تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 13 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كسى، به هدايتى راهنمايى كند، پاداشى را كه براى پيروان هدايت وجود دارد، براى ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837207063




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرايي تصويب توافقنامه در مجلس


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: چرايي تصويب توافقنامه در مجلس
نویسنده : محمد اسماعیلی 
شوراي نگهبان با تأييد طرح «الزام دولت به صيانت از حقوق هسته‌اي»آن را به قانون تبديل كرد و دولت را ملزم كرد تا در چارچوب اين قانون حركت كند و در صورت رسيدن به توافقنامه جامع هسته‌اي، آن را به مرجع قانونگذاري كشور ارجاع دهد.  جداي از واكنش‌هاي طرف‌هاي غربي به مصوب شدن چنين قانوني، شبكه تلويزيوني سي‌ان‌ان روز جمعه در گفت‌وگو با يك مقام امريكايي در خبري قابل‌تأمل بيان كرد: «متن هرگونه توافق هسته‌اي احتمالي با ايران علني مي‌شود اما امضا نخواهد شد.»
اين خبر كه هنوز توسط مقامات رسمي تيم مذاكره‌كننده كشورمان يا اعضاي گروه 1+5 تأييد نشده نشان مي‌دهد كه غربي‌ها از قانون مجلس شوراي اسلامي تحت عنوان « طرح الزام دولت به دستاوردهاي هسته‌اي» ناراحت بوده و در تلاشند تا با راهكارهاي حقوقي- سياسي اجازه اعمال نظارت قوه قانونگذاري كشور بر توافقنامه جامع هسته‌اي را خنثي و اختيارات آن را در اين جهت كاهش دهند. 
حال براي درك بهتر ضرورت بازنگري توافقنامه جامع هسته‌اي در مجلس شوراي اسلامي بايد اصول حقوقي را با اشاره به برخي مواد «كنوانسيون حقوق معاهدات بين‌المللي»و «قانون اساسي» و «قانون مدني» و «نظريه تفسيري شوراي نگهبان» بيان كرد. 
1- قانون اساسي كشور طبق مواد 125 و 77 اختيارات تام، جامع و «غيرقابل تفويض به غير» را به مجلس در زمينه تصويب يا رد توافقنامه‌هاي بين‌المللي داده و به خاطر حساسيت موضوع، قانون گذار قيدهاي مهمي نظير «عهدنامه، مقاوله‌نامه، تعهدنامه و موافقتنامه‌هاي بين‏المللي» را در ماده واحده ذكر كرده تا كمترين تلقي در باب جامعيت، فراگيري و شموليت اختيارات مجلس ايجاد نشود. 
همچنان كه ماده 125 اشعار مي‌دارد: «امضاي عهدنامه‌ها، مقاوله‏نامه‌ها، موافقتنامه‌ها و قراردادهاي دولت ايران با ساير دولت‌ها و همچنين امضاي پيمان‏هاي مربوط به اتحاديه‌هاي بين‏المللي پس از تصويب مجلس شوراي اسلامي با رئيس‌جمهور يا نماينده قانوني او است.»
2- بر اساس نظريه‌هاي تفسيري شوراي نگهبان و از جمله نظريه‌هاي شماره 9993 تاريخ 8/9/1362، شماره‌ 9781 تاريخ 3/8/1362 و شماره 12887 تاريخ‌ 29/10/1366هم « هر قراردادي كه براي كشور ايجاد تعهد كند بايد به تصويب مجلس برسد.»
3- معاهدات يا توافقنامه‌هاي بين‌المللي توسط قوه مجريه به اين دليل بايد به تصويب پارلمان‌هاي بسياري از كشورهاي دنيا برسد كه به حيثيت ملي يك كشور و جامعه گره خورده و مجلس قانون‌گذاري با ويژگي منحصر به فردي مانند كثرت نمايندگان و احاطه و عموميت اعضا بر تماميت ارضي كشور مي‌تواند يك قرارداد بين‌المللي را نافذ كند.  به همين دليل صلاحيت خاص تصويب يا رد تمام توافقنامه‌هاي بين‌المللي بر اساس مواد 125 و 77- به صورت عام - به مجلس سپرده شده است و آنجايي كه قانون‌گذار در اصل 176 وظايفي را متوجه شوراي عالي امنيت ملي مي‌كند، وظايف ناظر به سياست‌هاي كلي و خط‌مشي كلان كشور است و از آن بايد تحت عنوان صلاحيت عام ياد كرد.  بنابراين و بر اساس مقررات حقوقي، صلاحيت خاص بر صلاحيت عام حجيت دارد و مجلس قانونگذار، مرجعيت چنين موضوعي را داراست.  همچنين بر اساس قاعده «اقدام» يا همان «اقرارالعقلاءعلي انفسهم جائز» زماني كه پرونده هسته‌اي از شوراي عالي امنيت ملي به وزارت امور خارجه ارجاع داده مي‌شود خود حكايت از اين دارد كه نهاد مذكور در شرايط فعلي بر جزئيات توافقنامه هسته‌اي نمي‌تواند ورود پيدا كند. 
4- غربي‌ها به دنبال آن هستند تا با «توافقنامه بدون امضا» از يك سو مجلس ايران را از بازي مذاكرات خارج كنند و از سوي ديگر انجام تعهدات كلي و مبهم احتمالي خود را غير قابل تحقق ساخته و با استفاده ابزاري از شوراي امنيت فشار به ايران را براي انجام تعهدات يك طرفه، امكان‌پذير سازند. 
بر اساس ماده 7 كنوانسيون حقوق معاهدات 1969 وين، مي‌توان گفت كه صرف يك عمل و رفتار در پذيرش مفاد يك قرارداد دال بر رضايت در يك معاهده بين‌المللي است و مسئوليت‌هاي حقوقي براي طرفين به همراه خواهد داشت.  به عبارت ديگر مفهوم موافق اين ماده تصريح مي‌كند كه « عمل به جاي رضايت مكتوب» مسموع است و تعهدات الزام آوري را براي كشور مذاكره كننده ايجاد مي‌كند.  ماده 191 قانون مدني هم اشعار مي‌دارد: « عقد محقق مي‌شود به قصد انشا به شرط مقرور نبودن به چيزي كه دلالت بر قصد كند.»
 بسياري از حقوقدانان تأكيد مي‌كنند كه صرف انجام عمل يا رفتاري در معاهدات بين‌المللي كه دلالت بر قصد داشته باشد تعهدآور است.  بنابراين به محض رسيدن ايران و گروه 1+5 به يك توافقنامه جامع طرف‌هاي غربي هم به مانند ايران ملزم به اجراي تعهدات مندرج در متن بوده و مسئوليت‌هاي حقوقي توافقنامه متوجه دو طرف است و مشروط كردن اجراي تعهدات به امضاي توافقنامه چيزي از بار تعهدات طرفين كم نمي‌كند. 
5- همانطور كه اشاره شد مجلس شوراي اسلامي بر اساس نص صريح قانون اساسي اختيار «تام» و «غيرقابل تفويض به غير» در حوزه نظارت، تأييد يا رد توافقنامه جامع را دارد و وجود چنين اختياراتي نه تنها برگ برنده مذاكره‌كننده كشورمان به شمار مي‌آيد بلكه تضمين‌كننده منافع و حقوق ملي كشور است و مي‌تواند از زياده خواهي طرف غربي نيز جلوگيري كند. 
حال در چنين شرايط حساسي كه غربي‌ها تلاش دارند از زير بار تعهدات خود در مقابل ايران شانه خالي كنند و از نظارت مجلس شوراي اسلامي بر توافقنامه جلوگيري كنند اين انتظار عمومي وجود دارد كه مجلس تعطيلات تابستاني خود را لغو و به عنوان محوري تأثير‌گذار نقشي فعال‌تر در فرايند مذاكرات را بازي كند. 


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۷ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۳۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن