واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۷ تير ۱۳۹۴ (۹:۳۷ق.ظ)
داشتن زبان مهندسي بناهاي تاريخي و معاصر راهآهن موج - مشاور شرکت عمران و بهسازي شهري ايران با تأکيد بر داشتن زبان مهندسي بناهاي تاريخي و معاصر راهآهن گفت: شبکههاي حملونقل ريلي به مراتب بهتر از فرودگاهها احداث شدند و زبان گوياي مهندسي معرف بيشتر آنها است؛ گرچه بعدها و در دوران معاصر، مرمتها و نوسازيهاي غير اصولي با نام توسعه ماندگاري آنها دستخوش تغيير کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، مشاور مدير عامل شرکت عمران و بهسازي شهري ايران معتقد است: همکاري ميان نهادهاي مختلف فني و مديريت شهري براي احياي ايستگاههاي راهآهن ضروري است.
حميدرضا سپهري، مشاور مدير عامل شرکت عمران و بهسازي شهري ايران، درباره تفاوت ديدگاه مرمتکاران با مسوولان شهري در حفظ و احياي ايستگاههاي راهآهن و اهميت توجه به اصول نوسازي در اين ابنيه، اظهار کرد: حفظ و احياي آثار باقيمانده از گذشته و حتي دوران معاصر مسووليتي بر دوش همگان است. ما نميتوانيم در مقابل آنچه که از گذشته با صرف سرمايه ملي براي ما به ارث رسيده بيتفاوت و يا شاهد تخريب تدريجي آن باشيم. گاهي اين تفاوت ديدگاه بين مرمتکاران و مديرانشهري باعث انحرافاتي در نقش ايستگاههاي راهآهن ميشود که ممکن است با هويت اصلي اين ابنيه در تضاد باشد. البته خوشبختانه در حال حاضر، در وزارت راه و شهرسازي براي حفظ و احياي شبکههاي ريلي که شامل ايستگاههاي راهآهن شهري و بينشهري و همچنين شبکههاي ريلي است تلاش بسياري ميشود که اين جاي تقدير دارد.
مشاور مدير عامل شرکت عمران و بهسازي شهري ايران ادامه داد: سازمان راهداري و حملونقل جادهاي اگرچه در حيطه حملونقل جادهاي مسووليت دارد، ولي؛ در اجراي طرح نوسازي ابنيه حملونقل نقش بسزايي ايفا ميکند؛ زيرا راهها و شريانهايي که اين سازمان ايجاد ميکند از کنار ساختمانهاي قديمي رد شدهاند و به همين خاطر تعامل با راهداري در طرح حفظ و احياي ايستگاهها و شبکههاي ريلي بسيار حائز اهميت است.
به گفته وي، تعامل نهادهاي مختلف و اجراي کامل طرح حفظ و احياي ايستگاهها و شبکههاي ريلي، خرابههايي را که به دليل بيتوجهي و بعضا کمدانشي عدهاي در مقاطعي از تاريخ، محکوم به فنا بودهاند، زنده ميکند.
سپهري با اشاره به تفاوت ديدگاهها در ايران و خارج از کشور نسبت به ميراث و آثار فرهنگي و تاريخي بهجاي مانده از دوران گذشته و معاصر يادآوري کرد: سنگها، ساختمانها و حتي راهها شايد به خودي خود ارزش محسوب نشوند، اما؛ ميراث گذشته از آنجايي که بازگوکننده بخشي از هويت تاريخي يک سرزمين هستند، داراي اهميتاند. از سويي ديگر، تولد راهآهن با نگاه خاص مهندسي خود که علاوه بر نظم به اقليم و شرايط نيز نظر داشته، گوياي تاريخ گذشته بر خود است.
سپهري تأکيد کرد: تمامي تلاشها بايد در راستاي ضمانت از شبکههاي حملونقلي، ساختمان و راهها باشد و نوسازي و مرمت روش مناسبي براي ضمانت راههاست.
مشاور شرکت عمران و بهسازي شهري ايران با تأکيد بر داشتن زبان مهندسي بناهاي تاريخي و معاصر راهآهن گفت: شبکههاي حملونقل ريلي به مراتب بهتر از فرودگاهها احداث شدند و زبان گوياي مهندسي معرف بيشتر آنهاست؛ گرچه بعدها و در دوران معاصر، مرمتها و نوسازيهاي غير اصولي با نام توسعه ماندگاري آنها دستخوش تغيير کرد.
سپهري ساختمانهاي قديمي راهآهن را ماندگارتر از ساختمانهاي فعلي دانست و گفت: داشتن انديشه، فرهنگ و بازتابي که اجتماع فرهيخته بر ساخت يک بنا در دوراني از تاريخ ميگذارد انکارناپذير است. در دوران قحطي انديشه، هياهوي سياسي و بر مسند قدرت بودن کارفرمايان فاقد انديشه، شهرها بازتابي از اجتماع خود ميشوند.
وي با بيان زمانبر بودن مرمت و نوسازي بناها به مسجد شاه اصفهان اشاره کرد و افزود: طبيعي است ساخت ساختمان، طولانيمدت و زمانبر باشد. ساختمانهايي که با عجله و بدون حضور تمامي عوامل ساخته ميشوند علاوه بر ناايمن بودن، ماندگار هم نيستند.
اين کارشناس مرمت، راز ماندگاري ابنيه تاريخي را حضور همه عوامل فني دانست و گفت: تا چندي پيش، اگر ايستگاههاي بينراهي تخريب ميشدند کسي باخبر نميشد، در حالي که امروزه سرمايهگذاران و بهرهبرداران نسبت به اين موضوع حساسيت نشان ميدهند.
سپهري معتقد است؛ مشکل عمده دوران معاصر، کافي نبودن آموزشها در تمامي مقاطع سني است. اگر پيشتر افراد در کتابهاي درسي خود با راهها، استانها، ايستگاه، شبکههاي حملونقل ريلي، بازارچه و شيوهاي حضور در آن، آشنا ميشدند حالا ردي از اين آموزشها در کتابها نيست. اصولا مشکل ما اين بوده و هست که بيشتر مديران ارشد ما در بخشهاي مختلف همچون صنعت، اقتصاد، معدن، تجارت و ساير حوزهها با فرهنگ بيگانه هستند، اگرچه همواره داعيه آن را دارند.
وي افزود: براي همگام شدن با توسعه ضرورتي ندارد که ايستگاههاي بينراهي را که در زمان خود با دانش مهندسي و از روي اصول منطبق با اقليم هر منطقه ساخته شدهاند ويران کنيم تا به جايش راهي جديد بسازيم.
وي در بيان پيشنهادهاي خود براي نوسازي و احياي ايستگاههاي راهآهن به طرح الحاق اشاره کرد و گفت: بخشي از مرمت و توان مهندسي را ميتوان با طرح الحاق به نمايش گذاشت، بدين معنا که در توسعه ميتوان بدون دستبردن به بناي اصلي، با الحاق ساختمان يا ساختمانهايي، ابنيه را گسترش داد بدون آن که در اين کار تخريبي صورت گيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]