محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829793658
خشونت در سینمای ایران
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
خشونت در سینمای ایران وبلاگ > دانش، مهرزاد - خشونت بد است، اما جزئی از رفتار بشر در همه ادوار تاریخی بوده است و انعکاس حالات انسان در آینه سینما، نمیتواند عاری از این ویژگی باشد.
نمایش نمودهای خشونت آمیز در سینما، بر اساس رهیافتهای مختلفی انجام میگیرد. گاهی قرار است هراس ناشی از احساس درد القا شود که عمدتا در سینمای وحشت و به ویژه زیرژانر اسلشر روال است. مخاطب در مواجهه با فیلمی همچون اره، از اینکه بریدن اعضا و پاره کردن جوارح بدن را ببیند، احساس ترس میکند. گاهی هدف از خشونت نمایی، باورپذیرتر کردن موقعیتهای حاد صحنه است؛ مانند آنچه در فیلمهای جنگی میگذرد و فرو رفتن گلوله در بدن و منفجر شدن در اثر بمب و مین و خمپاره را دربر میگیرد. گاهی موضوع ایجاد هیجان در مخاطب است که به وفور در فیلمهای اکشن جاری است. گاهی قرار است نمایش خشونت ابعاد فلسفیتر بیابد که در فیلمهای فیلمسازانی نظیر کراننبرگ شاهدش هستیم. گاهی نیز با نمایش خشونت، موضوع خشونت قرار است تقبیح و محکوم شود؛ مانند قاتلین بالفطره الیور استون که نقش مخرب رسانهها را در ترویج و افزایش خشونت ورزی مطرح میسازد. در بعضی از فیلمها مثل مصائب مسیح مل گیبسون، نمایش خشونت حس همدردی با اسطورهها را برمی انگیزد و در برخی نیز مانند بازیهای مسخره میشل هانکه، عملا صحنه خشنی وجود ندارد، اما روابط و میزانسن و دیالوگها و کاتها و...، دامنه التهاب مخاطب را از هراس نسبت به خشونت بسیار بالا میبرد. برخی فیلمسازان نیز مانند سام پکین پا، با افزودن تمهیداتی همچون اسلوموشن به صحنههای پرزدوخورد و خشن، نوعی خشونت را که موسوم به خشونت شاعرانه بود، به این سیاهه افزودند.
به فهرست این کارکردها میتوان چند عنوان دیگر نیز اضافه کرد، اما در سینمای ایران تا چه میزان این موضوعات نمود دارد؟ آیا آنچه به عنوان خشونت در سینما مطرح میشود، در سینمای ایران قابل پیگیری است؟
پاسخ تا حد زیادی منفی است. در سینمای قبل از انقلاب به دلیل غلبه فیلمفارسی (که فرهنگ و مختصات خاص خود را داشت و ربط چندانی به موضوع خشونت در سینما پیدا نمیکرد)، و همچنین کمبود فناوریها و تمهیدات مقتضی نمایش این گونه صحنهها، کمتر فضایی وجود داشت که بتوان نامش را خشونت سینمایی گذاشت. مهمترین وجه خشونت در سینمای آن دوران مشتهایی نمایشی با صداگذاریهای اغراق شده در استودیو بود که شخصیتهای فیلمفارسی روانه صورت هم میکردند و البته عطف به قهرمان نمایی شخصیت اول داستان میشد تا ایجاد هیجانهای معطوف به خشونت. چاقوکشی دومین عنصر بود که آن نیز در ابعاد فرورفتن تیزی چاقو در بدن افراد از روی پیراهن و یا نمایشهای غیرمستقیم (مثل نشان دادن دسته چاقو که در نزدیکی بدن شخص آسیب دیده قرار گرفته است) جلوه داشت و البته در فیلمی همچون قیصر که با زاویه سرپایین دوربین و در فضایی محدود و آمیخته به عناصر آب و بخار واقع در حمام چنین فضایی نمایش داده میشد، ابعاد زیباییشناسانه و خلاقانه و به دور هیجانهای کاذب متداول را به همراه داشت. البته ذکر این نکته لازم است که به دلیل توجه فروان سینمای آن دوران به موضوعاتی مانند تجاوزات جنسی، خشونتهای این گونه، کم و بیش جزو مختصات متداول فیلمفارسیها بود، منتها نوع نمایش صحنههای تجاوز چنان نبود که بتوان نامش را صحنههای خشن گذاشت و به دلیل تحرک دوربین و قطعهای مقتضی و حفظ فاصله دوربین، نمودهای تلطیف شده تری پیدا میکرد.
در سینمای بعد از انقلاب و با برچیده شدن نسبی بساط فیلمفارسی، همین مقدار نیز به فقدان رسید. در فیلمها دیگر نه خبر چندانی از مشت زنیهای آن چنانی لمپنها علیه یکدیگر بود و نه چاقو محوریت و موتیف روایت را در دست داشت و نه نگاه به زن بر اساس تعبیر به کالایی جنسی که همواره در معرض تجاوز و دست خوردگی است افکنده میشد. اما این به معنی محو کامل خشونت در سینما نبود. اگرچه در کلیت سینمای بعد از انقلاب، کمتر میتوان به موارد خشونت نمایی رسید، اما در محدودههایی کم شمار و معدود، مثالهایی وجود دارد. این مصداقها عمدتا به فضاهای پرزدوخورد و یا مواجهههای خصمانه بین آدمها معطوف و در ژانرهای مختلفی نیز متجلی بوده است.گاه در فیلمهای تاریخی/مذهبی (همچون سکانس معروف فیلم سفیر - ساخته فریبرز صالح - که در آن مردی اسب سوار با شمشیر گردن مرد پیادهای را از تن جدا میکند و بدن بدون سر تا مدتی راه میرود) این موضوع نمود داشت وگاه حتی در فیلمهای علی حاتمی (هزاردستان: پاره کردن خرخره مشتری سلمانی در آرایشگاه و یا شکنجههایی که مفتش شش انگشتی بر رضاخوشنویس اعمال میکند؛ از اتو کشیدن بر کمر تا محبوس کردنش در گونی) و همچنین برخی آثار ناصر تقوایی (همچون ناخدا خورشید و خشونت یکی از تبعیدیهای سنگدل که با بطری شیشهای شکسته به مصاف دعوا میرود). گاهی نیز در برخی معدود نمونههای فیلمهای وحشت این رویه به آزمون گذاشته شد؛ مثل فیلم پارک وی فریدون جیرانی که پسری روان پریش دست به خشونت علیه همسر جوانش میزند و البته کار به خشونتهای جدی دیگری مانند تخریب چهره مادر خودش کشیده میشود. گاهی نیز فیلمهای جنگی از این روال تبعیت میکنند؛ مانند نمایش کنده شدن سر از بدن به وسیله بالهای هلیکوپتر در فیلم چ (ابراهیم حاتمی کیا)
یکی از پررنگترین نمودهای خشونت در سینمای ایران، نمایش رفتارهای فیزیکی سلطه جوی مرد در مراودات خانوادگی است که سادهترین و در عین حال متداول ترینشان، نواختن سیلی مرد بر صورت زن است. گمشده (مهدی صباغزاده)، هامون (داریوش مهرجویی)، درباره الی... (اصغر فرهادی)، سعادت آباد (مازیار میری)، و... نمونههای آشنای این روال هستند که البته در برخی از فیلمها، همچون سگ کشی (بهرام بیضایی) ابعاد ماجرا از سیلی نیز میگذرد و چهره کبود و له شده زن داستان، حکایت از موقعیتهایی دیگر دارد. اما آنچه در سالهای اخیر در فیلمهای خانوادگی، ابعاد پرسروصدایی یافته است، خانه پدری (کیانوش عیاری) است. در دقیقههای نخست فیلم، دختر جوان داستان در زیرزمین خانه، با نظارت پدر و به دست برادر، آن قدر بر سرش کوفته میشود تا بمیرد. این موقعیت، اگرچه با پوشانده شدن سر دختر با پوششی مقتضی، از خشونت ظاهریاش (مانند له شدن سر و بیرون زدن خون و جوارح پوست و گوشت و استخوان) کاسته شده است، اما نمایش نفس موقعیت چنان نفس گیر و غافلگیرکننده است، که کابوسش تا پایان فیلم و حتی بعد از آن، بر ذهن مخاطب سنگینی میکند. این نما، التهاباتی را تا حد تعلیق چند ساله فیلم از اکران عمومی برانگیخت و بحثهایی را در باب حد و حدود مجاز بودن نمایش خشونت در سینما به بار آورد؛ اگرچه از زاویهای دیگر به نظر میرسد مشکل برخی متولیان با این نما و این فیلم، نه خشونت، بلکه اصرار بر نفی و انکار و نادیده انگاری هر نوع خشونت خانوادگی در جامعه بوده است.
در این بین برخی فیلمها نیز هستند که به شکلی غیرمستقیمتر بحث خشونت را پیش میکشند. بهترین نمونه این جریان، ماهی و گربه (شهرام مکری) است که درباره عدهای رستوران گردان است که با سلاخی گوشت انسانها، غذای مطبخ را آماده میکنند و تحویل مشتری میدهند. در هیچ جای این فیلم، صحنه خشنی یافت نمیشود، اما نوع موقعیت سازیها دلالت بر خشونتی پنهان شده دارد که شاید دغدغه و هراس تماشاگر از این ارجاعات پنهان، بسی هولناکتر از نمایش مستقیمشان باشد؛ مانند صحنهای که صاحب رستوران با دست آغشته به خونابه گوشتهای گندیده، لباسش را میآلاید و با نقشهای کاغذی آغشته به آب دهان، میخواهد تمیزش کند و یا صحنهای که در آن اشاره به گربهای انجام میگیرد که در دهانش قطعهای انگشت انسان وجود دارد.
***********************************
نمایش خشونت در سینما چقدر با ضوابط و معیارهای اخلاقی منطبق است؟ جواب ساده انگارانه و کلی، البته بر نفی هر چه بیشتر خشونت از سینما دلالت دارد. اما این پاسخی نیست که بتواند ذهنهای جستوجوگرتر را اقناع کند. خشونت امری غیراخلاقی است، اما بازتایش در سینما، بسته به هدف و اندازه و جایگاه و ترکیب و نوع پرداخت، میتواند پاسخهای متنوعی را دربرداشته باشد. جدا از آثار بنجل و تولید انبوه سینمای غرب، نمیتوان آثاری همچون پرتغال کوکی و تلألو کوبریک با نجات سرباز رایان اسپیلبرگ یا پنهان و عشق هانکه یا سوء سابقه (تاریخچه خشونت) کراننبرگ یا قصههای عامه پسند تارانتینو یا ریش قرمز کوروساوا و... را با همان چوبی راند که متناسب با طرد خشونتهای کاذب در سینما است. خشونت بد است، اما جزئی از رفتار بشر در همه ادوار تاریخی بوده است و انعکاس حالات انسان در آینه سینما، نمیتواند عاری از این ویژگی باشد. فیلمهای یادشده در سطور بالا، نمونههایی از نگاه پالایش یافته هنری به مبحث خشونت است که نه تنها دیدنشان باعث ترویج و گسترش خشونت نمیشود، بلکه افزون سازی هراس و تعلیق مخاطب نسبت بدان، نوعی تصعید روانی را در بیننده شکل میدهد که باعث میشود از تصمیم به اعمال خشونت بار فاصله بگیرد.
در سینمای ایران، اابته مقایسه مبحث خشونت با سینمای جهان، بیشتر به شوخی شبیه است، اما در همین ساحت کم وسعت نیز میتوان سره را از ناسره جدا دانست و مثلا فیلم ارزشمندی همچون خانه پدری را که با تأکید هنرمندانه بر قتلی خانوادگی، هشداری تأمل بار را نسبت به تداوم و گستره این جور جنایتها انجام میدهد، جدا از فیلمهای نازلی دانست که با فرو کردن رنگ قرمز مادهای (که قرار است خون را تداعی کند) به چشم تماشاگر در روی پرده سینما، فضایی به شدت غیرخلاقانه را شکل میدهند. این در حالی است که برخلاف سینمای جهان، معیار ضابطهمندی به نام درجه سنی در سینمای ایران وجود ندارد و از همین رو به صرف اینکه مسألهای حساسیت برانگیز از این حیث در فیلمی رخ میدهد، حکم به توقیف و توقفش داده میشود. سنجههای مبتنی بر درجات سنی، یکی از لوازم اساسی سینمای ایران در ساحت اکران و نمایش است که در صورت تحقق میتواند بسیاری از شبهات مربوط به بحث خشونت در سینما را هم مرتفع کند.
مطلب بالا در نشریه سینما ادبیات درج شده است.
جمعه 5 تیر 1394 - 14:08:23
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]
صفحات پیشنهادی
تولد عزت سینمای ایران و پیشنهاد بازی در فیلم کیمیایی
تولد عزت سینمای ایران و پیشنهاد بازی در فیلم کیمیایی عزتالله انتظامی در 91 سالگی هنوز عاشق بازیگری است و با اشتیاق از پیشنهاد مسعود کیمیایی برای بازی در فیلم جدیدش خبر میدهد آفتاب آقای بازیگر سینمای ایران در آستانه 30 خرداد سالروز تولدش در گفتوگو با ایسنا تصریح کرد اخیراجشنواره فیلم مسکو و سینمای ایران
شنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۵۵ سینمای ایران با حضور فیلم دریا و ماهی پرنده در بخش اصلی و فیلم تاکسی در بخش هشت و نیم در جشنواره فیلم مسکو حضور دارد به گزارش ایسنا محمد اطبایی کارشناس بینالمللی سینمای ایران در متنی همزمان با آغاز جشنواره مسکو آورده است سی و هفتمین جشنواره فکلیپ/ طبقه متوسط چگونه در سینمای ایران دیده شد
تراز اگر بخواهیم سینمای پیش از انقلاب ایران را در عبارتی کوتاه خلاصه کنیم شاید هیچ تعبیری بهتر از فیلمفارسی نباشد امّا با وقوع انقلاب اسلامی جریان غالب در سینمای ایران خیلی زود تغییر کرد و ساخت فیلمهای مرتبط با انقلاب که ساواکیها بدمن مطلق آن بودند و انقلابیون قهرمان آنتصاویر/زوج ۳۵ ساله معروف سینمای ایران
تراز محسن قاضی مرادی و مهوش وقاری بعد از گذشت ۳۵ سال از زندگی مشترک هنوز از عشق حرف می زنند به گزارش تراز در کنار زوج های معروف دنیای سینما مثل لیلا حاتمی و علی مصفا رخشان بنی اعتماد و جهانگیر کوثری رویا تیموریان و مسعود رایگان گلاب آدینه و مهدی هاشمی فرهاد آئیش و مائدهخشونت ماموران پيش چشم رهگذران |اخبار ایران و جهان
خشونت ماموران پيش چشم رهگذران چرا شهرداري براي اينكه ماها را جمع كند با چماقدارها به سراغ ما ميآيند كه بعد هم آنها و هم ما مجبور شويم پليس خبر كنيم کد خبر ۵۱۰۹۱۰ تاریخ انتشار ۰۱ تير ۱۳۹۴ - ۰۷ ۴۷ - 22 June 2015 به جاي اينكه با زبون خوش صحبت كنن فحش ناموسي ميدن اصلا چه حچهارمین جشنواره سراسری فرهنگی نماز در نگارستان ایران / 17 رضاداد: سازمان سینمایی آماده حمایت از آثار در حوزه ن
چهارمین جشنواره سراسری فرهنگی نماز در نگارستان ایران 17رضاداد سازمان سینمایی آماده حمایت از آثار در حوزه نماز استمعاون سازمان سینمایی گفت سازمان سینمایی با حمایت ستاد اقامه نماز آمادگی دارد که به آثار هنری نماز بیشتر بپردازد به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان علبرضا رضاداد پیشمقررات حضور در بخش سینمای ایران «فیلم کوتاه تهران» اعلام شد
مقررات حضور در بخش سینمای ایران فیلم کوتاه تهران اعلام شدمقررات خاص بخش سینمای ایران در سی و دومین جشنواره فیلم کوتاه تهران مشخص شد به گزارش خبرگزاری فارس مقررات خاص بخش سینمای ایران در سی و دومین جشنواره فیلم کوتاه تهران مشخص شد بر این اساس حداکثر زمان برای آثار فیلمسازان 30سینمای شش بعدی بوستان جوانمردان | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
کمربندها را باید محکم بست نه برای رفتن به جاده که برای رفتن به سفری پرهیجان در عالم سینما سینمای شش بعدی بوستان جوانمردان منتظر شماست… این سینما با قابلیت حرکتی چهارصد حرکت در ثانیه و سالن های این سینما هشت صندلی متحرک دارد که تماشاگران با قرار دادن عینک های مخصوص بر چشم هظریف آمادگی ایران برای کمک به مهار و شکست خشونت و افراطگرایی را اعلام کرد
چهارشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۸ ۳۷ وزیر خارجه ایران پیام حضرت آیت الله خامنهای به جوانان اروپا و آمریکا را گامی جدی برای گشودن باب مفاهمه روشنگرانه فرهنگی و عقیدتی و افشا کننده ایدههای جعلی افراط گرایان خواند به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویانایران ایسنا دکتر محمدبدنبال «پدرخوانده» در سینمای ایران نگشتم/ من هم باید با گروه خودم کار کنم
امین حیایی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران بدنبال پدرخوانده در سینمای ایران نگشتم من هم باید با گروه خودم کار کنم هیچگاه در سینمای ایران بدنبال پدرخوانده نگشتم و به نظرم مافیا در سینمای ما وجود ندارد امین حیایی بازیگر سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار حوزه سینمامقایسه فروش سینمای ایران در ۳ بهار متوالی/ جلسه مالیاتی برگزار شد
دو خبر از سینما مقایسه فروش سینمای ایران در ۳ بهار متوالی جلسه مالیاتی برگزار شد شناسهٔ خبر 2785785 - سهشنبه ۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵ ۴۴ هنر > سینمای ایران گزارش آمار فروش ۱۵ میلیاردی سینمای ایران در فصل بهار و برگزاری نخستین کارگروه مشترک مالیاتی سینما با حضور نمایندگان سازمان امورپرونده سینمای ایران در بهار 94
عطاران باز هم رمز گیشه پرونده سینمای ایران در بهار 94 اکران سه ماهه اول سال سینمای ایران با حاشیه های ریز و درشتی همراه بود در گزارشی فیلم های موفق گیشه ستاره های پول ساز ستاره های سوخته کارگردان های شکست خورده فیلم های خواب آور و را مرور کرده ایم روزنامه هفت صبح - احمدگیشه سینمای ایران پول در میآورد؟
گیشه سینمای ایران پول در میآورد تاریخ انتشار سه شنبه ۲ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۶ ۴۶ هر چند فروردین ماه سینمای ایران نبود اما گیشه سینماها اردیبهشت و خرداد ماه رونق گرفت تا در مجموع بهار امسال بهار شیرینی برای سینما باشد به گزارش ایسنا بسیاری از سینماداران و سینماگران معتقدند فروش فساختار سینمای ایران اشکال دارد/ برخی فیلمهای طرح افطار تا سحر مناسب ماه رمضان نیست
لاله افتخاری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران ساختار سینمای ایران اشکال دارد برخی فیلمهای طرح افطار تا سحر مناسب ماه رمضان نیست توجه صدف به گیشه و دور شدن از ارزشها در سینما این عرصه را به نابودی کشانده است لاله افتخاری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار&nbپیشنهاد کیمیایی به عزت سینمای ایران
پیشنهاد کیمیایی به عزت سینمای ایران تاریخ انتشار شنبه 30 خرداد 1394 ساعت 10 44 | شماره خبر 1987649256382574370 تعداد بازدید 0 پ پ عزتالله انتظامی در 91 سالگی هنوز عاشق بازیگری است و با اشتیاق از پیشنهاد مسعود کیمیایی برای بازی در فیلم جدیدش خبر میدهد آقای بازیگر سینمای ایتمام درگیریها و خشونتهای نیمار |اخبار ایران و جهان
تمام درگیریها و خشونتهای نیمار کد خبر ۵۱۱۵۵۰ تاریخ انتشار ۰۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۰ ۲۷ - 24 June 2015 دانلود لینک را کپی کنید لینک را کپی کنید دانلودچرا فیلمهای سینمای ایران دایره موضوعی محدودی دارند؟
داریوش ارجمند فرزاد موتمن علیرضا زریندست و سیروس الوند در گفت و گو با جامجم بررسی کردند چرا فیلمهای سینمای ایران دایره موضوعی محدودی دارند خیلیها زمانی که میخواهند تفریح کنند انگشت به سمت جا یا چیزی میبرند که حالشان را خوب کند دستکم این که اگر سراغش رفتند پشیمان نشون-
گوناگون
پربازدیدترینها