واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: چگونه مي توان به شليك هاي شتاب زده پايان داد
معمولاً در جريان رسيدگي به اين گونه پرونده ها، تصميمات متفاوتي از طرف نمايندگان دادستان، قضات دادگاه ها و دادرسان ديوان عالي كشور گرفته مي شود.
در مراحل مختلف قضايي، دادسراي جنايي، دادگاه هاي كيفري و شعبه ديوان عالي كشور، پرونده هاي ماموراني تحت بررسي است كه بدون رعايت قوانين مربوط به استفاده از اسلحه و با شليك هاي شتاب زده، افراد بيگناه يا متهمان در حال فرار را هدف گلوله قرار داده اند و باعث مرگ، جرح يا نقص عضو آنان شده اند.
معمولاً در جريان رسيدگي به اين گونه پرونده ها، تصميمات متفاوتي (برحسب كيفيت وقوع حادثه) از طرف نمايندگان دادستان، قضات دادگاه ها و دادرسان ديوان عالي كشور گرفته مي شود.
مي دهند و برخي نيز عمل ماموري را در رابطه با مرگ يك قرباني، قتل عمد تلقي مي كنند و مجازات مرگ (قصاص) را برايش در نظر مي گيرند.تازه ترين نمونه از اين اختلاف نظر را چند روز پيش در صفحه حوادث اعتماد خوانده ايد، دو مامور پليس هنگام گشت، به دو سرنشين يك خودروسواري ظنين مي شوند چرا كه با ديدن اتومبيل گشت اقدام به فرار مي كنند. يكي از ماموران هم در جريان يك تعقيب و گريز، راننده خودرو را هدف گلوله قرار مي دهد و باعث قتل او مي شود. شاهدان حادثه گفته اند؛ «مامور پليس بدون اينكه ابتدا تير هوايي شليك كند به طرف راننده تيراندازي كرده است.»جواني هم كه همراه راننده مقتول بوده، گفته است؛ «من و دوستم جعفر، در كار نصب ماهواره هستيم. آن روز هم توي ماشين چند رسيور داشتيم كه با ديدن مامورهاي گشت از ترس مان فرار كرديم، اما يك دفعه دستور ايست دادند و بدون اينكه به ما فرصت ايستادن بدهند، يكي شان بلافاصله چند گلوله به طرف مان شليك كرد كه يكي از گلوله ها به سر جعفر (راننده) خورد و باعث مرگش شد...»بازپرس دادسراي جنايي تهران تشخيص داد مامور خاطي قوانين به كارگيري سلاح را رعايت نكرده است و بر اين اساس براي اين مامور به اتهام قتل عمد قرار مجرميت صادر كرد. اما داديار اظهارنظر دادسراي جنايي عمل مامور خاطي را قتل عمد تشخيص نداد و اعلام كرد وي بايد به اتهام قتل غيرعمد محاكمه شود. اين بار پرونده براي حل اختلاف نظر بين بازپرس و داديار پرونده به دادگاه عمومي تهران ارجاع شد كه سرانجام قاضي دادگاه، عمل مامور خاطي را قتل عمد دانست و نظر داد اين مامور قوانين استفاده از اسلحه را رعايت نكرده، بنابراين متهم به قتل عمد شناخته مي شود.
براساس ا ين راي، نماينده دادستان هم شليك شتاب زده مامور پليس را قتل عمد تشخيص داد و پرونده براي محاكمه متهم به دادگاه كيفري استان تهران ارجاع شد. اكنون بايد منتظر بمانيم تا ببينيم اين دادگاه چه رايي درباره متهم صادر خواهد كرد.مواردي از اين گونه شليك هاي شتاب زده و دور از موازين قانوني چنان اندك نيست كه اشتباه فردي يكي دو مامور تلقي شود، بلكه براي جلوگيري از وقوع چنين حوادث تلخ و ناگواري ضرورت دارد آموزش هاي همه جانبه علمي و فني مخصوصاً براي ماموراني كه دوران خدمت وظيفه را در كادر پليس مي گذرانند، ارائه شود.ماموران پليس بايد بدانند تا زماني كه مطمئن نشوند فرد مورد نظر سارق يا مجرم فراري است، حق به كارگيري سلاح را ندارند.
موارد استفاده از سلاح در قانون به روشني تعيين شده است از جمله؛مامور مطمئن شود كه متهم با سلاح سرد يا گرم قصد حمله دارد و جان خود يا ديگران به خطر افتاده است يا با حمله فردي به يك يا چند نفر روبه رو شود و يقين كند كه بدون دفاع مسلحانه، رفع خطر ممكن نيست و جان افراد مورد هجوم در خطر است.
در اين گونه موارد ماموران به شرطي كه چاره يي جز اقدام مسلحانه و شليك به فرد مهاجم نداشته باشند، بايد ابتدا اقدام به شليك هوايي كنند و در مرحله بعد از كمر به پايين را هدف قرار دهند و در مرحله ديگر ناگزير به شليك از كمر به بالا خواهند بود.وقتي ماموراني با يك خودرو در حال فرار روبه رو مي شوند، در دو صورت حق استفاده از سلاح را براي متوقف كردن خودرو دارند. در يكي از شرايط قانوني، ماموران بايد با توجه به دلايل و قرائن معتبر يا كسب اطلاعات موثق مطمئن شوند خودرو فراري مسروقه بوده يا سرنشينان اش متهمان فراري هستند يا اموال مسروقه، كالاي قاچاق، مواد مخدر يا اسلحه و مهمات با خود دارند. در يك حالت ديگر ماموران بايد اطلاع داشته باشند متهمان قصد دارند از خودرو براي تهاجم به ماموران يا مردم استفاده كنند.
با توجه به اين دو مورد، پليس مي تواند با رعايت همه مقررات قانوني كه اشاره كرديم، اقدام به تيراندازي كند. فرماندهان نيز در به كارگيري سلاح توسط ماموران مسووليت قانوني دارند. فرماندهان بايد مطمئن شوند كه يك مامور پليس سلامت جسماني و رواني لازم را در انجام ماموريت دارد و آموزش هاي لازم را ديده است. يك فرمانده وقتي براي انجام ماموريتي سلاح را در اختيار ماموري قرار مي دهد بايد مطمئن شود فرد مورد نظر در استفاده از اسلحه تسلط و مهارت كافي دارد و به قانون و مقررات به كارگيري از آن آشناست.
گاهي همين عدم آشنايي ها و نداشتن تسلط و مهارت در برخورد با مجرمان، جان خود ماموران را به خطر انداخته است.ماموران گشت در جاده كرج به راننده يك خودرو ظنين مي شوند و بدون رعايت نكات ايمني و احتياط لازم در بازرسي بدني تصميم به بازداشت او مي گيرند. اما راننده جوان كه از اشرار بوده به سرعت سلاح كمري يكي از ماموران را مي قاپد و در جريان تعقيب و گريز ماموري را با شليك گلوله مي كشد و سپس مامور ديگر را از پاي درمي آورد و پا به فرار مي گذارد.
از ميان اين گونه حوادث واقعه قتل غم انگيز يك مامور پليس زحمتكش در حوالي نمايشگاه بين المللي ضرورت آموزش افراد پليس را در حفظ جان شان در برخورد با جنايتكاران امري حياتي جلوه مي دهد.
چند سال پيش دو مامور گشت پليس يك جاني خطرناك را در نمايشگاه بين المللي دستگير مي كنند و بدون آنكه به بازرسي بدني بپردازند او را روي صندلي عقب اتومبيل گشت پليس مي نشانند تا روانه مركز پليس منطقه شوند، غافل از اينكه او دشنه يي با خود دارد.
وقتي اتومبيل پليس وارد خيابان وليعصر مي شود فرد جاني دشنه را از جيب بغلش بيرون مي آورد و هر دو مامور را كه روي صندلي جلو نشسته بودند از پشت مورد حمله قرار مي دهد. ضارب با چند ضربه يكي از ماموران را به قتل مي رساند و پس از مجروح كردن مامور دوم از اتومبيل پياده مي شود و پا به فرار مي گذارد.در كنار آموزش هاي لازم و كسب مهارت هاي پليسي در مقابله با تبهكاران مساله مهم ديگر توجه به حالات رواني ماموران به خصوص جواناني است كه به عنوان ماموران وظيفه به خدمت پليس درمي آيند و براي انجام ماموريت هاي مختلف اسلحه در اختيارشان قرار مي گيرد.
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 309]