واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۶ تير ۱۳۹۴ (۱۵:۳۲ب.ظ)
مدرس اقتصاد مسکن دانشگاه علامه طباطبايي: املاک به عنوان وثيقه بانکي براي تضمين بازپرداخت وام عمل ميکنند موج-يک اقتصاددان با تشريح چيستي و مزيتهاي ايجاد بازار رهن ثانويه در تشديد رونق بازار مسکن گفت: مشابهت بازار رهن اوليه و ثانويه در اين است که در هر دو روش املاک به عنوان وثيقه بانکي براي تضمين بازپرداخت وام نزد بانکها باقي و محفوظ است.
به گزارش خبرگزاري موج، حسن ياسري، کارشناس اقتصاد مسکن، درخصوص تعريف بازار رهن ثانويه و نقش آن در تشديد رونق بازار مسکن اظهار کرد: در بازار رهن اوليه بانک با اعطاي تسهيلات، املاک را به عنوان وثيقه نگهداشته که با بازپرداخت ماهيانه اقساط نهايتا کل تسهيلات اعطايي مستهلک ميشود، اما؛ در بازار رهن ثانويه امکان اينکه بخشي از تسهيلاتي که به وامگيرنده واگذارشده به اشخاص ديگري فروخته شود وجود دارد. در واقع در بازار رهن ثانويه افراد تسهيلاتي را که در بازار رهن اوليه دريافت کردهاند در قالب اوراق رهني يا اوراق مشارکت در بورس عرضه ميکنند.
عضو هيأت علمي دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي ادامه داد: بازار اوراق رهني از سه محور اساسي تشکيل ميشود؛ يک ضلع آن شرکتهاي مجاز به انتشار اوراقاند؛ ضلع ديگر سرمايهگذاراني هستند که اين اوراق در اختيار آنها قرار ميگيرد و ضلع سوم بانک است که اصل و سود اوراق را تضمين و منابع حاصل از انتشار اوراق را که از طريق شرکتهاي مجاز به آنها بازگردانده شده، براي پرداخت تسهيلات در اختيار توليدکنندگان (به عنوان مثال مسکنسازان) قرار ميدهد. مشابهت بازار رهن اوليه و ثانويه در اين است که در هر دو روش املاک به عنوان وثيقه بانکي براي تضمين بازپرداخت وام نزد بانکها باقي و محفوظ است.
وي کشور را نيازمند تأمين مالي احداث سالانه ۱.۵ ميليون واحد مسکوني عنوان کرد و گفت: با توجه به عدم موفقيت تراکمفروشي در تنظيم بازار مسکن و کافي نبودن ميزان وام تسهيلات ساخت مسکن، بازار ثانويه با آزادسازي داراييهاي راکد يا مطالبات بانکي ميتواند منابع جديدي را در اختيار بانک مسکن قرار داده و موجب افزايش توان وامدهي جديد شود؛ از آنجايي که يکي از مزيتهاي اين روش نداشتن يا کمرنگ بودن آثار تورمي است، بازار رهن ثانويه ميتواند سبب رونق ساختوساز شود.
کارشناس اقتصاد مسکن با تأکيد بر لزوم اتخاذ تدابير لازم از سوي نظام بانکي هنگام انتشار اوراق رهني در جهت مصون نگهداشتن خريداران اين اوراق در برابر ريسکهاي احتمالي خاطرنشان کرد: تنوعبخشي در روشهاي تأمين مالي بخش مسکن و رونق بازار رهن ثانويه با استفاده از مديريت صحيح آن، در زمينه تنظيم تقاضاي بخش مسکن و توسعه صنعت ساختمان اثرگذار است.
وي با اشاره به برخي ظرفيتهاي سرمايهگذاري در کشور مانند شرکتهاي سرمايهگذاري، ليزينگ، بازار سهام و کارگزاريها گفت: اينگونه بازارهاي مالي ميتوانند در تنوعبخشي به روشهاي تأمين مالي ساخت مسکن و خروج از رکود آن کمک شاياني کنند.
اين مدرس دانشگاه افزود: يکي از دغدغههاي خريداران و پذيرهنويسان اوراق رهني بازار رهن ثانويه، ميزان نقدپذيري و ريسک گريزي آنهاست که بازار بورس ميتواند اوراق مذکور را به مثابه سهام داد و ستد کند تا از اين طريق پايداري بازار رهن نيز تضمين شود.
وي با بيان تأثيرات سازنده بازار ثانويه رهن و اوراق رهني مبتني بر اين بازار در جذب نقدينگي سرگردان و کاهش تورم گفت: مزيت مهم ديگر اين اوراق، دور نگهداشتن بانکها از بنگاهداري است تا به جاي ورود مستقيم به ساختوساز مسکن، با مديريت و هدايت سرمايهگذاري و معرفي پروژههاي مناسب به مردم و سرمايهگذاران، به کاهش قيمت و عرضه بيشتر مسکن کمک کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]