قول خودش یک دست و نیم فرزند که هیچکدام راه پدر را ادامه ندادند: «با زیلوبافی نمی توان زندگی را چرخاند. به خاطر همین فقط دو پسرم کمی زیلوبافی بلدند؛ امّا زیلوبافی نمی کنند.» بافتن زیلوی بیت رهبری شیرین ترین خاطره کاری من است مردی خوش رو، مهربان و آرام؛ این توصیفی است که در طول مصاحبه می توانم از او داشته باشم. مردی که بافندگی بخشی از زیلوهای رهبری را به او سپرده بودند: «من و همکارانم سال ها پیش مامور بافتن زیلوهای بیت رهبری شدیم و این یکی از شیرین ترین خاطرات دوره کاری من است.»

از او می پرسم آیا برای تعمیر زیلوها هم به بیت رهبری سر می زنید؟ «تعمیر؟! زیلو که تعمیر نمی خواهد. سال های سال سالم می مانند. ولی اگر پاره شود باید دور انداخت. البته می توان آن را دوخت امّا مثل قبل نمی شود.» الان دیگر کسی مشتری زیلو نیست شریف زاده در منزل خودش نیز زیلو دارد. «یک عدد زیلو انداختم پشت بام که شب ها رختخوابمان را همان جا پهن می کنیم.» می گوید الآن کسی مشتری زیلو (خصوصاً زیلوهای بزرگ) نیست. متاسفانه فرهنگ استفاده از زیلو به عنوان یک وسیله کاربردی از بین رفته و زیلو تبدیل به یک وسیله تزئینی شده و به عنوان صنایع دستی در خانه ها نگهداری می شود.»

همشهری هایش حتی گاهی زیلوهای کوچک را به عنوان روکش صندلی خودرو تهیه می کنند. زیلوبافی چندان سودی برایش ندارد و درآمدش از بیمه بازنشستگی و فروش کاربافی هایی است که همسرش می بافد: «خانمم کاربافی می کند. کاربافی همان شَعر بافی است.» استادی که با عشق زیلو می بافد شریف زاده آن قدر با انرژی از زیلو و زیلوبافی می گوید که آدم دوست دارد تمام فرش های خانه اش را با زیلو عوض کند: «زیلو از جنس نخ و پنبه است؛ الیاف طبیعی. تابستان خنک و زمستان گرم. فقط کمی سفت است، آن هم نه برای ما قدیمی ها، برای بچه های امروزی!» می گوید: «زیلو اگر آفتاب بخورد فقط تغییر رنگ می دهد ولی پاره نمی شود. هرچقدر هم می خواهی می توانی آن را بشویی. مثل قالی نیست که بعد از چند بار شست وشو از بین برود.»

از قیمت زیلو که می پرسم، می گوید: «زیلو از ۶ متر به بالا کیلویی قیمت می خورد ولی کوچک تر از آن عددی.» می گوید اگر کسی زرنگ باشد یک زیلوی کوچک را می تواند دو روزه یا بیست ساعته تمام کند.

شریف زاده زیلوهای صندلی ماشین که بین زیلوها بیشترین فروش را دارد، دانه ای ۷۵ هزار تومان می فروشد و زیلوهای بزرگ را کیلویی ۵۵ هزار تومان. انگار خرید زیلو به جای فرش هم چندان بد نیست! وقتی از نحوه بافت زیلوا حرف می زند آن قدر با دقت و حوصله توضیح می دهد که گویا برای آموزش آمده ام: «هر ۹۶ پود یک پهنا و یا دو مُداخل است. من خودم روزی ۶ پهنا می بافم.» از یونسکو تقدیرنامه گرفته ام! نمایشگاه های زیادی شرکت کرده و تقدیرنامه های بسیار زیادی دارد ولی به قول خودش: «همه شان الکی هستند به جز تقدیرنامه ای که از طرف سازمان جهانی یونسکو گرفته ام.» و با همان لبخند دلنشینش تقدیرنامه را که روی طاقچه حجره اش گذاشته را باز می کند و نشانم می دهد.

شریف زاده از آن جایی که سال هاست زیلوبافی می کند، شکل دست هایش تغییر کرده است. تعجب می کنم که مردی ۶۶ ساله از صبح تا عصر دائماً روی پا ایستاده و زیلو می بافد. می گوید من پاهایم سالم است ولی همکارهایی داریم که پاهایشان از حالت عادی خارج شده است.

وقت رفتن توضیحاتی در مورد معماری کاروانسرا می دهد. مرا مهمان نوازانه برای افطار به منزلشان دعوت می کند و وقتی می گویم جای دیگری دعوت دارم از حضورم تشکر می کند، سوار موتورش می شود و آرام آرام در کوچه های قدیمی میبد محو می شود.(مهر)




 


دوشنبه 8 تیر 1394 ساعت 15:02





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن