واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: وقتی مصباح یزدی موافق هاشمی بود!
آقای مصباح مواضع آیتالله خامنهای را درباره شریعتی نمیپسندید، زمانی یکی از شاگردان آقای مصباح می گفت که ما در گذشته مواضع آقای هاشمی را بیشتر میپسندیدیم چرا که آیتالله خامنهای از شریعتی دفاع سرسختانهای داشت!
به گزارش نامه نیوز، نهضت امام خمینی از سال 40 آغاز و در بهمن 57 به پیروزی رسید. ما در این فاصله فراز و نشیبهای فراوانی را شاهد هستیم. برداشت من نسبت به شخصیت آیتالله مصباح این است که ایشان بیش از هر چیز جذب ابعاد فرهنگی شخصیت امام و نهضت ایشان شدند. با تبعید امام و در دسترس نبودن ایشان کمکم گروهها و شخصیتهای پرنفوذی پیدا شدند که گرچه اهل مبارزه با رژیم بودند اما از پشتوانههای قوی اعتقادی برخوردار نبودند.
واضح است که روش مبارزاتی مقام معظم رهبری به آقای هاشمی نزدیکتر از آقای مصباح بود. اگر ایشان با آقای هاشمی همنظر نبودند که او را همراهی نمیکردند. آنها دنبال یافتن راهی برای تشدید مبارزه علیه رژیم و فعالتر کردن ظرفیت آیتالله مصباح در این راستا بودهاند. حتی بنده بر اساس برخی از قرائن معتقدم علت آنکه بیشتر گفتگوها میان آقایان هاشمی و مصباح رد و بدل شده است، بهخاطر احتمال تأثیر بیشتر سخنان آقای هاشمی بر آقای مصباح بوده است. چرا که اولاً: روابط و همکاریهای آقای هاشمی با آقای مصباح خصوصاً در نیمهی اول دههی چهل بیش از روابط آیت الله خامنهای بود. ثانیاً: آنها همسن بودند. ثالثاً: آقای مصباح مواضع آقای هاشمی در برخورد با اشخاصی چون شریعتی را بیش از مواضع آیتالله خامنهای میپسندید. بنده زمانی با یکی از شاگردان بزرگوار آیتالله مصباح که از بزرگان جبههی پایداری هستند گفتگو میکردم؛ ایشان بر این نکته تصریح میکرد که ما در گذشته مواضع آقای هاشمی را بیش از آیتالله خامنهای میپسندیدیم چرا که آیتالله خامنهای از شریعتی دفاع سرسختانهای داشت اما آقای هاشمی موضع معتدلتری میگرفت.
من روابط آقایان مصباح و هاشمی را از نظر تاریخی به چهار دورهی اصلی تقسیم میکنم.یک دوره مربوط به سالهای ابتدایی مبارزه است که شاهد روابط گرم و همکاریهای صمیمانهای میان آنها هستیم. هر دو در خاطرات خود به این مقطع اشارات متعددی دارند.دورهی دوم زمانی است که آقای مصباح تمرکز خود را بر مبارزه با جریان التقاط قرار داد. طبیعتاً در این دوره انتقاداتی از طرف آقای هاشمی و دیگر همفکران ایشان مبنی بر بیتوجهی به جریان مبارزه متوجه آقای مصباح شد. در مقابل از سوی آیتالله مصباح و همراهان ایشان انتقاداتی مبنی بر کمتوجهی به مبانی اعتقادی و ارزشها متوجه گروه مقابل میشد.
دوران سوم با پیروزی انقلاب آغاز و تا اواخر حیات دولت اصلاحات ادامه یافت. در این مقطع بار دیگر شاهد حمایتها و همکاریهای دو طرفهای میان این دو شخصیت و حامیان آنها هستیم. به عنوان نمونه آقای هاشمی در دولت سازندگی برای گسترش دامنهی فعالیتهای علمی و فرهنگی مؤسسهی آیتالله مصباح همکاریهای صمیمانهای داشت. (ر.ک: اعتدال و پیروزی، خاطرات سال 1369 هاشمی رفسنجانی، ص 495-496 و سازندگی و شکوفایی، خاطرات سال 1370 هاشمی رفسنجانی، ص 298) در مقابل آیتالله مصباح نیز حتی پس از پایان دولت سازندگی از آیتالله هاشمی دفاع کرده، معتقد بود اگر منع قانونی وجود نداشت و آقای هاشمی مجدداً نامزد ریاست جمهوری میشد، باز هم مردم با طیب خاطر به ایشان رأی میدادند. (ر.ک: فصلنامه معرفت، زمستان 76، ش 23، صص 95ـ96)
اما از اواخر فعالیت دولت اصلاحات آنگاه که زمزمههایی مبنی بر احتمال نامزدی مجدد آقای هاشمی در نهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری شنیده شد، دوران چهارمی از روابط میان این دو شخصیت آغاز شد. در این دوره که متأسفانه تاکنون ادامه یافته است رسانههای مؤسسهی آموزشی و پژوهشی آیتالله مصباح حملات کمسابقهای را علیه آیتالله هاشمی سامان دادند. آقای هاشمی نیز در مقابل در فرصتهای مناسب با سخنان کنایهآمیز خود به این حملات پاسخ میگوید.
منبع : سلمان فارسی
۰۱ تير ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]